Araştırma Makalesi

Biyokütle Kullanımının Enerji, Çevre, Sağlık ve Ekonomi Açısından Değerlendirilmesi

Cilt: 19 Sayı: 1 1 Haziran 2017
PDF İndir
TR EN

Biyokütle Kullanımının Enerji, Çevre, Sağlık ve Ekonomi Açısından Değerlendirilmesi

Öz

Dünyadaki nüfus artışına bağlı olarak ürün ve hizmetlerin sayısında ve kalitesinde de artışlar görülmektedir. Bu artışlarla birlikte enerjiye duyulan ihtiyaç da fazlalaşmıştır. Birçok ülkenin kısa ve uzun vadede enerji politikaları uygulaması ve farklı enerji kaynaklarına yatırım yapması akademik ve ticari alanlara da ivme kazandırmıştır. Enerji kaynağı olarak kullanılan kömür, petrol ve doğalgazın belirli alanlarda bulunması, nükleer, hidroelektrik ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi arttırmıştır. Yenilenebilir enerji kaynakları içinde yer alan biyokütle, geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Odunsu materyaller ve endüstriyel atıkların yanında servis ömrünü tamamlamış ahşap bazlı ürün ve yapılar da önemli biyokütle kaynaklarıdır. Bu kaynakların pelet veya kömüre dönüştürülmesi veya doğrudan yakılması, çevreye ve insan sağlığına zararlı gazların salınımı sorununu ortaya çıkarmıştır. Enerji kaynağı olarak kullanılacak biyoyakıtın kimyasal içeriği ve işlem görmüş olması bu gazların çeşitliliği ve miktarında etkili olmaktadır. Bu çalışmada, biyoyakıtların enerji kaynağı olarak kullanılması ve ekonomiye katkıları incelenmiştir. Ayrıca, yakılması sonucu ortaya çıkan duman ve gazların çevre ve sağlık açısından değerlendirilmesi yapılarak bu alanda yapılacak çalışmalar için literatür oluşturulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. o Amann, M., Lutz, M. (2000). The revision of the air quality legislation in the European Union related to ground-level ozone. Journal of Hazardous Materials, 78, 41-62.
  2. o Antal, M. J., Friedman, H. L., Rogers, F. E. (1980). Kinetics of cellulose pyrolysis in nitrogen and steam. Combustion Science and Technology, 21(3-4), 141-152.
  3. o Antal M. J., Varhegyi, G. (1995). Cellulose pyrolysis kinetics: the current state of knowledge. Industrial & Engineering Chemistry Research, 34(3), 703-717.
  4. o Atkinson, R. (2000). Atmospheric chemistry of VOCs and NOx. Atmospheric Environment, 34, 2063–2101.
  5. o Bardana, E. J., Montanaro, A. (1997). Indoor air pollution and health. Marcel Dekker.127-153.
  6. o Beér, J. M. (2000). Combustion technology developments in power generation in response to environmental challenges. Progress in Energy and Combustion Science, 26(4), 301-327.
  7. o Boffetta, P., Sarccı, R., Kogevinas, M., Wilbourn, J. Vainio, H. (1998). Occupational Carcinogens. Encyclopaedia of Occupational Health and Safety, 2, 4th Edition, ILO.
  8. o Boman, B. C., Forsberg, A. B., Järvholm, B. G. (2003). Adverse health effects from ambient air pollution in relation to residential wood combustion in modern society. Scandinavian Journal of Work, Environment & Health, 29, 251–260.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Eser Sözen
Türkiye

Gökhan Gündüz
BARTIN ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Deniz Aydemir
BARTIN ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Ersin Güngör
BARTIN ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2017

Gönderilme Tarihi

14 Nisan 2017

Kabul Tarihi

3 Mayıs 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Sözen, E., Gündüz, G., Aydemir, D., & Güngör, E. (2017). Biyokütle Kullanımının Enerji, Çevre, Sağlık ve Ekonomi Açısından Değerlendirilmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 19(1), 148-160. https://izlik.org/JA76LK24LH
AMA
1.Sözen E, Gündüz G, Aydemir D, Güngör E. Biyokütle Kullanımının Enerji, Çevre, Sağlık ve Ekonomi Açısından Değerlendirilmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi. 2017;19(1):148-160. https://izlik.org/JA76LK24LH
Chicago
Sözen, Eser, Gökhan Gündüz, Deniz Aydemir, ve Ersin Güngör. 2017. “Biyokütle Kullanımının Enerji, Çevre, Sağlık ve Ekonomi Açısından Değerlendirilmesi”. Bartın Orman Fakültesi Dergisi 19 (1): 148-60. https://izlik.org/JA76LK24LH.
EndNote
Sözen E, Gündüz G, Aydemir D, Güngör E (01 Haziran 2017) Biyokütle Kullanımının Enerji, Çevre, Sağlık ve Ekonomi Açısından Değerlendirilmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi 19 1 148–160.
IEEE
[1]E. Sözen, G. Gündüz, D. Aydemir, ve E. Güngör, “Biyokütle Kullanımının Enerji, Çevre, Sağlık ve Ekonomi Açısından Değerlendirilmesi”, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, c. 19, sy 1, ss. 148–160, Haz. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76LK24LH
ISNAD
Sözen, Eser - Gündüz, Gökhan - Aydemir, Deniz - Güngör, Ersin. “Biyokütle Kullanımının Enerji, Çevre, Sağlık ve Ekonomi Açısından Değerlendirilmesi”. Bartın Orman Fakültesi Dergisi 19/1 (01 Haziran 2017): 148-160. https://izlik.org/JA76LK24LH.
JAMA
1.Sözen E, Gündüz G, Aydemir D, Güngör E. Biyokütle Kullanımının Enerji, Çevre, Sağlık ve Ekonomi Açısından Değerlendirilmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi. 2017;19:148–160.
MLA
Sözen, Eser, vd. “Biyokütle Kullanımının Enerji, Çevre, Sağlık ve Ekonomi Açısından Değerlendirilmesi”. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, c. 19, sy 1, Haziran 2017, ss. 148-60, https://izlik.org/JA76LK24LH.
Vancouver
1.Eser Sözen, Gökhan Gündüz, Deniz Aydemir, Ersin Güngör. Biyokütle Kullanımının Enerji, Çevre, Sağlık ve Ekonomi Açısından Değerlendirilmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2017;19(1):148-60. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76LK24LH


 

Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,

Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.

Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,

E-mail: bofdergi@bartin.edu.tr