Çalışmada; kekikte ilk defa tespit edilen Orobanche gracilis Sm. (Yergöbeği) parazit yabancı ot türünün kekik bitkisine, verimine, toprak altı ve toprak üstü ağırlığına etkisi araştırılmıştır. Araştırma Manisa ili kekik üretim alanlarında, 2013-2014 yıllarında, iki farklı yerde ve iki farklı tarihte yürütülmüştür. Denemede aynı tarla içerisinde çok yoğun, az yoğun ve hiç O. gracilis bulunmayan alanlar işaretlenmiştir. Her bir alanda 4 tekerrürlü olacak şekilde, 0.25 m2’lik çerçeveler atılarak çerçeve içerisine giren O. gracilis türü sayılmış, daha sonra çerçeve içerisindeki kekik ve O. gracilis bitkileri toprak yüzeyinden kesilerek toplam yaş ağırlıkları alınmıştır. Her bir örnekte kekik, O. gracilis ve diğer yabancı otlar ayrı ayrı tartılarak yaş ağırlıkları belirlenmiş, örnekler 72 oC’de 48 saat etüvde tutulmuş ve kuru ağırlıkları tespit edilmiştir. Ayrıca söz konusu alanlardan, bir defa, 0.12 m2’lik alanı kapsayacak şekilde kekik bitkisi toprak altı kısımları ile sökülerek, laboratuvarda toprak altı ve toprak üstü kısımları birbirinden ayrılmış, kekik ve O. gracilis bitkilerinin yaş ve kuru ağırlıkları saptanmıştır. Aynı zamanda bu alanlarda bitki boyları ölçülmüştür.
O. gracilis’in yoğunluğu artıkça kekik bitkilerinde sararmaların arttığı, bitki boyunun kısaldığı, yer yer sürgünlerin kuruduğu gözlenmiştir. O. gracilis bulunan alanlarda kekik bitki boyunun 10-12 cm kısaldığı, O. gracilis bulunmayan kekik alanlarında O. gracilis bulunan alanlara göre m2’deki kuru kekik ağırlığının %54.50 oranında azaldığı hesaplanmıştır. O. gracilis’in çok bulunduğu alandan alınan örneklerde toplam kuru ağırlığın %57.35’i kekik bitkisi iken, %42.05’inin O. gracilis olduğu; O. gracilis’in az bulunduğu alandan alınan örneklerde ise %57.07’sinin kekik, %25.55’inin O. gracilis bitkisi olduğu; O. gracilis bulunmayan alanlarda ise %94.55’inin kekik, %5.45’inin diğer yabancı otlar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca O. gracilis bulunan kekik alanından alınan örneklerde; toplam toprak üstü aksamın kuru ağırlığının %25.10’unun kekik, %59.85’inin O. gracilis; toplam toprak altı aksamın kuru ağırlığının %30.92’sinin kekik, %69.07’sinin O. gracilis ait olduğu belirlenmiştir.
Çalışmamızda görüş ve önerileri ile katkı sağlayan Prof. Dr. Ahmet ULUDAĞ ve Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin AKDEMİR’e, desteklerinden dolayı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz.
In this study; the effect of detected for the first time in thyme Orobanche gracilis Sm. parasite weed on thyme plant, yield, aboveground and root weight was investigated. In the research carried out in Manisa thyme fields in 2013-2014; in the same field, parcels were created in areas where O.gracilis is very dense, less dense and absent. O.gracilis species were counted in each frame, with 4 repetitions, 0.25 m2 frames were thrown into the frame, then all the thyme and O.gracilis plants were cut off from the soil surface and their total weights were taken, in each sample thyme, O.gracilis and other weeds were wet weighed and then their dry weights were determined. In addition, wet and dry weights of the underground and above-ground parts of thyme and O.gracilis plants were determined.
It has been observed that as the density of O.gracilis increases, yellowing increases in the thyme plants, the shoots are dry and the plant height is shortened. Thyme weight in parcels without O.gracilis was calculated to be 54.5% higher than others. In the samples taken from the parcels with dense O.gracilis, 57.35% of the total dry weight is thyme plant and 42.05% is O.gracilis; It was determined that 57.07% of thyme plants and 25.55% is O.gracilis in the samples in the plots with few O.gracilis. In areas without O. gracilis, 94.55% of thyme 5.45% of other weeds were determined. Also in thyme samples taken with its root; thyme of 25.10% of the total weight of the total above ground parts, O.gracilis of 59.85%; It is determined that 30.92% of the total weight of the underground parts belong to thyme and 69.07% of O.gracilis.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 2 |