EN
TR
Pandemiyle Başlayan Uzaktan Çalışma: Türkiye Hizmet Sektöründe Bir Fenomenolojik Araştırma
Öz
Bu çalışmanın amacı, yakın dönemde yaşanan küresel bir sağlık krizi olan Covid-19 pandemisinin etkisiyle yaygınlaşan uzaktan çalışma modelinin, çalışanlar açısından avantajlarını ve dezavantajlarını ortaya koymaktır. Geleneksel ofis temelli çalışma modelinde olduğu gibi, uzaktan çalışma modelinde de çalışanlar açısından çeşitli olumlu ve olumsuz yönler bulunmaktadır. Pandemi ile birlikte hayatımıza giren uzaktan çalışma uygulaması, özellikle daha bağımlı ve belirsiz süreli iş sözleşmelerine sahip çalışanlar için hem Türkiye’de hem de dünyada yeni bir deneyim olmuştur. Üretim ve tarım gibi sektörlerde yaygın bir uygulama alanı bulamayan bu model, özellikle hizmet sektöründe hızla benimsenmiştir. Bu nedenle, bu araştırma Türkiye'de pandemi sürecinde alınan önlemlerle birlikte yaygınlaşan uzaktan çalışma modelinin çalışma yaşamına etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışanların ilk kez deneyimledikleri bu konuya ilişkin algıları, deneyimleri ve bu duruma yönelik tutumları nitel araştırma yöntemi ile ayrıntılı olarak incelenmiştir. Araştırma, 27 örneklemden ve 33 yarı yapılandırılmış açık uçlu sorudan oluşan bir metinle yürütülmüştür. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Örneklem grubu kartopu yöntemi ile belirlenmiştir. Örneklem grubundan elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda, uzaktan çalışmanın salgından korunma, esnek çalışma imkânı, çalışan özerkliği ve istihdama katkı gibi olumlu etkilerinin bulunduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, sosyal izolasyon, uzun çalışma süreleri, ergonomik yetersizlikler ve iletişim sorunları gibi olumsuzluklara da dikkat çekilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
BANDIRMA ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUMU İZNİ- 2022-9-04/11/2022
Kaynakça
- ABOLINA ve VESELOVA (2021) “Remote Work: The Necessity of Today” International Scientific Conference, New Challenges in Economic and Business Development 2021: Post-Crisis Economy. ss.10-20.
- AKBAR, A.M.,BAUW, A., HAMİD, A.M., IRAWAN, A., MUSTAJAB, D. ve RASYID,A. (2020) “Working from Home Phenomenon as an Effort to Prevent COVID-19 Attacks and Its Impacts on Work Productivity” The Internatıonal Journal of Applıed Busıness Tıjab. Volume 4 Number 1. ss. 13-22.
- ARAR, T. (2020) “Akademide İş Yeri Mutluluğu ile Performans Arasındaki İlişkide İş Yaşam Dengesi ve Duygusal Zekânın Rolü” Kırıkkale Üniversitesi S.B.E. Yayınlanmamış Doktora Tezi
- ARSLAN, E. ve ERCAN, S.(2020)“Covid-19 Pandemisi ve Sosyal İzolasyon Sürecinde Egzersizin Önemi” Spor Hekimliği Dergisi, 55(2), 188-191, DOİ:10,5152/tjsm.2020.190.
- AYDINÖZ, G. (2014) “ İş Hukukunda Tele (Uzaktan) Çalışma” Ankara Üniversitesi S.B.E. Doktora Tezi, Ankara.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Politika ve Yönetim (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2025
Gönderilme Tarihi
14 Nisan 2025
Kabul Tarihi
23 Mayıs 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 2
APA
Altun, B., & Palaz, S. (2025). Pandemiyle Başlayan Uzaktan Çalışma: Türkiye Hizmet Sektöründe Bir Fenomenolojik Araştırma. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 8(2), 1-25. https://doi.org/10.38120/banusad.1676155
AMA
1.Altun B, Palaz S. Pandemiyle Başlayan Uzaktan Çalışma: Türkiye Hizmet Sektöründe Bir Fenomenolojik Araştırma. BANÜSAD. 2025;8(2):1-25. doi:10.38120/banusad.1676155
Chicago
Altun, Birol, ve Serap Palaz. 2025. “Pandemiyle Başlayan Uzaktan Çalışma: Türkiye Hizmet Sektöründe Bir Fenomenolojik Araştırma”. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi 8 (2): 1-25. https://doi.org/10.38120/banusad.1676155.
EndNote
Altun B, Palaz S (01 Aralık 2025) Pandemiyle Başlayan Uzaktan Çalışma: Türkiye Hizmet Sektöründe Bir Fenomenolojik Araştırma. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi 8 2 1–25.
IEEE
[1]B. Altun ve S. Palaz, “Pandemiyle Başlayan Uzaktan Çalışma: Türkiye Hizmet Sektöründe Bir Fenomenolojik Araştırma”, BANÜSAD, c. 8, sy 2, ss. 1–25, Ara. 2025, doi: 10.38120/banusad.1676155.
ISNAD
Altun, Birol - Palaz, Serap. “Pandemiyle Başlayan Uzaktan Çalışma: Türkiye Hizmet Sektöründe Bir Fenomenolojik Araştırma”. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi 8/2 (01 Aralık 2025): 1-25. https://doi.org/10.38120/banusad.1676155.
JAMA
1.Altun B, Palaz S. Pandemiyle Başlayan Uzaktan Çalışma: Türkiye Hizmet Sektöründe Bir Fenomenolojik Araştırma. BANÜSAD. 2025;8:1–25.
MLA
Altun, Birol, ve Serap Palaz. “Pandemiyle Başlayan Uzaktan Çalışma: Türkiye Hizmet Sektöründe Bir Fenomenolojik Araştırma”. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, c. 8, sy 2, Aralık 2025, ss. 1-25, doi:10.38120/banusad.1676155.
Vancouver
1.Birol Altun, Serap Palaz. Pandemiyle Başlayan Uzaktan Çalışma: Türkiye Hizmet Sektöründe Bir Fenomenolojik Araştırma. BANÜSAD. 01 Aralık 2025;8(2):1-25. doi:10.38120/banusad.1676155