Araştırma Makalesi

TURİSTLERİN TÜRKİYE, İSTANBUL, TURİZM VE TURİST REHBERİ İLE İLGİLİ METAFORİK ALGILARI

Cilt: 23 Sayı: 43 30 Haziran 2020
PDF İndir
TR EN

TURİSTLERİN TÜRKİYE, İSTANBUL, TURİZM VE TURİST REHBERİ İLE İLGİLİ METAFORİK ALGILARI

Öz

Türkiye; doğal güzellikleri, tarihi geçmişi ve kültürel mirasının yanı sıra hem modern tesisleri hem de kaliteli hizmet sunumu ile dünya çapındaki turistik destinasyonlar arasında yer almaktadır. Sahip olduğu turizm kaynakları ve ağırladığı turist yoğunluğu ile İstanbul bu destinasyonlar içerisinde önemli bir konumdadır. İstanbul’un tanıtılmasında turist rehberlerinin önemli rolü bulunmaktadır. Çünkü turist rehberleri, turistlere seyahatleri süresince eşlik eden, turistlerin gezdikleri bölgeyi daha yakından tanımalarına yardımcı olan ve turist-yerel halk etkileşimine önemli derecede katkılar sağlayan turizm endüstrisinin önemli aktörlerindendir. Yapılan bu araştırmada, yabancı turistlerin Türkiye, İstanbul, Turizm ve Turist Rehberi hakkındaki algılarının metaforlar yoluyla belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla ilgili alan yazın incelemesi yapılmış bu doğrultuda yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Hazırlanan görüşme formu aracılığıyla İstanbul’u turist rehberi eşliğinde ziyaret eden Rus, Alman ve İranlı turistler ile yüz yüze görüşülerek bilgiler toplanmıştır. Araştırmaya katılan turistler, söz konusu kavramlara yönelik çeşitli metaforlar geliştirmiştir. Bu metaforlar, ortak özellikleri irdelenerek ve önceki çalışmalar incelenerek kategorilere ayrılmış; turistlerin geliştirdikleri metaforlar ve oluşturulan kategoriler arasında milliyetlere göre farklılık bulunup bulunmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda Alman ve Rus turistlerin Türkiye kavramına yönelik olarak daha çok toplumla ilgili metaforlar geliştirdiği ve İranlı turistlerin ise sıklıkla çevreyle ilgili metaforlar geliştirdiği tespit edilmiştir. İstanbul kavramına yönelik olarak Alman turistlerin daha çok duyguyla ilgili metaforlar geliştirdiği, Rus ve İranlı turistlerin ise tarih ve kültürle ilgili metaforlar geliştirdiği belirlenmiştir. Turizm kavramına yönelik olarak Alman ve Rus turistler daha çok klasik algılarla ilgili metaforlar geliştirilirken, İranlı turistlerin ise sıklıkla ekonomiyle ilgili metaforlar geliştirdiği belirlenmiştir. Turist Rehberi kavramına yönelik olarak üç turist grubu da niteliklerle ilgili metaforlar geliştirmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Asmadilli, U. V. (2015). Paket Turlarda Müşteri Memnuniyetini Arttırma Aracı Olarak Algılanan Riskin Azaltılmasında Turist Rehberinin Rolü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.
  2. Aydın, F. (2010). Ortaöğretim Öğrencilerinin Coğrafya Kavramına İlişkin Sahip Oldukları Metaforlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 10 (3), 1293-1322.
  3. Baturay, M. H., ve Şahin, Ş. (2013). Ortaöğretim Öğrencilerinin İnternet Kavramına İlişkin Algılarının Değerlendirilmesi: Bir Metafor Analizi Çalışması. Kastamonu Eğitim Dergisi, 21 (1), 177-192.
  4. Boz, M. (2004). Turizmin Gelişmesinde Alternatif Turizm Pazarlamasının Önemi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  5. Çelikten, M. (2006). Kültür ve Öğretmen Metaforları, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21 (2), 269-283.
  6. Çetin, G. ve Kızılırmak, İ. (2012). Türk Turizminde Kokartlı Turist Rehberlerin Mevcut Durumunun Analizi, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF, 14 (2), 307-318.
  7. Çokal, Z. (2015). Kültür Elçisi Olarak Profesyonel Turist Rehberinin Turistlere Aktarılan Kültürel Değerlere Katkısına Yönelik Turist Algılamaları: Kapadokya Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Nevşehir.
  8. Dilek, N., Dilek, S. ve Gümüş, M. (2016). Otel Çalışanlarının Turizm ve barış İlişkisine Yönelik Metaforik Algıları. Yaşam Bilimleri Dergisi, 6 (2), 1-14.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Turizm (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

9 Ocak 2020

Kabul Tarihi

25 Nisan 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 23 Sayı: 43

Kaynak Göster

APA
Şahin, S., & Bekci, M. (2020). TURİSTLERİN TÜRKİYE, İSTANBUL, TURİZM VE TURİST REHBERİ İLE İLGİLİ METAFORİK ALGILARI. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23(43), 583-611. https://doi.org/10.31795/baunsobed.672474
AMA
1.Şahin S, Bekci M. TURİSTLERİN TÜRKİYE, İSTANBUL, TURİZM VE TURİST REHBERİ İLE İLGİLİ METAFORİK ALGILARI. BAUNSOBED. 2020;23(43):583-611. doi:10.31795/baunsobed.672474
Chicago
Şahin, Seda, ve Muhammed Bekci. 2020. “TURİSTLERİN TÜRKİYE, İSTANBUL, TURİZM VE TURİST REHBERİ İLE İLGİLİ METAFORİK ALGILARI”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 23 (43): 583-611. https://doi.org/10.31795/baunsobed.672474.
EndNote
Şahin S, Bekci M (01 Haziran 2020) TURİSTLERİN TÜRKİYE, İSTANBUL, TURİZM VE TURİST REHBERİ İLE İLGİLİ METAFORİK ALGILARI. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 23 43 583–611.
IEEE
[1]S. Şahin ve M. Bekci, “TURİSTLERİN TÜRKİYE, İSTANBUL, TURİZM VE TURİST REHBERİ İLE İLGİLİ METAFORİK ALGILARI”, BAUNSOBED, c. 23, sy 43, ss. 583–611, Haz. 2020, doi: 10.31795/baunsobed.672474.
ISNAD
Şahin, Seda - Bekci, Muhammed. “TURİSTLERİN TÜRKİYE, İSTANBUL, TURİZM VE TURİST REHBERİ İLE İLGİLİ METAFORİK ALGILARI”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 23/43 (01 Haziran 2020): 583-611. https://doi.org/10.31795/baunsobed.672474.
JAMA
1.Şahin S, Bekci M. TURİSTLERİN TÜRKİYE, İSTANBUL, TURİZM VE TURİST REHBERİ İLE İLGİLİ METAFORİK ALGILARI. BAUNSOBED. 2020;23:583–611.
MLA
Şahin, Seda, ve Muhammed Bekci. “TURİSTLERİN TÜRKİYE, İSTANBUL, TURİZM VE TURİST REHBERİ İLE İLGİLİ METAFORİK ALGILARI”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 23, sy 43, Haziran 2020, ss. 583-11, doi:10.31795/baunsobed.672474.
Vancouver
1.Seda Şahin, Muhammed Bekci. TURİSTLERİN TÜRKİYE, İSTANBUL, TURİZM VE TURİST REHBERİ İLE İLGİLİ METAFORİK ALGILARI. BAUNSOBED. 01 Haziran 2020;23(43):583-611. doi:10.31795/baunsobed.672474

Cited By

BAUNSOBED