Dut, Urticales takımının Moraceae familyasından Morus cinsi içerisindedir. Ticari olarak yaygın bir şekilde yetiştiriciliği yapılan dut türleri M.alba L., M.nigra L. ve M.rubra L.’dır. M.alba L.’nın anavatanı Çin, Japonya, Tayland, Malezya ve Birmanya, M.nigra L.’nın anavatanı Türkiye, İran, Arabistan, Rusya ve Suriye, M.rubra L.’nın anavatanı ise Kuzey Amerika’dır. Türkiye’de yetiştiriciliği yaygın olarak Ankara, Malatya, Erzincan, Erzurum ve Elazığ’da yapılmaktadır. Meyveleri taze olarak veya kurutularak tüketilmekle birlikte pekmez, pestil gibi ürünlerin üretimi için de kullanılmaktadır. Son yıllarda fenolik bileşiklerin insan sağlığına yararları anlaşıldıktan sonra özellikle karaduta olan ilginin arttığı gözlenmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de son yıllarda insan sağlığı açısından dikkati çeken beyaz dut (M.alba L.) ve karadut (M.nigra L.) meyvelerinde toplam fenol içeriklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Analizlerde standart olarak gallik asit kullanılmış olup Folin–Ciocalteu kolorimetrik yöntemine göre spektrofotometre cihazıyla dut meyvelerinde toplam fenol içerikleri belirlenmiştir.
Dut Morus alba L. Morus nigra L. toplam fenol spektrofotometre
Mulberry is in the genus Morus of the Moraceae family of Urticales. Commercially cultivated mulberry species are M.alba L., M.nigra L. and M.rubra L., M.alba L. homeland of China, Japan, Thailand, Malaysia and Burma, M.nigra L. homeland is Turkey, Persia, Arabia, Russia and Syria, while M.rubra L. homeland is North America. Growing widely in Turkey Ankara, Malatya, Erzincan, Erzurum and Elazig are grown and produced. Although the fruits are consumed fresh or dried, they are also used for the production of products such as molasses and fruit pulp. In recent years, after the benefits of phenolic compounds to human health have been understood, it is observed that interest in black mulberry has increased. In this study, white mulberry, which is crucial for human health in recent years, Turkey (M.alba L.) and mulberry (M.nigra L.) total phenol in fruits were detected. In this study, gallic acid was used as standard in our analyzes and total phenol contents of mulberry fruits were determined by spectrophotometer according to Folin–Ciocalteu colorimetric method.
Mulberry Morus alba L. Morus nigra L. total phenol spectrophotometer
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 7 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 29 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 48 Sayı: (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram