BibTex RIS Kaynak Göster

OTEL İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASININ YERİ VE ÖNEMİ

Yıl 2004, Cilt: 7 Sayı: 11, 35 - 54, 01.05.2004

Öz

Planlama her etkinlikte olduğu gibi insan kaynakları yönetiminde de son derece önemli ve belirleyici bir süreçtir. Özellikle otel işletmelerinin emek-yoğun yapısı göz önünde bulundurulduğunda, bu işletmelerde işgörenlerin nicelik ve nitelik olarak başlangıçta çok iyi analiz edilmesi gereği ortaya çıkmaktadır. Otel işletmelerinde bu işlev, insan kaynakları planlamasının sorumluluğundadır. Bu çalışmanın amacı; hizmet sektöründe faaliyette bulunan otel işletmelerinde insan kaynakları planlamasının yeri ve önemini analiz etmektir. Bu amaçla hazırlanan çalışmanın birinci kısmında genel olarak insan kaynakları yönetimi ve otel işletmelerinde insan kaynakları yönetimi işlevinin önemi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci kısmı ise, otel işletmelerinde insan kaynakları planlamasının yeri ve önemi ile ilgili ayrıntılı bir analizi içermektedir

Kaynakça

  • Alpugan, Oktay, (1998), Küçük İşletmeler Kavramı, Kuruluşu ve Yönetimi, Ankara: Özgün Matbaacılık.
  • Aykaç, Burhan (1999), İnsan Kaynakları Yönetimi ve İnsan Kaynaklarının Stratejik Planlaması, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Bingöl, Dursun, (1990), Personel Yönetimi ve Beşeri İlişkiler, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Basımevi.
  • Efil, İsmail, (1998), İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon, İstanbul: Vipaş Dağıtım A.Ş,.
  • Fındıkçı, İlhami, (1999), İnsan Kaynakları Yönetimi, İstanbul: Alfa Basım Yayın.
  • http://www.mcozden.com (erişim tarihi: 22.05.2003)
  • Jiang, William Y., Alex M. Susskind, (1997), Human Resources Management: Challenges for the Hospitality and Tourism Industries, Edited By Richard Teare, Bonnie Farber canziani and Graham Brown, Global Direction, London: Cassell.
  • Kaynak, Tuğray, (1990), Personel Planlaması, İstanbul: İ.Ü.İ.İ.E. Yayını.
  • Kozak, Meryem Akoğlan, (1999), Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi ve Örnek Olaylar, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Olalı, Hasan, Meral Korzay, (1993), Otel İşletmeciliği, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
  • Oral, Saime, Osman Avşar Kurgun, (1997), Otel İşletmeciliği ve Otel İşletmelerinde Verimlilik Analizleri, İzmir: Kanyılmaz Matbaası.
  • Paksoy, Mustafa, (1998), Avrupa Birliği İle Bütünleşme Sürecinde Türk İşletmelerinin Yönetim Sorunları ve Çözüm Yolları, İstanbul: Yaylım Yayıncılık.
  • Palmer, Margeret, Kenneth T. Winters, (1993), İnsan Kaynakları. Çeviren: Doğan Şahiner, İstanbul: Rota Yayınları.
  • Sabuncuoğlu, Zeyyat, (1984), Personel Yönetimi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Basımevi.
  • Şener, Burhan, (2001), Modern Otel İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon, Ankara: Detay Yayıncılık.

THE MEANING AND IMPORTANCE OF HUMAN RESOURCES PLANNING IN HOTEL ESTABLISHMENTS

Yıl 2004, Cilt: 7 Sayı: 11, 35 - 54, 01.05.2004

Öz

As for every aspect of management, planning is a very important and defining process in human resources management too. It is imperative to analyse the quantity and quality of the personnel in hotel sector, especially when the labor-intensive structure of this sector is considered. This analyse is then as part of the human resource planning The purpose of this study is to analyse the status and importance of human resource planning in hotel establisments in the service sector. In the first part of the study, the focus is on the general human resource management in hotel establishments. In the second part, a detailed analysis is provided on the status and importance of human resource planning in hotel establishments.

Kaynakça

  • Alpugan, Oktay, (1998), Küçük İşletmeler Kavramı, Kuruluşu ve Yönetimi, Ankara: Özgün Matbaacılık.
  • Aykaç, Burhan (1999), İnsan Kaynakları Yönetimi ve İnsan Kaynaklarının Stratejik Planlaması, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Bingöl, Dursun, (1990), Personel Yönetimi ve Beşeri İlişkiler, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Basımevi.
  • Efil, İsmail, (1998), İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon, İstanbul: Vipaş Dağıtım A.Ş,.
  • Fındıkçı, İlhami, (1999), İnsan Kaynakları Yönetimi, İstanbul: Alfa Basım Yayın.
  • http://www.mcozden.com (erişim tarihi: 22.05.2003)
  • Jiang, William Y., Alex M. Susskind, (1997), Human Resources Management: Challenges for the Hospitality and Tourism Industries, Edited By Richard Teare, Bonnie Farber canziani and Graham Brown, Global Direction, London: Cassell.
  • Kaynak, Tuğray, (1990), Personel Planlaması, İstanbul: İ.Ü.İ.İ.E. Yayını.
  • Kozak, Meryem Akoğlan, (1999), Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi ve Örnek Olaylar, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Olalı, Hasan, Meral Korzay, (1993), Otel İşletmeciliği, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
  • Oral, Saime, Osman Avşar Kurgun, (1997), Otel İşletmeciliği ve Otel İşletmelerinde Verimlilik Analizleri, İzmir: Kanyılmaz Matbaası.
  • Paksoy, Mustafa, (1998), Avrupa Birliği İle Bütünleşme Sürecinde Türk İşletmelerinin Yönetim Sorunları ve Çözüm Yolları, İstanbul: Yaylım Yayıncılık.
  • Palmer, Margeret, Kenneth T. Winters, (1993), İnsan Kaynakları. Çeviren: Doğan Şahiner, İstanbul: Rota Yayınları.
  • Sabuncuoğlu, Zeyyat, (1984), Personel Yönetimi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Basımevi.
  • Şener, Burhan, (2001), Modern Otel İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon, Ankara: Detay Yayıncılık.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Barış Erdem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 7 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA Erdem, B. (2004). OTEL İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASININ YERİ VE ÖNEMİ. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(11), 35-54.

BAUNSOBED