Araştırma Makalesi

Bireysel Müşterilerin Kredi Kullanımlarında Katılım Bankalarını Tercih Etme Sebepleri Üzerine Bir Araştırma: Bolu Örneği

Cilt: 12 Sayı: 24 30 Kasım 2021
PDF İndir

Bireysel Müşterilerin Kredi Kullanımlarında Katılım Bankalarını Tercih Etme Sebepleri Üzerine Bir Araştırma: Bolu Örneği

Öz

Faizsiz Bankacılık, İslami Bankacılık olarak da anılan Katılım Bankacılığının dünya piyasasındaki yeri ve önemi giderek artmaktadır. Türkiye'de Katılım Bankacılığı ile ilgili çalışmalar son dönemde yapılmasına rağmen bireylerin katılım bankacılığından kredi talebi tercihine ilişkin çalışmalara rastlanmamaktadır. Kredi kullanımında katılım bankalarının bireysel müşteriler tarafından neden tercih edildiklerinin bilinmesi önem arz etmektedir. Çalışmada, bireysel müşterilerin kredi kullanımlarında katılım bankalarını tercih etme nedenlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca kredi kullanımında katılım bankası tercihini etkileyen faktörlerin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma Bolu ilinde yaşayan bireysel müşterilere anket uygulanmış, verilerin analiz edilmesinde SPSS programından yararlanılmıştır. İstatistiksel veriler elde edilirken örneklemin bilgilerini sayısal olarak özetleyebilmek için betimleyici analiz, ölçeğin güvenilirliği ve geçerliliğini tespit etmek için faktör analizi, değişkenlerin orta değerden farklı olup olmadığını ölçmek için t testi uygulanmıştır. Kredi kullanımında katılım bankası tercihini etkileyen faktörlerin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek için varyans analizi yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre bireysel müşterilerin kredi kullanımlarında katılım bankalarını tercih etmesini etkileyen en önemli değişken; faizsiz bankacılık uygulamasıdır. Araştırmada, kredi kullanımlarında bireysel müşterilerin, katılım bankalarını tercih etmesinde demografik özelliklerinin etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Anaç, Turhan (2015). Bireysel Müşterilerin Katılım Bankacılığını Tercih Etmesini Etkileyen Faktörler. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Türk Hava Kurumu Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı.
  2. [2] BDDK (2001). “Bankacılık Sektörü Yeniden Yapılandırma Programı”. http://www.bddk.org.tr/WebSitesi/turkce/Raporlar/Diger_Raporlar/15279C8914BD.pdf, 4 Şubat 2019’da erişildi.
  3. [3] Canbaz, Mustafa (2014). “Katılım Bankacılığı ve Türkiye’deki Gelişimi”. Bankacılık Giriş ve İlkeleri. Ed. Ferudun Kaya. İstanbul: Beta Yayınevi. 149-241.
  4. [4] Canbaz, Mustafa (2016). Katılım Bankacılığı. İstanbul: Beta Yayınevi.
  5. [5] Dikkaya, Mehmet ve Kutval, Yunus (2014). Katılım Bankacılığı Türkiye Örneği. Ankara: Savaş Yayınevi.
  6. [6] Ekren, Nazım ve Emiral, Fatih (2002). “Türk Bankacılık Sistemindeki Etkinlik Analizi (Veri Zarflama Analizi Uygulaması)”. Active Bankacılık ve Finans Dergisi 24: 6-27.
  7. [7] Erdem, Ekrem (2006). Para Banka ve Finansal Sistem. Ankara: Detay Yayıncılık.
  8. [8] https://www.nufusu.com.tr, 17 Mart 2019’da erişildi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Finans

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Kasım 2021

Gönderilme Tarihi

15 Haziran 2021

Kabul Tarihi

23 Kasım 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 12 Sayı: 24

Kaynak Göster

APA
Karakaş İşcan, H., & Kaya, F. (2021). Bireysel Müşterilerin Kredi Kullanımlarında Katılım Bankalarını Tercih Etme Sebepleri Üzerine Bir Araştırma: Bolu Örneği. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12(24), 467-492. https://doi.org/10.47129/bartiniibf.892744
AMA
1.Karakaş İşcan H, Kaya F. Bireysel Müşterilerin Kredi Kullanımlarında Katılım Bankalarını Tercih Etme Sebepleri Üzerine Bir Araştırma: Bolu Örneği. BÜİİBFD. 2021;12(24):467-492. doi:10.47129/bartiniibf.892744
Chicago
Karakaş İşcan, Hacer, ve Ferudun Kaya. 2021. “Bireysel Müşterilerin Kredi Kullanımlarında Katılım Bankalarını Tercih Etme Sebepleri Üzerine Bir Araştırma: Bolu Örneği”. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 12 (24): 467-92. https://doi.org/10.47129/bartiniibf.892744.
EndNote
Karakaş İşcan H, Kaya F (01 Kasım 2021) Bireysel Müşterilerin Kredi Kullanımlarında Katılım Bankalarını Tercih Etme Sebepleri Üzerine Bir Araştırma: Bolu Örneği. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 12 24 467–492.
IEEE
[1]H. Karakaş İşcan ve F. Kaya, “Bireysel Müşterilerin Kredi Kullanımlarında Katılım Bankalarını Tercih Etme Sebepleri Üzerine Bir Araştırma: Bolu Örneği”, BÜİİBFD, c. 12, sy 24, ss. 467–492, Kas. 2021, doi: 10.47129/bartiniibf.892744.
ISNAD
Karakaş İşcan, Hacer - Kaya, Ferudun. “Bireysel Müşterilerin Kredi Kullanımlarında Katılım Bankalarını Tercih Etme Sebepleri Üzerine Bir Araştırma: Bolu Örneği”. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 12/24 (01 Kasım 2021): 467-492. https://doi.org/10.47129/bartiniibf.892744.
JAMA
1.Karakaş İşcan H, Kaya F. Bireysel Müşterilerin Kredi Kullanımlarında Katılım Bankalarını Tercih Etme Sebepleri Üzerine Bir Araştırma: Bolu Örneği. BÜİİBFD. 2021;12:467–492.
MLA
Karakaş İşcan, Hacer, ve Ferudun Kaya. “Bireysel Müşterilerin Kredi Kullanımlarında Katılım Bankalarını Tercih Etme Sebepleri Üzerine Bir Araştırma: Bolu Örneği”. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 12, sy 24, Kasım 2021, ss. 467-92, doi:10.47129/bartiniibf.892744.
Vancouver
1.Hacer Karakaş İşcan, Ferudun Kaya. Bireysel Müşterilerin Kredi Kullanımlarında Katılım Bankalarını Tercih Etme Sebepleri Üzerine Bir Araştırma: Bolu Örneği. BÜİİBFD. 01 Kasım 2021;12(24):467-92. doi:10.47129/bartiniibf.892744

Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki defa yayımlanan, 16. yılını doldurmuş çift kör hakemli uluslararası açık erişim bir dergidir. Dergi EBSCO Business Source Ultimate, Index Copernicus, Akademia Sosyal Bilimler İndeksi (ASOS) ve SOBIAD indekslerinde taranmaktadır. TR Dizin indeksinde taranması için de girişimlerde bulunulmuş olup değerlendirilme süreci devam etmektedir. 

Telif hakkı yazardadır CC BY-NC 4.0