EN
TR
SINIF REHBERLİĞİ ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİLERİN VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI, AKADEMİK BAŞARILARI VE SINAV KAYGILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Öz
Bu araştırmada, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin verimli ders çalışma alışkanlıkları, akademik başarıları, sınav kaygısı düzeyleri üzerinde sınıf rehberliği etkinliklerinin etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, ön-test son-test kontrol gruplu deneysel model uygulanmıştır. Deney grubundaki öğrencilere sınıf rehberliği programı uygulanmıştır. Deney-kontrol grubu arasındaki farkı araştırmak için Uluğ tarafından geliştirilen “Çalışma Alışkanlıkları Envanteri” ön-test ve son-test olarak, Öner taraf ndan Türkçe’ ye uyarlanan “S nav Kayg s Envanteri” son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca, deney ve kontrol gruplarının 1. ve 2. dönem ara karne not ortalamaları karşılaştırılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde tekrarlanmış ölçümler için varyans analizi, iki boyutlu değişkenlerle alt ölçeklerin karşılaştırılmasında t-testi kullanılmıştır. Araştırmada sınıf rehberliğinin çalışma becerilerini artırdığı, akademik başarılarını yükselttiği ve sınav kaygılarını azalttığı belirlenmiştir
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- American School Counselor Association (ASCA). (n.d.). The Role of School Counselor. www.schoolcounselor.org
- Bengisu, Ilgın ve diğerleri, (1990), “Verimli Çalışma Alışkanlıkları Kazandırma Seminerinin Üniversite Giriş Sınavına Hazırlanan Gençlerin Başarılarına Etkisi.”, V. Ulusal Psikoloji Kongresi, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi.
- Brigman, Greg ve Campbell, Chari, (2003), “Helping Students Improve Academic Achievement and School Success Behavior”, Professional School Counseling, 7, 91-98.
- Borders, Diana ve Sandra Drury, (1992), “Comprehensive School Counseling Program: Are view for policymakers and practitioners”, Journal of Counseling and Development. 70, 487-499.
- Can, Gürhan, (1990), “ Düşük Başarılı Üniversite Öğrencilerinin Çalışma Alışkanlıklarına İlişkin Eğitim Etkinliklerinin ve Grup Danışmasının Etkililiği” , Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi.
- Cook, Jonathan B. ve Kaffenberger, Carol J., (2003), “Solution Shop: A SolutionFocused Counseling and Study Skills Program for Middle School”, Professional School Counseling, 7, 116-123.
- Demirel, Özcan, (2000), Planlamadan Değerlendirmeye Öğrenme Sanatı. Ankara: Pegem Yayınları.
- Erkan, Zülal, (1994), “Grup Rehberliğinin Yüksek Sınav Kaygısına Etkisine Yönelik Deneysel Bir Çalışma”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Beşeri Coğrafya
Bölüm
Kitap İncelemesi
Yayımlanma Tarihi
1 Mayıs 2006
Gönderilme Tarihi
12 Mayıs 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2006 Cilt: 9 Sayı: 15
APA
Avcı, Y., & Nazlı, S. (2006). SINIF REHBERLİĞİ ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİLERİN VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI, AKADEMİK BAŞARILARI VE SINAV KAYGILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(15), 21-41. https://izlik.org/JA93RZ98KF
AMA
1.Avcı Y, Nazlı S. SINIF REHBERLİĞİ ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİLERİN VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI, AKADEMİK BAŞARILARI VE SINAV KAYGILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. BAUNSOBED. 2006;9(15):21-41. https://izlik.org/JA93RZ98KF
Chicago
Avcı, Yağmur, ve Serap Nazlı. 2006. “SINIF REHBERLİĞİ ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİLERİN VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI, AKADEMİK BAŞARILARI VE SINAV KAYGILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9 (15): 21-41. https://izlik.org/JA93RZ98KF.
EndNote
Avcı Y, Nazlı S (01 Mayıs 2006) SINIF REHBERLİĞİ ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİLERİN VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI, AKADEMİK BAŞARILARI VE SINAV KAYGILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9 15 21–41.
IEEE
[1]Y. Avcı ve S. Nazlı, “SINIF REHBERLİĞİ ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİLERİN VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI, AKADEMİK BAŞARILARI VE SINAV KAYGILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”, BAUNSOBED, c. 9, sy 15, ss. 21–41, May. 2006, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93RZ98KF
ISNAD
Avcı, Yağmur - Nazlı, Serap. “SINIF REHBERLİĞİ ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİLERİN VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI, AKADEMİK BAŞARILARI VE SINAV KAYGILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9/15 (01 Mayıs 2006): 21-41. https://izlik.org/JA93RZ98KF.
JAMA
1.Avcı Y, Nazlı S. SINIF REHBERLİĞİ ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİLERİN VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI, AKADEMİK BAŞARILARI VE SINAV KAYGILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. BAUNSOBED. 2006;9:21–41.
MLA
Avcı, Yağmur, ve Serap Nazlı. “SINIF REHBERLİĞİ ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİLERİN VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI, AKADEMİK BAŞARILARI VE SINAV KAYGILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 9, sy 15, Mayıs 2006, ss. 21-41, https://izlik.org/JA93RZ98KF.
Vancouver
1.Yağmur Avcı, Serap Nazlı. SINIF REHBERLİĞİ ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİLERİN VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI, AKADEMİK BAŞARILARI VE SINAV KAYGILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. BAUNSOBED [Internet]. 01 Mayıs 2006;9(15):21-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93RZ98KF