Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yavru gökkuşağı alabalıkların beslenmesinde fındık küspesi ve zeolit kullanımının büyüme performansı, sindirim oranı ve besin kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması

Yıl 2023, Cilt: 25 Sayı: 2, 675 - 688, 07.07.2023
https://doi.org/10.25092/baunfbed.1192048

Öz

Bu araştırmada yavru alabalık yemlerinde protein kaynağı olarak farklı oranlarda fındık küspesi ve zeolitin kullanımının balıkların büyüme performansları, yem değerlendirme ve sindirilebilme oranları üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla; 9 farklı diyet ile 90 gün boyunca beslenen yavru alabalıkların (ortalama 13,35 gr) canlı ağırlık artışları belirlenmiştir. Sonuçlara göre, fındık küspesinin % 25 ve zeolitin % 6 oranında kullanıldığı rasyon ile beslenen yavru balıkların kontrol grubuna göre daha iyi büyüme gösterdikleri belirlenmiştir Yavru Gökkuşağı alabalıklarının diyetlerinde balık unu yerine fındık küspesi ve zeolit kullanımının büyüme, yem değerlendirme ve sindirilebilme oranları üzerine olumsuz bir etkisinin olmadığı ve bu oranlarda kullanılabileceği tespit edilmiştir.

Destekleyen Kurum

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü

Proje Numarası

TAGEM/HAYSUD/2015/A11/P-01/9

Teşekkür

Bu çalışma; T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından, TAGEM/HAYSUD/2015/A11/P-01/9 nolu proje ile desteklenmiştir.

Kaynakça

  • Ayadi, F. Y., Rosentrater, K. A. ve Muthukumarappan, K., Alternative protein sources for aquaculture feeds. Journal of Aquaculture Feed Science and Nutrition, 4: 1-26. (2012).
  • Karataş, B., Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ve kahverengi alabalığın (Salmo trutta ssp.) farklı oranlarda birlikte yetiştiriciliğinin büyüme performansı, yem değerlendirme ve davranış üzerine etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, (2015).
  • FAO, Food and Agriculture Organization of The United Nations, The state of world fisheries and Aquaculture, Rome, (2016).
  • Altınterim, B., Aksu, Ö., Effects of oils of macerated garlic (Allium sativum Limne) and macerated Tunceli garlic (Allium tuncelianum Kollman) on some hematological parameters and NBT (Nitroblue Tetrazolium) levels of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.) at high stocking density) Journal of Balıkesir University Instıtuteos Science and Technology, 21(2):716-723. (2019).
  • TÜİK, Su Ürünleri İstatistikleri. Retrieved from www.tuik.gov.tr, (2019).
  • FAO, Food and Agriculture Organization of The United Nations, The state of world fisheries and Aquaculture, Rome, (2018).
  • ANONİM, World Feed Panorama: Growth Areas in Global Feed Production, 15.01.2008, http://www.wattagnet.com/3361.html, (2008).
  • Çetiner, M., Alabalık rasyonlarında balık ununun bir kısmı yerine bitkisel protein kaynağı olarak kolza tohumu küspesinin kullanılma olanakları, Doktora Tezi, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Ankara. (1980).
  • Çelikkale, M.S., İç su balıkları yetiştiriciliği (I. Cilt), K.T.Ü. Basımevi, Yayın No: 124, Trabzon, (1988).
  • Yardım, Ö., Balık yemlerine enerji kaynağı olarak yağ katılmasının Gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) gelişmeye etkisi, Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun. (1998).
  • Yiğit, M. ve Ustaoğlu, S., Total ve besin maddesi sindirilme oranlarının su ürünleri yetiştiriciliğindeki önemi, Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, 20 (1-2): 287-294. (2003).
  • Gatlın, D.M., Barrows, F.T., Brown, P., Dabrowskı, K., Gaylord, T.G., Hardy, Rw., Herman, E., Hu, G., Krogdahl, Å., Nelson, R., Overturf, K., Rust, M., Sealey, W., Skonberg, D., J. Souza, E., Stone, D., Wılson, R. ve Wurtele, E., Expanding the utilization of sustainable plant products in aquafeeds: A Review, Aquaculture Research, 38: 551–579. (2007).
  • Larsen, B.K., Dalsgaard, J. ve Pedersen, P.B., Effects of plant proteins on postprandial, free plasma amino acid concentrations in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Aquaculture, 326-329: 90-98. (2012).
  • Yeşilayer, N., Kaymak, I.E., Gören, H.M. ve Karslı, Z., Balık Yemlerinde Balık Ununa Alternatif Bitkisel Protein Kaynaklarının Kullanım Olanakları, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 4, 12-30, (2013).
  • Bilgüven, M. ve Kurt, G., Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yemlerinde çeşitli tahıl daneleri kullanılmasının büyüme, yemden yararlanma ve yem tüketimi üzerine etkileri, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (2): 1-9, (2002).
  • Hasan M.R., Macıntosh, D.J. ve Jauncey, K., Evaluation of some plant ıngredients as dietary protein sources for common carp (Cyprinus carpio L.) fry, Aquaculture, 151; 55-70, (1997).
  • Doğan, G. ve Bircan, R., Bitkisel yem hammaddelerinde bulunan antibesleyici faktörler ve balıklar üzerine etkileri, Journal of Fisheries Sciences, 3(4): 323-332, (2009).
  • Akkılıç, M., Ergün, A. ve Erdinç, H., Etlik piliç rasyonlarında soya fasülyesi yerine fındık küspesinin kullanılması, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 29 (34): 369-378, (1982).
  • Erener, G., Fındık küspesinin yumurta tavuk rasyonlarında kullanılabilme olanakları, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun, (1991).
  • Ocak, N., Erener, G. ve Sarıçiçek, B.Z., Protein Kaynağı Olarak Fındık Küspesi, Yem Magazin Dergisi, Kasım, 18–22, (1994).
  • Su, G., Ren, J., Yang, B., Cuı, C. ve Zhao, M., Comparison of Hydrolysis Characteristics on Defatted Peanut Meal Proteins Between a Protease Extract from Aspergillus oryzae and Commercial Proteases, Food Chemistry, 126:1306-1311, (2011).
  • Sarıçiçek, B.Z., Sarıca, M. ve Erener, G., Değişik bitkisel protein kaynaklarının bıldırcınların verim üzerine etkileri, Yutav, Uluslararası Tavukçuluk Fuarı ve Konferansı, 24-27/05/1995: 511-51, (1995).
  • Altınterim, B., Influence of macerated fenugreek (Trigonella foenum graecum) oil added to trout feed at the different rates on the Feed Conversion Rate (FCR), body length, blood parameters and Nitroblue Tetrazolium (NBT) values of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Wal). Cellular and Molecular Biology, 65(3):89-93. (2019).
  • Ergun, S., Yigit, M., Turker, A. ve Harmantepe, B., Incorporation of Soybean Meal and Hazelnut Meal in Diets for Black Sea Turbot (Scophthalmus maeoticus). The Israeli Journal of Aquaculture Bamidgeh, 60, 27-36. (2008).
  • Özer, A. Soya küspesi yerine fındık küspesinin bıldırcınların gelişme ve yumurta verim özelliklerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun. (2002).
  • Çetinkaya, O., Balık Besleme, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 9, Van. (1995).
  • Mattson, N.S. ve Rıple, T.H., Metomidate, a better anaesthetic for cod (Gadus morhua) in comparation with benzocain, MS-222, choloro butanol and phenoxyethanol, Aquaculture, 83, 89-94, (1989).
  • Halver, J.E., Fish nutrition, Second Ed., Academic Press Inc., New York. (1989).
  • Halver, J.E., Fish nutrition, Academic Press Inc., New York. (1972).
  • Hoşsu, B., Korkut, A.Y. ve Fırat Kop, A., Balık besleme ve yem teknolojisi I, Ege Üniversitesi Yayınları, No 50, İzmi,. (2005).
  • Wındell, J.T., Foltz, J.W. ve Sarokon, J.A., Methods of fecel collection and nutrient leaching in digestibility studies, The Progressive Fish–Culturist, 40 (2): 51-55, (1978).
  • AOAC, Official Methods of Analysis, Association of Official Analytical Chemists, Gaithersburg, ed. 17th, Maryland, (2002).
  • T.S. 1746, TSE, Et ve Mamüllerinde Kül Tayini, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, (1974).
  • T.S. 1745, TSE, Et ve Mamüllerinde Toplam Yağ Tayini, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, (1974).
  • Göğüş, K. ve Kolsarıcı, N., Su Ürünleri Teknolojisi, A.Ü. Zir. Fak. Yayınları: 1243, Ders Kitabı, A.Ü. Zir. Fak. Baskı Ofset Ünitesi, Ankara, (1992).
  • Cho, C.Y. ve Slinger, S.J., Apparent Digestibility Measurement in Feed Stuffs for Rainbow Trout, Finfish Nutrition and Fish Feed Technology, II: 239-247, (1979).
  • Furukawa, A., ve Tsukahara, H., On the acid digestion method for the determination of chromic oxide as an index substance in the study of digestibility of fish feed. Bulletin of The Japanese Society of Scientific Fisheries, 32(6), 502-50, (1966).
  • NRC (National Research Council), Nutrient Requirements of Fish. National Academy Press, Washington, DC, (1993).
  • Steffens, W., Principles of Fish Nutrition. Ellis Horwood Limited, (1989).
  • Ural, A. ve Kiliç, İ. Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi, Detay Yayıncılık, Ankara, (2005).
  • Büyükçapar, H.M. ve Kamalak, A., Partial Replacement of Fish and Soybean Meal Protein in Mirror Carp (Cyprinus carpio) Diets By Protein in Hazelnut Meal, South African Journal of Animal Science, 37, 35-44, (2007).
  • Emre, Y., Sevgili, H. ve Şanlı, M., A Preliminary study on the utilization of hazelnut meal as a substitute for fish meal in diets of european sea bass (Dicentrarchus labrax L.), Aquaculture Research, 39, 324-328, (2008).
  • Ergün, S., Yiğit, M., Türker, A. ve Harmantepe, B., Incorporation of soybean meal and hazelnut meal in diets for black sea turbot (Scophthalmus maeoticus), The Israeli Journal of Aquaculture – Bamidgeh, 60, 27-36, (2008).
  • Karabulut, H.A, Kurtoğlu, İ.Z., Ak, K. ve Altaş, S., Karaca Mersin balığı (Acipencer gueldenstaedtii Brandt, 1833) yemlerinde bitkisel protein olarak fındık küspesi kullanımının büyüme performansına etkisi, XVII Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 03-06 Eylül 2013, İstanbul, (2013).
  • Kırtan, Y.E., Sibirya Mersin balığı (Acipenser baerii) yeminde fındık küspesi kullanımının büyüme performansına etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Rize, (2015).
  • Emre, Y., Sevgili, H. ve Şanlı, M., Partial replacement of fishmeal with hazelnut meal in diets for juvenile gilthead sea bream (Sparus aurata). The Israel Journal of Aquaculture – Bamidgeh, 60, 198-204, (2008).
  • Bilgin, Ö., Türkler, A. ve Tekinay, A.A., The Use of hazelnut meal as a substitute for soybean meal in the diets of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 31(3), 145-151, (2007).
  • Doğan, G., Farklı oranlarda fındık posası içeren isonitrojenik rasyonların Gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) büyümesi, kimyasal yapısı ve sindirilebilme oranı üzerine etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun, (2005).
  • Doğan, G. ve Bircan, R., The Effects of diets containing hazelnut meal upplemented with synthetic lysine and methionine on development of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 15, 119-126, (2015).
  • Lanarı, D., Agaro, E.D. ve Turrı, C., Use of cuban zeolite in trout diets, Rivista Italiana di Acquacoltura, 31: 23-33. (1996).
  • Kanyılmaz, M., Sazan yemlerine (Cyprinus carpio L., 1758) farklı oranlarda zeolit (klinoptilolit) katkısının büyüme, vücut kompozisyonu, bazı kan parametreleri ve bağırsak mukoza morfolojisi üzerine etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı, Adana, (2008).
  • Danabaş, D., Farklı oranlardaki zeolit (klinoptilolit)’in bazı su parametreleri ile Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)’nın gelişimi ve vücut kompozisyonuna etkileri, Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, (2009).
  • Yıldırım, O., Türker, A. ve Senel, B., Effects of Natural Zeolite (Clinoptilolite) Levels in Fish Diet on Water Quality, Growth Performance and Nutrient Utilization of Tilapia (Tilapia zillii) Fry. Fresenius Environmental Bulletin, 18(9): 1567-1571, (2009).
  • Kanyılmaz, M., Çipura (Sparus aurata) Yetiştiriciliğinde zeolit (klinoptilolit) kullanılabilirliğinin araştırılması, (Doktora Tezi), Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı, Adana. (2012).
  • Arıman Karabulut, H., Kurtoğlu, İ.Z., Ak K., Altaş, S., Karaca Mersin Balığı (Acipencer gueldenstaedtii Brandt, 1833) Yemlerinde Balık Unu Yerine Bitkisel Protein Olarak Fındık Küspesi Kullanımının Büyüme Performansına Etkisi, 17. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, (2013).
  • Aybal, N.Ö., Tilapia (Oreochromis niloticus L.) Yavrularının yemlerinde protein kaynağı olarak kanola (Brassica spp.) küspesi kullanma olanakları, (Doktora Tezi), Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta, (2007).
  • Glencross, B., Hawkins, W., ve Curnow, J. Nutritional assessment of Australian canola meals. I. Evaluation of canola oil extraction method and meal processing conditions on the digestible value of canola meals fed to the red seabream (Pagrus auratus, Paulin). Aquaculture Research, 35(1), 15-24, (2004).

Effects of hazelnut pulp and zeolite use on growth performance, digestion rate and nutritional quality of juvenile trout

Yıl 2023, Cilt: 25 Sayı: 2, 675 - 688, 07.07.2023
https://doi.org/10.25092/baunfbed.1192048

Öz

In this study, the effects of rations prepared by using different amounts of hazelnut pulp and zeolite instead of fish flour which were used as protein source in trout feeds on growth performance, feed evaluation and digestibility rates of juvenile Rainbow trout have been examined. In this study, juvenile Rainbow trout (the average 13.35 grams) were fed with 9 different diets for 90 days. According to this, the ration fed young fish was formed of 25% of hazelnut pulp and 6% of zeolite were used instead of fish showed better growth compared to the control group fishes. As a result, it was concluded that in the diets of young rainbow trout, the hazelnut pulp and zeolite may be added instead of fish flour and the rations prepared in this way can be used without any negative effect on growth, feed evaluation and digestibility rates.

Proje Numarası

TAGEM/HAYSUD/2015/A11/P-01/9

Kaynakça

  • Ayadi, F. Y., Rosentrater, K. A. ve Muthukumarappan, K., Alternative protein sources for aquaculture feeds. Journal of Aquaculture Feed Science and Nutrition, 4: 1-26. (2012).
  • Karataş, B., Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ve kahverengi alabalığın (Salmo trutta ssp.) farklı oranlarda birlikte yetiştiriciliğinin büyüme performansı, yem değerlendirme ve davranış üzerine etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, (2015).
  • FAO, Food and Agriculture Organization of The United Nations, The state of world fisheries and Aquaculture, Rome, (2016).
  • Altınterim, B., Aksu, Ö., Effects of oils of macerated garlic (Allium sativum Limne) and macerated Tunceli garlic (Allium tuncelianum Kollman) on some hematological parameters and NBT (Nitroblue Tetrazolium) levels of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.) at high stocking density) Journal of Balıkesir University Instıtuteos Science and Technology, 21(2):716-723. (2019).
  • TÜİK, Su Ürünleri İstatistikleri. Retrieved from www.tuik.gov.tr, (2019).
  • FAO, Food and Agriculture Organization of The United Nations, The state of world fisheries and Aquaculture, Rome, (2018).
  • ANONİM, World Feed Panorama: Growth Areas in Global Feed Production, 15.01.2008, http://www.wattagnet.com/3361.html, (2008).
  • Çetiner, M., Alabalık rasyonlarında balık ununun bir kısmı yerine bitkisel protein kaynağı olarak kolza tohumu küspesinin kullanılma olanakları, Doktora Tezi, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Ankara. (1980).
  • Çelikkale, M.S., İç su balıkları yetiştiriciliği (I. Cilt), K.T.Ü. Basımevi, Yayın No: 124, Trabzon, (1988).
  • Yardım, Ö., Balık yemlerine enerji kaynağı olarak yağ katılmasının Gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) gelişmeye etkisi, Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun. (1998).
  • Yiğit, M. ve Ustaoğlu, S., Total ve besin maddesi sindirilme oranlarının su ürünleri yetiştiriciliğindeki önemi, Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, 20 (1-2): 287-294. (2003).
  • Gatlın, D.M., Barrows, F.T., Brown, P., Dabrowskı, K., Gaylord, T.G., Hardy, Rw., Herman, E., Hu, G., Krogdahl, Å., Nelson, R., Overturf, K., Rust, M., Sealey, W., Skonberg, D., J. Souza, E., Stone, D., Wılson, R. ve Wurtele, E., Expanding the utilization of sustainable plant products in aquafeeds: A Review, Aquaculture Research, 38: 551–579. (2007).
  • Larsen, B.K., Dalsgaard, J. ve Pedersen, P.B., Effects of plant proteins on postprandial, free plasma amino acid concentrations in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Aquaculture, 326-329: 90-98. (2012).
  • Yeşilayer, N., Kaymak, I.E., Gören, H.M. ve Karslı, Z., Balık Yemlerinde Balık Ununa Alternatif Bitkisel Protein Kaynaklarının Kullanım Olanakları, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 4, 12-30, (2013).
  • Bilgüven, M. ve Kurt, G., Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yemlerinde çeşitli tahıl daneleri kullanılmasının büyüme, yemden yararlanma ve yem tüketimi üzerine etkileri, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (2): 1-9, (2002).
  • Hasan M.R., Macıntosh, D.J. ve Jauncey, K., Evaluation of some plant ıngredients as dietary protein sources for common carp (Cyprinus carpio L.) fry, Aquaculture, 151; 55-70, (1997).
  • Doğan, G. ve Bircan, R., Bitkisel yem hammaddelerinde bulunan antibesleyici faktörler ve balıklar üzerine etkileri, Journal of Fisheries Sciences, 3(4): 323-332, (2009).
  • Akkılıç, M., Ergün, A. ve Erdinç, H., Etlik piliç rasyonlarında soya fasülyesi yerine fındık küspesinin kullanılması, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 29 (34): 369-378, (1982).
  • Erener, G., Fındık küspesinin yumurta tavuk rasyonlarında kullanılabilme olanakları, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun, (1991).
  • Ocak, N., Erener, G. ve Sarıçiçek, B.Z., Protein Kaynağı Olarak Fındık Küspesi, Yem Magazin Dergisi, Kasım, 18–22, (1994).
  • Su, G., Ren, J., Yang, B., Cuı, C. ve Zhao, M., Comparison of Hydrolysis Characteristics on Defatted Peanut Meal Proteins Between a Protease Extract from Aspergillus oryzae and Commercial Proteases, Food Chemistry, 126:1306-1311, (2011).
  • Sarıçiçek, B.Z., Sarıca, M. ve Erener, G., Değişik bitkisel protein kaynaklarının bıldırcınların verim üzerine etkileri, Yutav, Uluslararası Tavukçuluk Fuarı ve Konferansı, 24-27/05/1995: 511-51, (1995).
  • Altınterim, B., Influence of macerated fenugreek (Trigonella foenum graecum) oil added to trout feed at the different rates on the Feed Conversion Rate (FCR), body length, blood parameters and Nitroblue Tetrazolium (NBT) values of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Wal). Cellular and Molecular Biology, 65(3):89-93. (2019).
  • Ergun, S., Yigit, M., Turker, A. ve Harmantepe, B., Incorporation of Soybean Meal and Hazelnut Meal in Diets for Black Sea Turbot (Scophthalmus maeoticus). The Israeli Journal of Aquaculture Bamidgeh, 60, 27-36. (2008).
  • Özer, A. Soya küspesi yerine fındık küspesinin bıldırcınların gelişme ve yumurta verim özelliklerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun. (2002).
  • Çetinkaya, O., Balık Besleme, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 9, Van. (1995).
  • Mattson, N.S. ve Rıple, T.H., Metomidate, a better anaesthetic for cod (Gadus morhua) in comparation with benzocain, MS-222, choloro butanol and phenoxyethanol, Aquaculture, 83, 89-94, (1989).
  • Halver, J.E., Fish nutrition, Second Ed., Academic Press Inc., New York. (1989).
  • Halver, J.E., Fish nutrition, Academic Press Inc., New York. (1972).
  • Hoşsu, B., Korkut, A.Y. ve Fırat Kop, A., Balık besleme ve yem teknolojisi I, Ege Üniversitesi Yayınları, No 50, İzmi,. (2005).
  • Wındell, J.T., Foltz, J.W. ve Sarokon, J.A., Methods of fecel collection and nutrient leaching in digestibility studies, The Progressive Fish–Culturist, 40 (2): 51-55, (1978).
  • AOAC, Official Methods of Analysis, Association of Official Analytical Chemists, Gaithersburg, ed. 17th, Maryland, (2002).
  • T.S. 1746, TSE, Et ve Mamüllerinde Kül Tayini, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, (1974).
  • T.S. 1745, TSE, Et ve Mamüllerinde Toplam Yağ Tayini, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, (1974).
  • Göğüş, K. ve Kolsarıcı, N., Su Ürünleri Teknolojisi, A.Ü. Zir. Fak. Yayınları: 1243, Ders Kitabı, A.Ü. Zir. Fak. Baskı Ofset Ünitesi, Ankara, (1992).
  • Cho, C.Y. ve Slinger, S.J., Apparent Digestibility Measurement in Feed Stuffs for Rainbow Trout, Finfish Nutrition and Fish Feed Technology, II: 239-247, (1979).
  • Furukawa, A., ve Tsukahara, H., On the acid digestion method for the determination of chromic oxide as an index substance in the study of digestibility of fish feed. Bulletin of The Japanese Society of Scientific Fisheries, 32(6), 502-50, (1966).
  • NRC (National Research Council), Nutrient Requirements of Fish. National Academy Press, Washington, DC, (1993).
  • Steffens, W., Principles of Fish Nutrition. Ellis Horwood Limited, (1989).
  • Ural, A. ve Kiliç, İ. Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi, Detay Yayıncılık, Ankara, (2005).
  • Büyükçapar, H.M. ve Kamalak, A., Partial Replacement of Fish and Soybean Meal Protein in Mirror Carp (Cyprinus carpio) Diets By Protein in Hazelnut Meal, South African Journal of Animal Science, 37, 35-44, (2007).
  • Emre, Y., Sevgili, H. ve Şanlı, M., A Preliminary study on the utilization of hazelnut meal as a substitute for fish meal in diets of european sea bass (Dicentrarchus labrax L.), Aquaculture Research, 39, 324-328, (2008).
  • Ergün, S., Yiğit, M., Türker, A. ve Harmantepe, B., Incorporation of soybean meal and hazelnut meal in diets for black sea turbot (Scophthalmus maeoticus), The Israeli Journal of Aquaculture – Bamidgeh, 60, 27-36, (2008).
  • Karabulut, H.A, Kurtoğlu, İ.Z., Ak, K. ve Altaş, S., Karaca Mersin balığı (Acipencer gueldenstaedtii Brandt, 1833) yemlerinde bitkisel protein olarak fındık küspesi kullanımının büyüme performansına etkisi, XVII Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 03-06 Eylül 2013, İstanbul, (2013).
  • Kırtan, Y.E., Sibirya Mersin balığı (Acipenser baerii) yeminde fındık küspesi kullanımının büyüme performansına etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Rize, (2015).
  • Emre, Y., Sevgili, H. ve Şanlı, M., Partial replacement of fishmeal with hazelnut meal in diets for juvenile gilthead sea bream (Sparus aurata). The Israel Journal of Aquaculture – Bamidgeh, 60, 198-204, (2008).
  • Bilgin, Ö., Türkler, A. ve Tekinay, A.A., The Use of hazelnut meal as a substitute for soybean meal in the diets of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 31(3), 145-151, (2007).
  • Doğan, G., Farklı oranlarda fındık posası içeren isonitrojenik rasyonların Gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) büyümesi, kimyasal yapısı ve sindirilebilme oranı üzerine etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun, (2005).
  • Doğan, G. ve Bircan, R., The Effects of diets containing hazelnut meal upplemented with synthetic lysine and methionine on development of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 15, 119-126, (2015).
  • Lanarı, D., Agaro, E.D. ve Turrı, C., Use of cuban zeolite in trout diets, Rivista Italiana di Acquacoltura, 31: 23-33. (1996).
  • Kanyılmaz, M., Sazan yemlerine (Cyprinus carpio L., 1758) farklı oranlarda zeolit (klinoptilolit) katkısının büyüme, vücut kompozisyonu, bazı kan parametreleri ve bağırsak mukoza morfolojisi üzerine etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı, Adana, (2008).
  • Danabaş, D., Farklı oranlardaki zeolit (klinoptilolit)’in bazı su parametreleri ile Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)’nın gelişimi ve vücut kompozisyonuna etkileri, Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, (2009).
  • Yıldırım, O., Türker, A. ve Senel, B., Effects of Natural Zeolite (Clinoptilolite) Levels in Fish Diet on Water Quality, Growth Performance and Nutrient Utilization of Tilapia (Tilapia zillii) Fry. Fresenius Environmental Bulletin, 18(9): 1567-1571, (2009).
  • Kanyılmaz, M., Çipura (Sparus aurata) Yetiştiriciliğinde zeolit (klinoptilolit) kullanılabilirliğinin araştırılması, (Doktora Tezi), Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı, Adana. (2012).
  • Arıman Karabulut, H., Kurtoğlu, İ.Z., Ak K., Altaş, S., Karaca Mersin Balığı (Acipencer gueldenstaedtii Brandt, 1833) Yemlerinde Balık Unu Yerine Bitkisel Protein Olarak Fındık Küspesi Kullanımının Büyüme Performansına Etkisi, 17. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, (2013).
  • Aybal, N.Ö., Tilapia (Oreochromis niloticus L.) Yavrularının yemlerinde protein kaynağı olarak kanola (Brassica spp.) küspesi kullanma olanakları, (Doktora Tezi), Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta, (2007).
  • Glencross, B., Hawkins, W., ve Curnow, J. Nutritional assessment of Australian canola meals. I. Evaluation of canola oil extraction method and meal processing conditions on the digestible value of canola meals fed to the red seabream (Pagrus auratus, Paulin). Aquaculture Research, 35(1), 15-24, (2004).
Toplam 57 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Emine Özpolat 0000-0002-6369-0649

Gülüzar Tuna Keleştemur 0000-0001-8581-4385

Gürel Örnekçi 0000-0003-2378-2941

Ali Atilla Uslu 0000-0002-1585-4207

Gökhan Karakaya 0000-0001-6475-2058

Timur Demir 0000-0003-4070-3547

Yasin Celayir 0000-0001-8638-7987

Durali Danabaş 0000-0002-8947-3749

Gülşad Uslu Şenel 0000-0002-5304-9436

Proje Numarası TAGEM/HAYSUD/2015/A11/P-01/9
Erken Görünüm Tarihi 6 Temmuz 2023
Yayımlanma Tarihi 7 Temmuz 2023
Gönderilme Tarihi 20 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özpolat, E., Tuna Keleştemur, G., Örnekçi, G., Uslu, A. A., vd. (2023). Yavru gökkuşağı alabalıkların beslenmesinde fındık küspesi ve zeolit kullanımının büyüme performansı, sindirim oranı ve besin kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 25(2), 675-688. https://doi.org/10.25092/baunfbed.1192048
AMA Özpolat E, Tuna Keleştemur G, Örnekçi G, Uslu AA, Karakaya G, Demir T, Celayir Y, Danabaş D, Uslu Şenel G. Yavru gökkuşağı alabalıkların beslenmesinde fındık küspesi ve zeolit kullanımının büyüme performansı, sindirim oranı ve besin kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması. BAUN Fen. Bil. Enst. Dergisi. Temmuz 2023;25(2):675-688. doi:10.25092/baunfbed.1192048
Chicago Özpolat, Emine, Gülüzar Tuna Keleştemur, Gürel Örnekçi, Ali Atilla Uslu, Gökhan Karakaya, Timur Demir, Yasin Celayir, Durali Danabaş, ve Gülşad Uslu Şenel. “Yavru gökkuşağı alabalıkların Beslenmesinde fındık küspesi Ve Zeolit kullanımının büyüme performansı, Sindirim Oranı Ve Besin Kalitesi üzerine Etkilerinin araştırılması”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 25, sy. 2 (Temmuz 2023): 675-88. https://doi.org/10.25092/baunfbed.1192048.
EndNote Özpolat E, Tuna Keleştemur G, Örnekçi G, Uslu AA, Karakaya G, Demir T, Celayir Y, Danabaş D, Uslu Şenel G (01 Temmuz 2023) Yavru gökkuşağı alabalıkların beslenmesinde fındık küspesi ve zeolit kullanımının büyüme performansı, sindirim oranı ve besin kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 25 2 675–688.
IEEE E. Özpolat, G. Tuna Keleştemur, G. Örnekçi, A. A. Uslu, G. Karakaya, T. Demir, Y. Celayir, D. Danabaş, ve G. Uslu Şenel, “Yavru gökkuşağı alabalıkların beslenmesinde fındık küspesi ve zeolit kullanımının büyüme performansı, sindirim oranı ve besin kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması”, BAUN Fen. Bil. Enst. Dergisi, c. 25, sy. 2, ss. 675–688, 2023, doi: 10.25092/baunfbed.1192048.
ISNAD Özpolat, Emine vd. “Yavru gökkuşağı alabalıkların Beslenmesinde fındık küspesi Ve Zeolit kullanımının büyüme performansı, Sindirim Oranı Ve Besin Kalitesi üzerine Etkilerinin araştırılması”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 25/2 (Temmuz 2023), 675-688. https://doi.org/10.25092/baunfbed.1192048.
JAMA Özpolat E, Tuna Keleştemur G, Örnekçi G, Uslu AA, Karakaya G, Demir T, Celayir Y, Danabaş D, Uslu Şenel G. Yavru gökkuşağı alabalıkların beslenmesinde fındık küspesi ve zeolit kullanımının büyüme performansı, sindirim oranı ve besin kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması. BAUN Fen. Bil. Enst. Dergisi. 2023;25:675–688.
MLA Özpolat, Emine vd. “Yavru gökkuşağı alabalıkların Beslenmesinde fındık küspesi Ve Zeolit kullanımının büyüme performansı, Sindirim Oranı Ve Besin Kalitesi üzerine Etkilerinin araştırılması”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. 2, 2023, ss. 675-88, doi:10.25092/baunfbed.1192048.
Vancouver Özpolat E, Tuna Keleştemur G, Örnekçi G, Uslu AA, Karakaya G, Demir T, Celayir Y, Danabaş D, Uslu Şenel G. Yavru gökkuşağı alabalıkların beslenmesinde fındık küspesi ve zeolit kullanımının büyüme performansı, sindirim oranı ve besin kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması. BAUN Fen. Bil. Enst. Dergisi. 2023;25(2):675-88.