This research was carried out in order to reveal
the current status of mushroom cultivation in Bartın province, to identify the
problems and to offer some suggestions. The survey was conducted on the 14
producer of 15 actively running, and the obtained results were interpreted as a
percentage and graphically. Generally,
the results indicated that the producers were small scale and family business,
doing production in certain periods. It
was determined that most of the enterprises were producing with ready-mushroom
bags which was sold from the compost production plants in the cities such as
Antalya, Konya and Istanbul, where as other companies cultivated mushroom compost supplied the mycelium from
outside the region. 57% of the mushroom
producers were primary school graduates, and the total production area of the
mushroom producers was 1551 m2 in Bartın. In addition, most of the
producers sell the mushroom in the market by themselves. The heating in the production rooms was based
on the mainly air-conditioning system and the mushroom cultivation was almost
in the bags. 35% of the mushroom producer in Bartın indicated the regional
insufficiency as a main problem, while 20% of them requested the more support
from the government.
Bu araştırma, Bartın ilinde mantar yetiştiriciliğinin mevcut durumunu
ortaya koymak, sorunları saptamak ve bazı öneriler geliştirmek amacıyla
yürütülmüştür. Bartın’da aktif olarak faaliyet gösteren toplam 15 işletmeden
14’üne anket uygulanmış ve elde edilen sonuçlar yüzdesel ve grafiksel olarak
yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara genel olarak bakıldığında
mantar işletmelerinin küçük kapasiteli ve belirli dönemlerde üretim yapan küçük
aile işletmeleri olduğu saptanmıştır. İşletmelerin büyük bir kısmının
Antalya, Konya ve İstanbul gibi
şehirlerde kompost üretim yapan tesislerden satın aldıkları hazır torbalarla
üretim yaptıkları, kompostunu kendi yapan işletmelerin ise tohumluk miseli
bölge dışından temin ettikleri tespit edilmiştir. Mantar üreticilerinin
%57’sinin eğitim düzeyi ilköğretim seviyesinde olup, Bartın’da faaliyet
gösteren mantar işletmelerinin toplam üretim alanının 1551 m2 olduğu
ve çoğunluğun üretilen mantarları doğrudan kendi imkânlarıyla pazarlarda
sattıkları belirlenmiştir. Üretim odalarının ısıtılmasında esas olarak klima
sisteminin kullanıldığı ve hemen hemen tamamının torba sisteminde üretim
yaptığı belirlenmiştir. Bartın’da mantar üretimi yapan işletmelerin %35’i en
büyük sorunların başında bölgesel yetersizliği gösterirken, %20’si ise devlet
desteklerinin daha fazla artırılmasını talep etmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Biomaterial Engineering, Bio-based Materials, Wood Science |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 20 Sayı: 2 |
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com