In this study, the antioxidant effect of citric acid and phosphoric acid to extent storage time of sunflowers oils were investigated. For this proporse number of peroxides and the amound free oil acid were determined. Firstly citric acid at 1 to 1000 ppm concentrates were added. in the oil samples and for the period of 1 to 11 weeks number of the peroxide and free oil were analysied for every week. The optimum amount of citricacid to add into sun flower oils were determined to be 10 to 50 ppm range. The same study was carried out phosphoric acid. The result showed that phosphoric acid has no effect to extent the storeage time sunflower
sunflower oil antioxidant citric acid phosphoric acid peroxide index
Yapılan bu çalışmada ayçiçek yağının raf ömrünün uzatılmasında sitrik asit ve fosforik asidin antioksidan etkisi incelenmiştir. Bu amaçla peroksit sayısı ve serbest yağ asidi miktarları tayin edilmiştir. Öncelikle yağ numunelerine 1’den 1000 ppm’e kadar bir aralıkta sitrik asit eklenmiş ve 1-11 hafta aralığında peroksit ve serbest yağ asidi değerleri hesaplanmıştır. Sonuç itibariyle yağa eklenmesi gereken optimum sitrik asit sayısının 10-50 ppm aralığında olması gerektiği tespit edilmiştir. Daha sonra aynı işlem fosforik asit için tekrarlanmış ancak elde edilen sonuçlara göre fosforik asidin antioksidan olarak kullanılamayacağı sonucuna varılmıştır
Ayçiçek yağı antioksidan sitrik asit fosforik asit peroksit sayısı
Diğer ID | JA22DH92UH |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2008 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 10 Sayı: 1 |