Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Suni Olarak Kurutulan Sebzelerin Dış Pazarlardaki Durumu

Yıl 1974, Cilt: 7 Sayı: 1-2, 55 - 66, 31.12.1974

Öz

Suni kurutulan sebzeler 19. yüzyıldan beri kullanılmakta olup kurutulmuş havuç ve patates deniz keşiflerinde ve daha sonraki savaşlarda asker ve sivil halkın gıda ihtiyacını karşılamakta kullanılmıştır. Fakat taze sebze ve diğer şekilde işlenmiş gıdalara oranla daha düşük kalitede olması nedeniyle tüketimi her savaştan sonra hızla düşmüştür. 2. Dünya savaşından sonra kurutma tekniğinin gelişmesi ile kalitenin yükseltilmesi ve kolay gıdalara olan talebin artışı sonucunda suni olarak kurutulan sebze endüstrisi hızlı bir gelişme göstermiştir. Bugünkü sebzeler geniş şekilde çeşitli gıda maddeleri içinde kullanılmaktadır. Başka bir deyişle gıda endüstrisi ile meşgul olan firmalara ham madde olarak satılmaktadır. Dolayısıyla kurutulmuş sebzeye olan talep kullanıldığı gıda maddesine karşı duyulan talebe bağlı kalmaktadır. Aynı zamanda kuru sebzeleri doğrudan doğruya kullanan toplu tüketim yerleri (okul, fabrika, askeri birlikler vs.) ve ev mutfakları da mevcuttur. Kurutulmuş sebzelerin en belli başlı kullanma yeri kuru çorba endüstrisidir. Bu endüstri daha önceleri kurutulmuş sebzenin tek tüketim yeri olmasına rağmen başka kullanma yerinin açılmasıyla önemini yavaş yavaş kaybetmektedir. Konserve çorba ve yemekler, bebek maması, et, balık ve pasta mamulleri, son yıllarda kurutulmuş hazır yemekler, kurutulmuş sebzenin talep edildiği kullanma yerleri haline gelmiştir.

Kaynakça

  • Akgün, H., 1970. Yerli soğan popülasyonlarından seleksiyon yoluyla elde edilen beyaz etli, sarı kabuklu, dayanıklı (ihracata elverişli) soğan çeşitleri. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi 3(4).
  • Coudert, J., 1971. Prospects for the marketing of processed fruit and vegetables. FAO, Rome, 1971.
  • Gökçe, K., 1969. Meyve ve sebze kurutulması, diğer metotlara nazaran üstünlükleri, suni ve tabii kurutma arasındaki farklar, Türkiye’deki kurutma sanayiin durumu. M.P.M. Semineri, 1969.
  • Stother, J., 1971. The market for dehydrated vegetables with particular reference to selected Western European countries. Tropical Products Institute, G.69, London, 1971.
  • Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. Sebze Kurutma Fabrikası, İstanbul, 1972, (Rapor).
  • Winter, J.D., 1968. The market for dehydrated vegetables in the United Kingdom. Tropical Products Institute, G.33 London, 1968.
  • UNCTAD/GATT, 1972. The Market for Dehydrated Vegetables. Geneva, 1972.
  • Van Arsdel, Wallaced, 1964. Food Dehydration. The AVI Publishing Company, Vol.2, USA, 1964.
  • Van Der Sluys, W.K.C., 1972. Suni kurutmaya elverişli soğan çeşitleri. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi, 5(1-2), Yalova, 1972.
  • DPT, 1972. Üçüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı Sebze ve Meyve İşleme Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara, 1972.

Markets for Dehydrated Vegetables

Yıl 1974, Cilt: 7 Sayı: 1-2, 55 - 66, 31.12.1974

Öz

Artificially dried vegetables have been used since the 19th century, with dried carrots and potatoes used to meet the nutritional needs of soldiers and civilians during maritime exploration and later wars. However, due to their lower quality compared to fresh vegetables and other processed foods, their consumption declined rapidly after each war. After World War II, the development of drying techniques, improved quality, and the increased demand for convenience foods led to rapid growth in the artificially dried vegetable industry. Today, vegetables are widely used in a variety of food products. In other words, they are sold as raw materials to companies operating in the food industry. Therefore, the demand for dried vegetables depends on the demand for the food they are used in. There are also mass-consumer facilities (schools, factories, military units, etc.) and home kitchens that use dried vegetables directly. The most prominent use of dried vegetables is the dried soup industry. Although this industry was once the sole source of dried vegetables, it is gradually losing its importance as other uses become available. Canned soups and meals, baby food, meat, fish and pastry products, and in recent years dried ready meals and dried vegetables have become areas of demand.

Kaynakça

  • Akgün, H., 1970. Yerli soğan popülasyonlarından seleksiyon yoluyla elde edilen beyaz etli, sarı kabuklu, dayanıklı (ihracata elverişli) soğan çeşitleri. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi 3(4).
  • Coudert, J., 1971. Prospects for the marketing of processed fruit and vegetables. FAO, Rome, 1971.
  • Gökçe, K., 1969. Meyve ve sebze kurutulması, diğer metotlara nazaran üstünlükleri, suni ve tabii kurutma arasındaki farklar, Türkiye’deki kurutma sanayiin durumu. M.P.M. Semineri, 1969.
  • Stother, J., 1971. The market for dehydrated vegetables with particular reference to selected Western European countries. Tropical Products Institute, G.69, London, 1971.
  • Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. Sebze Kurutma Fabrikası, İstanbul, 1972, (Rapor).
  • Winter, J.D., 1968. The market for dehydrated vegetables in the United Kingdom. Tropical Products Institute, G.33 London, 1968.
  • UNCTAD/GATT, 1972. The Market for Dehydrated Vegetables. Geneva, 1972.
  • Van Arsdel, Wallaced, 1964. Food Dehydration. The AVI Publishing Company, Vol.2, USA, 1964.
  • Van Der Sluys, W.K.C., 1972. Suni kurutmaya elverişli soğan çeşitleri. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi, 5(1-2), Yalova, 1972.
  • DPT, 1972. Üçüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı Sebze ve Meyve İşleme Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara, 1972.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erdoğan Osmanlıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1974
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1974
Kabul Tarihi 31 Ocak 1974
Yayımlandığı Sayı Yıl 1974 Cilt: 7 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Osmanlıoğlu, E. (1974). Suni Olarak Kurutulan Sebzelerin Dış Pazarlardaki Durumu. Bahçe, 7(1-2), 55-66.
AMA Osmanlıoğlu E. Suni Olarak Kurutulan Sebzelerin Dış Pazarlardaki Durumu. Bahçe. Aralık 1974;7(1-2):55-66.
Chicago Osmanlıoğlu, Erdoğan. “Suni Olarak Kurutulan Sebzelerin Dış Pazarlardaki Durumu”. Bahçe 7, sy. 1-2 (Aralık 1974): 55-66.
EndNote Osmanlıoğlu E (01 Aralık 1974) Suni Olarak Kurutulan Sebzelerin Dış Pazarlardaki Durumu. Bahçe 7 1-2 55–66.
IEEE E. Osmanlıoğlu, “Suni Olarak Kurutulan Sebzelerin Dış Pazarlardaki Durumu”, Bahçe, c. 7, sy. 1-2, ss. 55–66, 1974.
ISNAD Osmanlıoğlu, Erdoğan. “Suni Olarak Kurutulan Sebzelerin Dış Pazarlardaki Durumu”. Bahçe 7/1-2 (Aralık1974), 55-66.
JAMA Osmanlıoğlu E. Suni Olarak Kurutulan Sebzelerin Dış Pazarlardaki Durumu. Bahçe. 1974;7:55–66.
MLA Osmanlıoğlu, Erdoğan. “Suni Olarak Kurutulan Sebzelerin Dış Pazarlardaki Durumu”. Bahçe, c. 7, sy. 1-2, 1974, ss. 55-66.
Vancouver Osmanlıoğlu E. Suni Olarak Kurutulan Sebzelerin Dış Pazarlardaki Durumu. Bahçe. 1974;7(1-2):55-66.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram