Anethum graveolens L. (dill) is an aromatic and annual herb of Apiaceae family. It has been used in ayurvedic medicines and it is a popular herb widely used as a spice and also yields essential oil. It prefers rich well-drained, loose soil and full sun, and tolerates a pH in the range 5.3 to 7.8. It requires warm to hot summers with huge sunshine levels. There are various essential components of dill herb; α-phellandrene, limonene, dill ether, myristicin are the most important odorants of dill herb. In this context, the different doses of barnyard (750, 1000, 1250, 1500 kg.da⁻¹) and Ammonium nitrate (3, 6, 9, 12 kg.da⁻¹) with a control (no manure) were applied with sowing. According to the results; the fresh yield was determinate between 113.40-1403.89 kg.da⁻¹ and dry yield was determinate 227.66-304.61 kg.da⁻¹ in barnyard manure. The highest fresh and dry yields were obtained from the plants grown with barnyard manure at a rate of 1000-1250 kg.da⁻¹. The highest fresh and dry yields were found from 3 kg.da⁻¹ Ammonium nitrate fertilizer applications (1662.22-371.55 kg.da⁻¹).
Anethum graveolens L. (dereotu) Apiaceae familyasına ait aromatik ve tek yıllık bir bitkidir. Baharat olarak yaygın kullanılan popüler bir bitki olmakta birlikte Ayurveda ilaçlarında da kullanılır ve uçucu yağ içerir. Drenajı iyi pH’ı 5.3 ile 7.8 aralığında gevşek toprakta ve sıcak iklimde iyi yetişir. Dereotu uçucu yağında α-phellandrene, limonen, dereotu eter, miristisin gibi önemli ana bileşenler vardır. Bu çalışmada farklı dozlarda ahır gübresi (750, 1000, 1250, 1500 kg.da⁻¹) ve amonyum nitrat gübre (3, 6, 9, 12 kg.da⁻¹) ile kontrol (gübresiz) koşullarda dereotu yetiştirilmiştir. Sonuçlara göre; ahır gübresinde taze verim 113.40-1403.89 kg.da⁻¹, kuru verim ise 227.66-304.61 kg.da⁻¹ olarak belirlenmiştir. Ahır gübresi ile yetiştirilen bitkilerde en yüksek taze ve kuru verimler, 1000-1250 kg.da⁻¹gübre dozundan elde edilmiştir. En yüksek yaş ve kuru verim ise 3 kg.da⁻¹ amonyum nitrat gübre uygulamasından (1662.22-371.55 kg.da⁻¹) saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2020 |
Kabul Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 49 Sayı: (Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram