This study aims to develop a deeper understanding of the impact of demographic characteristics on sustainable eating habits within restaurants. Based on data collected from 401 participants and grounded in the Sustainable and Healthy Eating Behavior scale, this study presents findings using a quantitative methodology. The results reveal significant variability in healthy eating practices across different social groups, with overall participation in these habits being moderate. Specifically, practices related to the consumption of seasonal foods and the avoidance of food waste—both indicative of strong awareness of food preservation—received the highest levels of participation. In contrast, dimensions such as animal welfare, local food consumption, and meat reduction exhibited the lowest levels of participation, suggesting areas where awareness remains comparatively lower. . Demographic analyses revealed that older and married participants were more inclined towards sustainable eating behaviors than younger and single participants. The study also found a positive correlation between higher income levels and greater awareness and practice of sustainable eating behaviors. As participants' income levels increased, their awareness and engagement with sustainable eating practices also increased. These findings highlight the need for educational initiatives to promote sustainable eating habits, particularly among younger and more highly educated participants, to increase awareness and adoption of such behaviors.
Sustainability sustainability gastronomy sustainable eating behaviour
This study has been approved by the Social Sciences and Humanities ethic committee of Karabuk University with 305406 number and 26.01.2024 date.
Bu çalışmanın amacı, demografik özelliklerin sürdürülebilir yeme alışkanlıkları üzerindeki etkisini restoran müşterileri özelinde incelemektir. Çalışmada nicel bir yöntem belirlenmiş, sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme ölçeği kullanılarak 401 katılımcıdan veri toplanmıştır. Bulgular farklı sosyal gruplar arasında sürdürülebilir yeme alışkanlıklarında önemli farklılıklar olduğunu, ancak genel katılımın orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Özellikle mevsimsel gıdalar ve gıda atıklarını azaltmakla ile ilgili uygulamalar güçlü bir farkındalık sergileyerek en yüksek katılım düzeyinde gerçekleşmiştir. Buna karşın, hayvan refahı, yerel gıda tüketimi ve et tüketiminin azaltılması gibi boyutlar en düşük katılım düzeylerini göstererek bu alanlarda farkındalığın nispeten daha düşük olduğunu ortaya koymaktadır. Demografik analizler, yaşlı ve evli katılımcıların, genç ve bekar katılımcılara kıyasla sürdürülebilir yeme davranışlarına daha fazla eğilim gösterdiklerini ortaya çıkarmıştır. Çalışma ayrıca, yüksek gelir seviyeleri ile sürdürülebilir yeme davranışlarına yönelik farkındalık ve uygulama arasında pozitif bir korelasyon bulmuştur. Gelir seviyeleri arttıkça, katılımcıların sürdürülebilir yeme davranışlarına olan farkındalıkları ve katılımları da artmaktadır. Bu bulgular, özellikle daha genç ve yüksek eğitim düzeyine sahip katılımcılar arasında sürdürülebilir yeme alışkanlıklarının farkındalığını artırmak amacıyla yapılacak girişimlerin gerekliliğini vurgulamaktadır.
Sürdürülebilirlik sürdürülebilir gastronomi sürdürülebilir yeme davranışı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gastronomi, Mutfak Sanatları |
Bölüm | Gastronomi ve Mutfak Sanatları |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 23 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 27 Sayı: 52 |
BAUNSOBED