BibTex RIS Kaynak Göster

Antioxidant effect of citric acid and phosphoric acid to extent storage time of sunflower oils

Yıl 2008, Cilt: 10 Sayı: 1, 67 - 75, 01.06.2008

Öz

In this study, the antioxidant effect of citric acid and phosphoric acid to extent storage time of sunflowers oils were investigated. For this proporse number of peroxides and the amound free oil acid were determined. Firstly citric acid at 1 to 1000 ppm concentrates were added. in the oil samples and for the period of 1 to 11 weeks number of the peroxide and free oil were analysied for every week. The optimum amount of citricacid to add into sun flower oils were determined to be 10 to 50 ppm range. The same study was carried out phosphoric acid. The result showed that phosphoric acid has no effect to extent the storeage time sunflower

Kaynakça

  • 1. Suja, K.P., Abraham, J.T.; Thamizh, S.N.; Jayalekshmy, A.; Arumughan, C., “Antioxidant efficacy of sesame cake extract in vegetable oil protection”. Food Chemistry 84, 393–400,(2004).
  • 2. Cosgrove, J. P., Church, D. F., & Pryor, W. A. “The kinetics of the autoxidation of polyunsaturated fatty acids”, Lipids, 22, 299–304, (1987).
  • 3. Pin-Der, Duh., & Gow-Chin, Yen“Antioxidant efficacy of methanolic extracts of peanut hulls in soybean and peanut oils”,.Journal of the American Oil Chemists Society, 74(6), 745–748, (1997).
  • 4. Labuza, T. P. “Kinetics of lipid oxidation in foods” CRC Critical Review of Food Technology, 2, 355–405(1971).
  • 5. Shahidi, F. “ Natural antioxidants-chemistry, health effects, and applications”, AOAC Press, (1997).
  • 6. Ito, N., Hagiwara, A., Shibata, M., Ogiso, T., & Fukushima“ Induction of squamous cell carcinoma in the forestomach of F344 rats treated with butylated hydroxyanisole.” Gann, 73, 332–334, (1982).
  • 7. Joyeux et al “Method and pharmaceutical compositions containing rossignol derivatives”,US patent,5,753-697,(1998).
  • 8. Pin-Der, Duh., Wen Jye, Yen., Pin-Chan, Du., & Gow-Chin, Yen , “Antioxidant activity of mung bean hulls”. Journal of the American Oil Chemists Society, 74(9), 1059-1063, (1997).
  • 9. Tian, L. L., & White, P. J., “Antioxidant activity of oat extractin soybean and cottonseed oils”. Journal of the American Oil Chemists Society, 71(10), 1079–1086, (1994).
  • 10 Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri”, Meta Basımevi, (2000).

Ayçiçek yağının raf ömrünün uzatılmasında sitrik asit ve fosforik asidin antioksidan etkisi

Yıl 2008, Cilt: 10 Sayı: 1, 67 - 75, 01.06.2008

Öz

Yapılan bu çalışmada ayçiçek yağının raf ömrünün uzatılmasında sitrik asit ve fosforik asidin antioksidan etkisi incelenmiştir. Bu amaçla peroksit sayısı ve serbest yağ asidi miktarları tayin edilmiştir. Öncelikle yağ numunelerine 1’den 1000 ppm’e kadar bir aralıkta sitrik asit eklenmiş ve 1-11 hafta aralığında peroksit ve serbest yağ asidi değerleri hesaplanmıştır. Sonuç itibariyle yağa eklenmesi gereken optimum sitrik asit sayısının 10-50 ppm aralığında olması gerektiği tespit edilmiştir. Daha sonra aynı işlem fosforik asit için tekrarlanmış ancak elde edilen sonuçlara göre fosforik asidin antioksidan olarak kullanılamayacağı sonucuna varılmıştır

Kaynakça

  • 1. Suja, K.P., Abraham, J.T.; Thamizh, S.N.; Jayalekshmy, A.; Arumughan, C., “Antioxidant efficacy of sesame cake extract in vegetable oil protection”. Food Chemistry 84, 393–400,(2004).
  • 2. Cosgrove, J. P., Church, D. F., & Pryor, W. A. “The kinetics of the autoxidation of polyunsaturated fatty acids”, Lipids, 22, 299–304, (1987).
  • 3. Pin-Der, Duh., & Gow-Chin, Yen“Antioxidant efficacy of methanolic extracts of peanut hulls in soybean and peanut oils”,.Journal of the American Oil Chemists Society, 74(6), 745–748, (1997).
  • 4. Labuza, T. P. “Kinetics of lipid oxidation in foods” CRC Critical Review of Food Technology, 2, 355–405(1971).
  • 5. Shahidi, F. “ Natural antioxidants-chemistry, health effects, and applications”, AOAC Press, (1997).
  • 6. Ito, N., Hagiwara, A., Shibata, M., Ogiso, T., & Fukushima“ Induction of squamous cell carcinoma in the forestomach of F344 rats treated with butylated hydroxyanisole.” Gann, 73, 332–334, (1982).
  • 7. Joyeux et al “Method and pharmaceutical compositions containing rossignol derivatives”,US patent,5,753-697,(1998).
  • 8. Pin-Der, Duh., Wen Jye, Yen., Pin-Chan, Du., & Gow-Chin, Yen , “Antioxidant activity of mung bean hulls”. Journal of the American Oil Chemists Society, 74(9), 1059-1063, (1997).
  • 9. Tian, L. L., & White, P. J., “Antioxidant activity of oat extractin soybean and cottonseed oils”. Journal of the American Oil Chemists Society, 71(10), 1079–1086, (1994).
  • 10 Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri”, Meta Basımevi, (2000).
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA22DH92UH
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Şerif Targan Bu kişi benim

Kadir Arısoy Bu kişi benim

Yüksel Abalı Bu kişi benim

Esra Kaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2008
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Targan, Ş., Arısoy, K., Abalı, Y., Kaya, E. (2008). Ayçiçek yağının raf ömrünün uzatılmasında sitrik asit ve fosforik asidin antioksidan etkisi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(1), 67-75.
AMA Targan Ş, Arısoy K, Abalı Y, Kaya E. Ayçiçek yağının raf ömrünün uzatılmasında sitrik asit ve fosforik asidin antioksidan etkisi. BAUN Fen. Bil. Enst. Dergisi. Haziran 2008;10(1):67-75.
Chicago Targan, Şerif, Kadir Arısoy, Yüksel Abalı, ve Esra Kaya. “Ayçiçek yağının Raf ömrünün uzatılmasında Sitrik Asit Ve Fosforik Asidin Antioksidan Etkisi”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 10, sy. 1 (Haziran 2008): 67-75.
EndNote Targan Ş, Arısoy K, Abalı Y, Kaya E (01 Haziran 2008) Ayçiçek yağının raf ömrünün uzatılmasında sitrik asit ve fosforik asidin antioksidan etkisi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 10 1 67–75.
IEEE Ş. Targan, K. Arısoy, Y. Abalı, ve E. Kaya, “Ayçiçek yağının raf ömrünün uzatılmasında sitrik asit ve fosforik asidin antioksidan etkisi”, BAUN Fen. Bil. Enst. Dergisi, c. 10, sy. 1, ss. 67–75, 2008.
ISNAD Targan, Şerif vd. “Ayçiçek yağının Raf ömrünün uzatılmasında Sitrik Asit Ve Fosforik Asidin Antioksidan Etkisi”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 10/1 (Haziran 2008), 67-75.
JAMA Targan Ş, Arısoy K, Abalı Y, Kaya E. Ayçiçek yağının raf ömrünün uzatılmasında sitrik asit ve fosforik asidin antioksidan etkisi. BAUN Fen. Bil. Enst. Dergisi. 2008;10:67–75.
MLA Targan, Şerif vd. “Ayçiçek yağının Raf ömrünün uzatılmasında Sitrik Asit Ve Fosforik Asidin Antioksidan Etkisi”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 10, sy. 1, 2008, ss. 67-75.
Vancouver Targan Ş, Arısoy K, Abalı Y, Kaya E. Ayçiçek yağının raf ömrünün uzatılmasında sitrik asit ve fosforik asidin antioksidan etkisi. BAUN Fen. Bil. Enst. Dergisi. 2008;10(1):67-75.