BibTex RIS Kaynak Göster

ALTI SİGMA YAKLAŞIMI

Yıl 2010, Cilt: 12 Sayı: 17, 93 - 99, 01.06.2010

Öz

Bilim ve teknolojide meydana gelen hızlı gelişme ve değişimlere paralel gelişen yeni yönetim yaklaşımları iş
dünyasındaki rekabeti küresel boyuta taşımıştır. Geleneksel yönetim stratejileri, firmaları küresel rekabet
karşısında ayakta kalabilmek, rekabet edebilir kılmak ve rakiplerine karşı fark yaratarak sektöründe öncü
olabilmek için yeni üretim ve yönetim yaklaşımlarını öğrenmeye ve uygulamaya zorlamıştır. Bu yeni yönetim
anlayışının unsurlarından biride Altı Sigma yaklaşımıdır. Altı Sigma yaklaşımı, üretimden sipariş almaya kadar
tüm süreçte ürünlerin, hizmetlerin ve süreçlerin kalite seviyesini ortaya koyar. Sayısal bir değer olan bu kalite
seviyesi tüm süreçte sıfır hatadan ne kadar sapma olduğunu gösterir. Süreçlerin kalite seviyesinin ölçümüne
imkân veren Altı Sigma ile süreçlerin arzulanan kalite seviyesinde olup olmadığı ve varsa sapmanın değeri
sayısal olarak görülebilmektedir. Bu sayede kilit süreçler tespit edilebilmekte ve düzeltici önlemler alınmasına
imkân sağlanmaktadır. Amaç Altı Sigma kalite seviyesine ulaşabilmektir.
Bu çalışmada kalite geliştirme yöntemlerinden biri olan Altı Sigma yaklaşımı ele alınmış, önemi, özellikleri, iş
ortamında bulduğu uygulamalar ve sonuçları ve Altı Sigma organizasyonu hakkında bilgiler verilmiştir

Kaynakça

  • o o o Kasa, H., Altı Sigma Gerçeği, İstanbul, 2003. o Kjell Magnusson, Dag Kroslid, Bo Bergman, Six Sigma: The Pragmatic Approach. Studentlittereature, o Kwak, Y.H., Anbari, F.T.,Benefits, Obstacles, and Future of Six Sigma Approach, Technovation, Elsevier,
  • Lennartsson M., Vanhatalo E., “DMAIC projesi içeren muhtemel bir Altı Sigma uygulamasının değerlendirilmesi”, Lulea Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Götenborg, 2004.

Six Sigma Approach

Yıl 2010, Cilt: 12 Sayı: 17, 93 - 99, 01.06.2010

Öz

The developments in science and technology as well as new administration approaches brought the competition

in business world to global level. Traditional administration strategies force the enterprises to learn and apply

new production and administration approaches to resist against global competition, to be competitive and to be

different and being an entrepreneur in their sector. One of the elements of this new administration concept is six

sigma approaches. Six sigma deals with the quality level of products, services and processes from production to

taking orders. The quality level is a numerical value and shows the deviation from zero error in whole process.

With the assistance of six sigma, enterprises measure the quality level and control the desired quality and also

see the numerical value of the quality. Hence, key processes are determined and necessary measures can be

applied. The objective is to reach out six sigma quality level.

In this study, six sigma approaches being one of the quality development methods was presented, information

about the importance, characteristics, applications in the business world and consequences and the organization

of six sigma was given.

Kaynakça

  • o o o Kasa, H., Altı Sigma Gerçeği, İstanbul, 2003. o Kjell Magnusson, Dag Kroslid, Bo Bergman, Six Sigma: The Pragmatic Approach. Studentlittereature, o Kwak, Y.H., Anbari, F.T.,Benefits, Obstacles, and Future of Six Sigma Approach, Technovation, Elsevier,
  • Lennartsson M., Vanhatalo E., “DMAIC projesi içeren muhtemel bir Altı Sigma uygulamasının değerlendirilmesi”, Lulea Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Götenborg, 2004.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yıldız Çabuk Bu kişi benim

Selman Karayılmazlar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 12 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA Çabuk, Y., & Karayılmazlar, S. (2010). ALTI SİGMA YAKLAŞIMI. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 12(17), 93-99.


Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,

Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.

Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,

E-mail: bofdergi@gmail.com