Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Tıp Dergisi tarafsız, bağımsız açık erişimli bir tıp dergisidir. Dergi tıp literatürüne katkı yapacak orijinal araştırma makalesi, vaka takdimi, derleme, editöre mektup şeklindeki makaleleri kabul etmektedir. Dergi yılda 3 kez yayınlanmaktadır. Dergi, tıp literatürüne katkı sağlayacak, hekim ve sağlık çalışanlarına faydası olacak makaleleri yayınlamayı amaçlamaktadır. Dergi aynı zamanda eğitim alanına da özel bir önem vermektedir bu nedenle tıp eğitimi ile ilgili makaleler de dergimizde yer bulacaktır.Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Tıp Dergisi açık erişimli bir tıp dergisidir. Dergiye makale gönderimi ve yayınlanma sürecinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Tıp Dergisi tamamen ücretsiz olarak yayın hayatına devam etmektedir. Dergimizin hedef kitlesi tıp literatürüne katkıda bulunmayı isteyen tüm hekimler ve diğer sağlık sektörü çalışanlarıdır.
Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Tıp Dergisi multidisipliner bir yaklaşım benimsemiş olup Acil Tıp, Dahiliye, Genel Cerrahi, Nöroloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Ortopedi, Fizik Tedavi ve Rehabilatasyon, Radyoloji, Çocuk Hastalıkları, Adli Tıp, Aile Hekimliği, Enfeksiyon Hastalıkları, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Farmakoloji, Göz Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Anestezi ve Reaminasyon, Çocuk Cerrahisi, Göğüs Cerrahisi, Kalp ve Damar Cerrahisi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahisi ve Üroloji alanlarında faaliyet göstermektedir. Bu alanlar ile ilgili makaleler de dergimizde yayınlanacaktır. Yayınlanmaya kabul edilen makaleler ücretsiz yayınlanacaktır.
Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Tıp Dergisi’nde tıp literatürüne katkı verecek orijinal araştırma makalesi, vaka takdimi, derleme, editöre mektup ve eğitim ile ilişkili makale türleri yayınlanmaktadır. Dergiye yayınlanması için gönderilen makaleler, çift kör hakemli bir değerlendirme sonrasında kabul kararı verilecektir.
Derginin makale değerlendirme süreci Dünya Tıp Editörleri Birliği (WAME), Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Konseyi (ICMJE), Bilim Editörleri Konseyi (CSE), Yayın Etiği Komitesi (COPE) ve Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) kurallarına göre yapılmaktadır. Dergi etik kurallar çerçevesinde şeffaflık ilkesi ile yayın hayatına başlamıştır(doaj.org/bestpractice).
Dergiye yayınlanması için gönderilen tüm makaleler Helsinki bildirgesinde belirtilen ilkelere uygun olmalıdır(www.wma.net-İnsan denekleri içeren tıbbi araştırmalar etik ilkeler 2013). Yayınlanması için dergimize gönderilen makalelere ilgili etik kurullar tarafından onay alınması gereklidir. Alınan etik kurul belgelerindeki yazılış şekli ile etik kurul onayını veren kurum adı ve etik kurul onay numarası makale içerisinde materyal metot kısmında belirtilmelidir. Gerekli görülmesi durumunda Editör tarafından ilgili makaleye ait etik kurul onay resmi belgesi talep edilebilir. İnsan çalışmalarında çalışamaya katılan gönüllülere uygulanacak işlemler ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı, gönüllülerden aydınlatılmış onam alındığına dair bilgi notu makale içerisine yazılmalıdır. Hayvan çalışmalarında ise uygulanacak prosedürlerin hayvanlara acı çekmeyecek şekilde düzenlendiği makale içerisinde belirtilmelidir. Hastaların kimlik bilgilerinin gizli kalması tamamen yazarın sorumluluğundadır. Hastaların fotoğraflarının kullanılması durumunda hasta veya yasal varisinden izin alınmalıdır.
Derginin yazım dili Türkçe ve İngilizcedir. Her iki dilde yazılan makaleler kabul edilmektedir. Tüm makaleler için hem Türkçe hem İngilizce Başlık, Özet, anahtar kelime yazılması zorunludur.
Makale Formatı
Yayınlaması için dergiye gönderilen tüm makaleler Microsoft Word formatında olmalıdır. Tercih edilen font Times New Roman ve yazı boyutu 12 punto olarak belirlenmiştir. Her iki kenarda 2,5 cm boşluk olmalıdır. Kaynaklar makaledeki atıf sırasına göre numaralandırılarak düzenlenmelidir.
Makale Hazırlama
Dergiye yayınlanması için makaleler ICMJE- Tıp Dergilerinde Bilimsel Çalışmaların Yürütülmesi, Raporlanması, Düzenlenmesi ve Yayınlanması için Tavsiyeler(güncelleme Aralık 2017 - http://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf) doğrultusunda hazırlanmalıdır. Makaleler CONSORT(Randomize çalışmalar), STROBE(gözlemsel çalışmalar), STARD(tanısal doğrulama çalışmaları), PRISMA(derleme ve metaanaliz çalışmaları), ARRIVE(deney hayvanları çalışmaları), TREND(Randomize olmayan genel davranış kuralları için) klavuzlarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Dergiye gönderilen makalelere sponsor olan bir kişi veya kurum varsa bu durum ayrıntılı bir şekilde açıklanmalıdır. Makalenin hazırlanmasında katkı sağlamış ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan kişilere teşekkür edilmelidir.
Makaleler dergimize sadece dergipark sistemi üzerinden yüklenebilir.
Dergiye makaleye gönderen yazarlar aşağıdaki formları da yüklemelidir.
***Yayın Telif Hakkı Devir Formu: Telif hakkı devir formu ile ilgili yayının telif hakkının “Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Tıp Dergisi” ne devredildiğini belirten formdur. Örnek forma Dergipark sistemindeki dergimize ait sayfadan ulaşabilirsiniz.
***Yazar Katkı Formu: Makaleye katkıda bulunan yazarların yaptıkları katkıyı açıklayan formdur. Örnek forma Dergipark sistemindeki dergimize ait sayfadan ulaşabilirsiniz.
***Kapak Mektubu: Editör’e hitaben yazılan, editöre bilgi verilmesi için yazılan formdur. Gönderilen makalenin eş zamanlı olarak başka bir dergiye gönderilmediğini, sadece Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Tıp Dergisine gönderildiğini belirten formdur.
***Başlık sayfası: bu formda
-Makale başlığı,
-Yazarların isimleri, yazarların unvanları, yazarlara ait çalıştıkları kurum isimleri,
-Sorumlu yazar ismi, sorumlu yazar unvanı, sorumlu yazar çalıştığı kurum, sorumlu yazar adresi, iş, faks ve cep telefonu numarası, sorumlu yazar mail adresi olmalıdır.
***Çıkar çatışma formu: Yazarlara arasında herhangi bir çıkar çatışması olmadığını belirten formdur. Bu form tüm yazarlar tarafından mavi renkli kalem ile ıslak imzalanmalıdır.
Makale içeriği
Özet: Editöre mektup hariç diğer makale çeşitlerinde özet kısmı olmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Makalelerin özet bölümü sonrası en az üç adet anahtar kelime eklenmelidir. Yazılan anahtar kelimeler MeSH- Index Medicus: PubMed MeSH Browser standartlarına göre olmalıdır. Anahtar kelimeler için kısaltma kullanılmamalıdır.
Referans belirtilme klavuzu
Atıf yapılan makalelerin güncel yayınlar olmasına özen gösterilmelidir. Makale yazarları, atıf yapılan makalelerdeki verilen bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Cilt, sayı ve sayfa numarası verilmemmiş olan makalelere DOI numarası olması koşulu ile atıf yapılabilir. Dergi kısaltmaları Index Medicus / Medline / PubMed kullanılmalıdır. Atıf yapılan makalelerin yazar sayısı 7 ve üzerinde ise ilk 6 yazar isim soyisim olarak 6. Yazardan sonrası “ve ark.(et all)” şeklinde belirtilmelidir. Atıf örnekleri aşağıda sıralanmıştır. İsimler arası virgül ile ayrılmalıdır.
Atıf yapılan kaynak;
Orijinal araştırma makalesi: Yazar soy isim tamamı(birinci harf büyük harf devamı küçük harf ile yazılmalı)-isim baş harfi(büyük harf ile yazılmalı), makale ismi, dergi ismi, yayınlanma yılı, cilt-sıra sayı no, sayfa no,
Palmblad, K., Schierbeck, H., Sundberg, E., Horne, A. C., Harris, H. E., Henter, J. I., et all. Therapeutic administration of etoposide coincides with reduced systemic HMGB1 levels in macrophage activation syndrome. Molecular Medicine, 2021, 27(1), 1-13.
Basım aşamasındaki makaleler: Yazar soy isim tamamı(birinci harf büyük harf devamı küçük harf ile yazılmalı)-isim baş harfi(büyük harf ile yazılmalı), makale ismi, dergi ismi, DOİ Numarası
Kitap Bölümü: Yazar soy isim, isim tamamı(birinci harf büyük harf devamı küçük harf ile yazılmalı)-soy isim büyük harf ile yazılmalı, Kitap adı, Kitap Editörü(Soyisim, isim tamamı yazılmalı) Bölüm adı, yayınevi, yayın yılı, sayfa numaraları
Ayça ÇALBAY, Cander Acil Tıp Temel Basvuru Kitabı, Editör Prof. Dr. Başar CANDER, Serebrovasküler Olaylar İskemik Inme, Geçici İskemik Inme, Hemorajik İnme, İstanbul Kitapevi, 2020, ss1829-1850
Bildiri: Yazar soy isim tamamı(birinci harf büyük harf devamı küçük harf ile yazılmalı)-isim baş harfi(büyük harf ile yazılmalı), makale ismi, Kongre, sempozyum ismi, yapıldığı şehir ülke bilgisi, kongre sempozyum yapıldığı yıl, bildiri sayfa numarası
Akbaş İ, Anterıor Omuz Çıkığının Nadır Bır Etıyolojık Nedenı: Elektrık Çarpması, XVII National Emergency Medicine Congress & 8th Intercontinental Emergency Medicine Congress & 8th International Critical Care and Emergency Medicine Congress Antalya, Türkiye, 2021, ss665
Tez: Tez sahibi soy isim tamamı(birinci harf büyük harf devamı küçük harf ile yazılmalı)-isim baş harfi(büyük harf ile yazılmalı), Tez adı, tez yayınlanma yılı
Şengün E. Tıp uzmanlık tezi, Akut myofasiyal bel ağrısı ile acil servise başvuran hastaların tedavisinde tetik nokta enjeksiyonu ile kuru iğne tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılması, 2020
Tablo:
Tablolar dergi sistemine yükleme esnasında ana metin içerisinde ve referans listesinden sonra olmalıdır. Referans numaralandırılması metin içerisindeki sıraya göre yapılmalıdır. Tabloların isimleri yanında tabloları açıklayıcı bir metin de bulunmalıdır. Tablo içerisinde kullanılan kısaltmalar tablonun hemen altında dipnot şeklinde tanımlanmalıdır. Tablolar Word formatında hazırlanmalıdır. Ana metinde verilmiş bilgiler ayrıca tablo içerisinde tekrar edilmemelidir. Hazırlanan tablolar okunaklı olmalıdır çok küçük veya büyük boyuttaki tablolardan kaçınılmalıdır.
Şekil:
Makalede yer alması istenilen şekil, grafik ve fotoğraflar ayrı dosya halinde yüklenmelidir(JPEG,JPG, PNP). Şekil, fotoğraf veya grafikler ana metin içerisinde olmamalıdır. Fotoğraflar üzerinde açıklayıcı işaretlere(ok, asterisks gibi) yer verilebilir. Görsellerde yazarı işaret edebilecek verilerin olmamasına dikkat edilmelidir(radyolojik bir görüntüde hastane isminin olması gibi). Fotoğrafların çözünürlükleri en az 300 DPI olmalıdır. Şekil, fotoğraf veya grafikler ile ilgili başlıklar ana metin referans bölümü sonrası tablo bölümü öncesi verilmelidir. Özellikle fotoğrafların değerlendirmeye uygun olması için çözünürlüğünün yüksek olması gerekmektedir.
Kısaltmalar:
Kısaltmalar ilk kullanıldıkları yerde metin içerisinde belirtilmelidir. Sonrasında kısaltma olarak kullanılabilir. Özet ve başlıkta kısaltma kullanılmamalıdır.
Makale Yükleme listesi
***Kapak mektubu
***Başlık sayfası
***Metin(özet ve tablolar)
***Şekiller
***Yazar Katkı Formu
***Telif Hakkı Devir Formu
Dikkat edilmesi gereken hususlar
-Sorumlu yazar bilgilerinin eksiksiz olması(isim-soyisim, kurumadı, adres, telefon, e-posta)
-Şekil, grafik ve fotoğrafların çözünürlükleri
-Makale yazım ve dilbilgisi kontrolü
-Referans listesinin uygun bir şekilde hazırlanması, tüm referansların metin içerisinde geçtiğinden emin olunmalı
-Telif hakkı bulunan(fotoğraf, grafik, internet sitesi gibi) materyallerden kullanım izni alındığından emmin olunmalıdır.
-Çıkar çatışması olmaması durumu mutlaka imza altına alınmalıdır.
Makale Çeşidi | Orijinal Araştırma Makalesi | Vaka takdimi | Derleme | Editöre Mektup |
Özet Kelime Sınırı(Türkçe ve İngilizce) | 300 | 200 | 500 | - |
Ana Metin Kelime Sayısı Sınırı(Referans ve Tablolar Dahil) | 5000 kelime | 2000 kelime | 6000 kelime | 1000 kelime |
Bölümler(Alt Başlıklar) | Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular, Tartışma, Sonuç | Giriş, Vaka Sunumu, Tartışma ve Sonuç | - | - |
Referans Sayısı Sınırı | 40 | 20 | 60 | 10 |
Resim Sayısı Sınırı | 5 | 3 | 10 | 1 |
Tablo Sayısı Sınırı | 5 | 3 | 10 | 1 |
Dergimizin yayınlanma süreci şeffaflık esas alınarak dizayn edilmiş olup International Council of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME), Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) gibi kuruluşlara uygun olarak yayın hayatına başlamıştır. Dergi iyi klinik uygulamaları ilkelerine bağlı kalarak yayınlanmaktadır.
Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz