Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Kiraz ve Vişnenin Pazarlama Problemleri

Yıl 1969, Cilt: 2 Sayı: 1, 13 - 19, 31.12.1969

Öz

Türkiye'de tatlı ve ekşi kiraz potansiyeli mevcut olsa da çeşitler ve bahçeler karışık olduğundan ağaç başına verim düşüktür. Bu nedenle üretim maliyetleri yüksektir. Üretim tekniklerinin yetersizliği nedeniyle meyvelerin kalitesi tatmin edici değildir. Türkiye, Avrupa pazarına ulaşmak için diğer rekabetçi ülkelere göre daha uzun mesafeler kat etmek zorundadır. Bu coğrafi konum, diğer ihracatçı ülkelerle rekabet olanaklarını azaltmaktadır. İhracat olanaklarını artırmak için "sezon dışı" kiraz üretimini hedeflemek gerekmektedir. Kirazlarda standardizasyon ve pazarlama organizasyonu için bir çalışma bulunmamaktadır. Kirazın bir ihracat yöntemi olarak işlenmesi henüz düşünülmemiştir. Türkiye düşük maliyetle kaliteli kiraz üretebilirse, diğer ülkelerle rekabet etmesi ve taze kirazlarımız ve işlenmiş vişnelerimiz için pazar bulması imkânsız değildir.

Kaynakça

  • Aras, Prof. Dr. Ali, 1967. Balçova Turfanda Sebze İşletmelerinde Seçilen bir Grubun Ekonomik Yapısı, Dekar Üretim Maliyeti ve Üretim Şubeleri Arası Mukayeseler.
  • Fruit a Review, Commonwealth Secretariat, 1967.
  • FAO Year book 1965. Fruit Intelligence, December 1968. 13(12).
  • Harvey Gourley, Modern Fruit Production 1960.
  • İşcil, Prof. Necati, 1963. İstatistik Metotları ve Tatbikatı.
  • Laumonnier, R.I.B. Baillieres et fils Culture fruitières méditerranéen nes 1960.
  • Marchés Européens des Fruits et Lefumes 1967.
  • Muganlı, Nurullah, Ege Bölgesinde Yetiştirilen Mahsullerin Yetiştirme Tekniği ve Maliyetleri 1965.
  • Mülayim, Dr. Gökalp Ziya, Zirai Kıymet Takdiri 1959
  • Neuray, Dr. G. Le marché des fruits dans la CEE juin 1967
  • Nonues communes de qualité, carises, (J.O. des communautés Européennes du 7.7.62 et du 3/4/1965 Official Statistic 1968.
  • Özçağıran, Rahmi, Kemalpaşa’nın önemli kiraz çeşitleri üzerinde pomolojik ve biyolojik araştırmalar. Doktora 1966.
  • Philippe, J.M. Problems of sweet and sour cherry production in Turkey and recommendations for a research program 1967.
  • Production de Fruits et Légumes, dans les pays membres de I’OCDE Turquie, Yougoslavie 1967.
  • Tarımsal Yapı ve Üretim 1967.
  • Transit Courier, Münchener Ausgabe 1968 serisi.

Marketing Problems of Sweet and Sour Cherries in Turkey

Yıl 1969, Cilt: 2 Sayı: 1, 13 - 19, 31.12.1969

Öz

Turkey has potentiality for sweet and sour cherries but varieties and orchards are mixed, yield per tree is low. For these reasons production cost is high. Because of the poor techniques of production quality of the fruits is not satisfactory. Turkey has to cross longer distance to reach European Market than the other competitive countries. This geographical position reduces competition possibilities with other exporter countries. To increase export possibilities, it is necessary to aim at “out of season” cherry production. There is no study on cherries for standardization and marketing organization. Processing of cherry as a way of export has not been considered yet. If Turkey can produce good quality cherries at a low cost it is not impossible to compete with other countries and to find market for our Fresh cherries and processed sour cherries.

Kaynakça

  • Aras, Prof. Dr. Ali, 1967. Balçova Turfanda Sebze İşletmelerinde Seçilen bir Grubun Ekonomik Yapısı, Dekar Üretim Maliyeti ve Üretim Şubeleri Arası Mukayeseler.
  • Fruit a Review, Commonwealth Secretariat, 1967.
  • FAO Year book 1965. Fruit Intelligence, December 1968. 13(12).
  • Harvey Gourley, Modern Fruit Production 1960.
  • İşcil, Prof. Necati, 1963. İstatistik Metotları ve Tatbikatı.
  • Laumonnier, R.I.B. Baillieres et fils Culture fruitières méditerranéen nes 1960.
  • Marchés Européens des Fruits et Lefumes 1967.
  • Muganlı, Nurullah, Ege Bölgesinde Yetiştirilen Mahsullerin Yetiştirme Tekniği ve Maliyetleri 1965.
  • Mülayim, Dr. Gökalp Ziya, Zirai Kıymet Takdiri 1959
  • Neuray, Dr. G. Le marché des fruits dans la CEE juin 1967
  • Nonues communes de qualité, carises, (J.O. des communautés Européennes du 7.7.62 et du 3/4/1965 Official Statistic 1968.
  • Özçağıran, Rahmi, Kemalpaşa’nın önemli kiraz çeşitleri üzerinde pomolojik ve biyolojik araştırmalar. Doktora 1966.
  • Philippe, J.M. Problems of sweet and sour cherry production in Turkey and recommendations for a research program 1967.
  • Production de Fruits et Légumes, dans les pays membres de I’OCDE Turquie, Yougoslavie 1967.
  • Tarımsal Yapı ve Üretim 1967.
  • Transit Courier, Münchener Ausgabe 1968 serisi.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayhan Yücel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1969
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1969
Kabul Tarihi 31 Ocak 1969
Yayımlandığı Sayı Yıl 1969 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yücel, A. (1969). Türkiye’de Kiraz ve Vişnenin Pazarlama Problemleri. Bahçe, 2(1), 13-19.
AMA Yücel A. Türkiye’de Kiraz ve Vişnenin Pazarlama Problemleri. Bahçe. Aralık 1969;2(1):13-19.
Chicago Yücel, Ayhan. “Türkiye’de Kiraz ve Vişnenin Pazarlama Problemleri”. Bahçe 2, sy. 1 (Aralık 1969): 13-19.
EndNote Yücel A (01 Aralık 1969) Türkiye’de Kiraz ve Vişnenin Pazarlama Problemleri. Bahçe 2 1 13–19.
IEEE A. Yücel, “Türkiye’de Kiraz ve Vişnenin Pazarlama Problemleri”, Bahçe, c. 2, sy. 1, ss. 13–19, 1969.
ISNAD Yücel, Ayhan. “Türkiye’de Kiraz ve Vişnenin Pazarlama Problemleri”. Bahçe 2/1 (Aralık1969), 13-19.
JAMA Yücel A. Türkiye’de Kiraz ve Vişnenin Pazarlama Problemleri. Bahçe. 1969;2:13–19.
MLA Yücel, Ayhan. “Türkiye’de Kiraz ve Vişnenin Pazarlama Problemleri”. Bahçe, c. 2, sy. 1, 1969, ss. 13-19.
Vancouver Yücel A. Türkiye’de Kiraz ve Vişnenin Pazarlama Problemleri. Bahçe. 1969;2(1):13-9.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram