Araştırma Makalesi

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ İŞ DOYUMLARI İLE MESLEKİ TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Cilt: 5 Sayı: 2 27 Temmuz 2022
PDF İndir
EN TR

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ İŞ DOYUMLARI İLE MESLEKİ TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Öz

Günümüz iş dünyasında şiddetini iyiden iyiye hissettiren etkin rekabet ortamı, kurumları yeni arayışlara sürüklemekte, bu arayış “yönetim ve örgüt” yapılanmalarında tükenmişlik ve iş doyumu kavramlarını karşımıza çıkarmaktadır. İnsan merkezli, yeni yönetim süreçleri, personelin güdülenmesi gerektiği üzerinde durmaktadır. Kurumların yarınları için daha sağlıklı ve verimli adımlar atabilmesinin, “tükenmişlik ve iş doyumu” gibi kavramlarla doğrudan ilintili olduğu bilinmekte, örgütlerin bu hususa gereken özeni göstermeleri gerekmektedir. Nitekim yoğun iş yükü ve stres, birey üzerinde gerek fiziki gerekse ruhsal çöküşe zemin hazırlamaktadır. Bu durum hem personel hem de örgüt açısından çözülmesi gereken bir düğüm olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Gümüşhane-Bayburt illerinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının iş doyumları ile mesleki tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda illerde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının, tükenmişlik düzeyleri, tükenmişlik düzeyinin alt boyutları, iş doyumları ve bu kavramlar arasındaki ilişki düzeyi ortaya konulacaktır. Yapılan analizler sonucunda Gümüşhane-Bayburt illerinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının sosyo-demografik özellikleri ile iş doyumu ve mesleki tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu, bununla birlikte meslek mensuplarının iş doyumları arttıkça tükenmişlik düzeylerinin azaldığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acar, E. (2007, 21 Haziran). “Uzmanlık Alanında Çalışmanın İş Doyumuna Etkisi.” [e-dergi]. http://www.paradoks.org adresinden edinilmiştir.
  2. Ardıç, K. ve Polatcı, S. (2009). “Tükenmişlik Sendromu ve Madalyonun Öbür Yüzü: İşle Bütünleşme.” Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (32), 21-46.
  3. Ataman, Ü. (2009). Muhasebede Dönem Sonu İşlemleri. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  4. Biyan, Ö. (2012). “Muhasebe Meslek Mensuplarına Yönelik Bir Çalışma: Meslek Mensuplarının Demografik Durumları, Mesleki Sorunları ve Değerlendirilmesi.” Sosyoekonomi Dergisi, 17(17).
  5. Çam, O. (1992). “Tükenmişlik Envanterinin Geçerlik Ve Güvenirliğinin Araştırılması.” VII. Ulusal Psikoloji Kongresi Bilimsel Çalışmaları El Kitabı, 155-160.
  6. Çınar, O. ve Güney, S. (2012). “Muhasebe Meslek Mensuplarının E-Sorunlar Hakkındaki Görüşleri: Erzurum Örneği.” Ekev Akademi Dergisi, 16(50), 259-272.
  7. Dalğar, H. ve Tekşen, Ö. (2014). “Muhasebecilerin Mesleki Tükenmişlik Düzeyleri İle Rol Çelişkisi Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma.” Muhasebe ve Finansman Dergisi, (62), 37-54.
  8. Deran, A. ve Beller, B. (2015). “Muhasebe Meslek Mensuplarında Tükenmişlik Sendromu Üzerine Giresun İl Merkezinde Yapılan Bir Araştırma.” Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (45), 69-93.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Temmuz 2022

Gönderilme Tarihi

31 Mayıs 2022

Kabul Tarihi

7 Temmuz 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ağ, A., & Aydın, R. (2022). MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ İŞ DOYUMLARI İLE MESLEKİ TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. İşletme Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 5(2), 252-270. https://doi.org/10.33416/baybem.1124064

Cited By

İşletme Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Dizinler: Index Copernicus, DOAJ, Crossref, CiteFactor, EBSCO, Google Scholar, ASSOS, OJOP, ERIH Plus