Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bıldırcın Yemlerinde İç Ceviz, Ceviz Yaş Kabuğu ve Yaprağı Kullanımının Yumurta Kabuk ve Yumurta Sarısı Rengine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 71 - 76, 31.12.2017

Öz

Bu araştırmada ceviz (iç ceviz) ve ceviz yan ürünlerinin (ceviz yeşil kabuğu ve ceviz yaprağı) bıldırcın yemlerinde katkı maddesi olarak kullanımının yumurta sarısı ve yumurta kabuğu rengine etkileri araştırılmıştır. 3 hafta süren araştırmada 15 adet dişi damızlık Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) ve bu bıldırcınlardan elde edilen toplam 210 yumurta kullanılmıştır. Bu bıldırcınlara 3 hafta boyunca kurutulmuş ceviz yeşil kabuğu (1 kg/ton), kurutulmuş ceviz yaprağı (1 kg/ton) ve iç ceviz (1 ve 2.5 kg/ton) katılmış yem verilmiştir. Elde edilen yumurtalarda Lkabuk, Lsarı, asarı ve bsarı değerleri incelenmiştir. Yemlerinde ceviz yaprağı ve ceviz yeşil kabuğu (kali) kullanılan bıldırcınlardan elde edilen yumurta sarılarının iç ceviz kullanılanlara göre daha yüksek a değerlerine aship olduğu ve aradaki farkın istatistiksel olarak da önemli olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde ceviz yaprağı grubunda b değerleri de iç ceviz grubundan (1 kg/ton) önemli derecede (p<0.05) daha yüksek olmuştur. Araştırma sonucunda özellikle ceviz yaprağının yumurta yemlerinde yem katkısı olarak kullanma potansiyeline sahip olduğu tespit edilmiştir. Ancak bu potansiyelin daha belirgin bir şekilde ortaya konulabilmesi için özellikle işleme teknolojisi ve kullanım dozu gibi konularda daha ayrıntılı çalışmalar yapılmasına ihtiyaç duyulduğu düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Anonymous, 2006. Minitab 16 Statistical Software. Minitab Inc. Quality Plaza 1829 Pine Hall Rd. State College PA 16801–3210 USA.
  • Anonim, 2016. BÜGEM Faaliyet Raporu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Anonim, 2016. HAYGEM Faaliyet Raporu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Cosmulescu, S., I. Trandafir, G. Achim and A. Baciu, 2011. Juglone Content in Leaf and Green Husk of Five Walnut (Juglans regia L.) Cultivars. Not Bort Hort Agrobot Cluj 39(1):237–240.
  • Fernandes, D.R., E.R. Freitas, P.H. Watanabe, T.M.B. Filgueira, C.E.B. Cruz, G.A.J. Do Nascimento, G.C. Aguiar and E.R.M. Nascimento, 2016. Cashew Nut Meal in the Feeding of Meat Quails. Tropical Animal Helath Production, 48:711–717.
  • Hammons, B.K., 1998. Status Report on the Eastern Black Walnut Nut Industry, Nut Markets, By–Products, and Future Challenges. (In: Jones J.E., Mueller R., Van Sambeek J.W., eds. Nut Production Handbook for Eastern Black Walnut). Republic, MO: Southwest Missouri Resource Conservation & Development Inc.: Part 1:25–28.
  • Karadeniz, T., 2004. Şifalı Meyveler (Meyvelerle Beslenme ve Tedavi Şekilleri). Burcan Ofset Matbaacılık Sanayi. Ordu. ISBN: 9752888674
  • Kratzer, F.H. and P. Vohra, 1974. Feeding Value of Walnut Meal for Turkey Poults. California Agriculture, University of California, Department of Avian Sciences. Davis, California, USA. 28(3):15.
  • Labuckas, D.O., D.M. Maestri, M. Perello, M. L. Martinez and A.L. Lamarque, 2008. Phenolics from Walnut (Juglans regia L.) Kernels: Antioxidant Activity and Interactions with Proteins. Food Chemistry 607–612.
  • Martinez, M.L., D.O. Labuckas, A.L. Lamarque and D.M. Maestri, 2010. Walnut (Juglans regia L.): Genetic Resources, Chemistry, By–Products. Journal of The Science of Food and Agriculture 90:1959–1967.7
  • McCarthy, M.A. and R.H. Matthews, 1984. Composition of Foods: Nut and Seed Products, Agric. Handbook No. 8–12. Human Nutr. Info. Serv., U.S. Dept. of Agric., Washington, DC.
  • Oliveira, I., A. Sousa, I.C.F.R. Ferreira, A. Bento, L. Estevinho and J.A. Pereira, 2008. Total Phenols, Antioxidant Potential and Antimicrobial Activity of Walnut (Juglans regia L.) Green Husks. Food and Chemical Toxicology 46:2326–2331.
  • Pereira, J.A., I. Oliveira, A. Sousa, P. Valentao, P.B. Andrade, I.C.F.R. Ferreira, F. Ferreres, A. Bento, R. Seabra and L. Estevinho, 2007. Walnut (Juglans regia L.) Leaves: Phenolic Compounds, Antibacterial Activity and Antioxidant Potential of Different Cultivars. Food and Chemical Toxicology 45:2287–2295.
  • Pereira, J.A., İ. Oliveira, A. Sousa, I.C.F.R. Ferreira, A. Bento and L. Estevinho, 2008. Bioactive Properties and Chemical Composition of Six Walnut (Juglans regia L.) Cultivars. Food and Chemical Toxicology 46:2103–2111.
  • Ponder, Jr. F., J.E. Jones and R. Mueller, 2005. Using Poultry Litter in BlackWalnut Nutrient. Journal of Plant Nutrition 28:1355–1364.
  • Sharafati Chaleshtori, R. and F. Sharafati Chaleshtor, 2011. Biological Characterization of Iranian Walnut (Juglans regia) Leaves. Turkish Joournal of Biology 35:635–639.
  • Şen, S.M., 2015. Ceviz Ye Sağlıklı Yaşa. ISBN:978-605-89-1507-7. ÜÇM Yayıncılık. Ankara.
  • Ullrey, D.E., M.E. Allen and D.J. Baer, 1991. Nutrition of Caged Birds: Formulated Diets versus Seed Mixtures of Psitacines. Journal of Nutrition 121:193–205.

Effects of Adding Walnut Meal, Green Husk and Leaves to Quail Feeds on Egg Shell and Egg Yolk Colour

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 71 - 76, 31.12.2017

Öz

In this study, the effects of using walnut (seed) and walnut by–products (green husk and leaf), as feed additives in quail feeds were investigated. In total 3 weeks, 15 female breeding quails (Coturnix coturnix japonica) and 210 eggs obtained from these quails were used. These quails were fed with dried walnut green husk (1 kg/ton), walnut leaves (1 kg/ton) and walnut seed (1 and 2.5 kg/ton) added for 3 weeks. In the obtained eggs, Lshell, Lyolk, ayolk and byolk values were examined. It was determined that egg yolks obtained from walnut leaves and walnut green husk used in quail feed had higher a values than those of walnut seeds and that the difference was statistically significant (p<0.05). Similarly, the b values in the walnut leaf group were significantly (p<0.05) higher than in the walnut seed (1 kg/ton) group. As a result of the research, it was determined that walnut leaf has potency to use as feed additive in layer feed. However, in order to be able to put this potential more clearly, it is considered necessary to carry out more detailed studies, especially in terms of processing technology and using dosage.

Kaynakça

  • Anonymous, 2006. Minitab 16 Statistical Software. Minitab Inc. Quality Plaza 1829 Pine Hall Rd. State College PA 16801–3210 USA.
  • Anonim, 2016. BÜGEM Faaliyet Raporu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Anonim, 2016. HAYGEM Faaliyet Raporu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Cosmulescu, S., I. Trandafir, G. Achim and A. Baciu, 2011. Juglone Content in Leaf and Green Husk of Five Walnut (Juglans regia L.) Cultivars. Not Bort Hort Agrobot Cluj 39(1):237–240.
  • Fernandes, D.R., E.R. Freitas, P.H. Watanabe, T.M.B. Filgueira, C.E.B. Cruz, G.A.J. Do Nascimento, G.C. Aguiar and E.R.M. Nascimento, 2016. Cashew Nut Meal in the Feeding of Meat Quails. Tropical Animal Helath Production, 48:711–717.
  • Hammons, B.K., 1998. Status Report on the Eastern Black Walnut Nut Industry, Nut Markets, By–Products, and Future Challenges. (In: Jones J.E., Mueller R., Van Sambeek J.W., eds. Nut Production Handbook for Eastern Black Walnut). Republic, MO: Southwest Missouri Resource Conservation & Development Inc.: Part 1:25–28.
  • Karadeniz, T., 2004. Şifalı Meyveler (Meyvelerle Beslenme ve Tedavi Şekilleri). Burcan Ofset Matbaacılık Sanayi. Ordu. ISBN: 9752888674
  • Kratzer, F.H. and P. Vohra, 1974. Feeding Value of Walnut Meal for Turkey Poults. California Agriculture, University of California, Department of Avian Sciences. Davis, California, USA. 28(3):15.
  • Labuckas, D.O., D.M. Maestri, M. Perello, M. L. Martinez and A.L. Lamarque, 2008. Phenolics from Walnut (Juglans regia L.) Kernels: Antioxidant Activity and Interactions with Proteins. Food Chemistry 607–612.
  • Martinez, M.L., D.O. Labuckas, A.L. Lamarque and D.M. Maestri, 2010. Walnut (Juglans regia L.): Genetic Resources, Chemistry, By–Products. Journal of The Science of Food and Agriculture 90:1959–1967.7
  • McCarthy, M.A. and R.H. Matthews, 1984. Composition of Foods: Nut and Seed Products, Agric. Handbook No. 8–12. Human Nutr. Info. Serv., U.S. Dept. of Agric., Washington, DC.
  • Oliveira, I., A. Sousa, I.C.F.R. Ferreira, A. Bento, L. Estevinho and J.A. Pereira, 2008. Total Phenols, Antioxidant Potential and Antimicrobial Activity of Walnut (Juglans regia L.) Green Husks. Food and Chemical Toxicology 46:2326–2331.
  • Pereira, J.A., I. Oliveira, A. Sousa, P. Valentao, P.B. Andrade, I.C.F.R. Ferreira, F. Ferreres, A. Bento, R. Seabra and L. Estevinho, 2007. Walnut (Juglans regia L.) Leaves: Phenolic Compounds, Antibacterial Activity and Antioxidant Potential of Different Cultivars. Food and Chemical Toxicology 45:2287–2295.
  • Pereira, J.A., İ. Oliveira, A. Sousa, I.C.F.R. Ferreira, A. Bento and L. Estevinho, 2008. Bioactive Properties and Chemical Composition of Six Walnut (Juglans regia L.) Cultivars. Food and Chemical Toxicology 46:2103–2111.
  • Ponder, Jr. F., J.E. Jones and R. Mueller, 2005. Using Poultry Litter in BlackWalnut Nutrient. Journal of Plant Nutrition 28:1355–1364.
  • Sharafati Chaleshtori, R. and F. Sharafati Chaleshtor, 2011. Biological Characterization of Iranian Walnut (Juglans regia) Leaves. Turkish Joournal of Biology 35:635–639.
  • Şen, S.M., 2015. Ceviz Ye Sağlıklı Yaşa. ISBN:978-605-89-1507-7. ÜÇM Yayıncılık. Ankara.
  • Ullrey, D.E., M.E. Allen and D.J. Baer, 1991. Nutrition of Caged Birds: Formulated Diets versus Seed Mixtures of Psitacines. Journal of Nutrition 121:193–205.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sabri Arda Eratalar

Nezih Okur

Ahmet Yaman

Turan Karadeniz

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2017
Kabul Tarihi 31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu

Kaynak Göster

APA Eratalar, S. A., Okur, N., Yaman, A., Karadeniz, T. (2017). Bıldırcın Yemlerinde İç Ceviz, Ceviz Yaş Kabuğu ve Yaprağı Kullanımının Yumurta Kabuk ve Yumurta Sarısı Rengine Etkileri. Bahçe, 46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu), 71-76.
AMA Eratalar SA, Okur N, Yaman A, Karadeniz T. Bıldırcın Yemlerinde İç Ceviz, Ceviz Yaş Kabuğu ve Yaprağı Kullanımının Yumurta Kabuk ve Yumurta Sarısı Rengine Etkileri. Bahçe. Aralık 2017;46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu):71-76.
Chicago Eratalar, Sabri Arda, Nezih Okur, Ahmet Yaman, ve Turan Karadeniz. “Bıldırcın Yemlerinde İç Ceviz, Ceviz Yaş Kabuğu ve Yaprağı Kullanımının Yumurta Kabuk ve Yumurta Sarısı Rengine Etkileri”. Bahçe 46, sy. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu (Aralık 2017): 71-76.
EndNote Eratalar SA, Okur N, Yaman A, Karadeniz T (01 Aralık 2017) Bıldırcın Yemlerinde İç Ceviz, Ceviz Yaş Kabuğu ve Yaprağı Kullanımının Yumurta Kabuk ve Yumurta Sarısı Rengine Etkileri. Bahçe 46 (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu 71–76.
IEEE S. A. Eratalar, N. Okur, A. Yaman, ve T. Karadeniz, “Bıldırcın Yemlerinde İç Ceviz, Ceviz Yaş Kabuğu ve Yaprağı Kullanımının Yumurta Kabuk ve Yumurta Sarısı Rengine Etkileri”, Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, ss. 71–76, 2017.
ISNAD Eratalar, Sabri Arda vd. “Bıldırcın Yemlerinde İç Ceviz, Ceviz Yaş Kabuğu ve Yaprağı Kullanımının Yumurta Kabuk ve Yumurta Sarısı Rengine Etkileri”. Bahçe 46/(Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu (Aralık2017), 71-76.
JAMA Eratalar SA, Okur N, Yaman A, Karadeniz T. Bıldırcın Yemlerinde İç Ceviz, Ceviz Yaş Kabuğu ve Yaprağı Kullanımının Yumurta Kabuk ve Yumurta Sarısı Rengine Etkileri. Bahçe. 2017;46:71–76.
MLA Eratalar, Sabri Arda vd. “Bıldırcın Yemlerinde İç Ceviz, Ceviz Yaş Kabuğu ve Yaprağı Kullanımının Yumurta Kabuk ve Yumurta Sarısı Rengine Etkileri”. Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 2017, ss. 71-76.
Vancouver Eratalar SA, Okur N, Yaman A, Karadeniz T. Bıldırcın Yemlerinde İç Ceviz, Ceviz Yaş Kabuğu ve Yaprağı Kullanımının Yumurta Kabuk ve Yumurta Sarısı Rengine Etkileri. Bahçe. 2017;46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu):71-6.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram