Yabancı Dil Dersinde Yetkinlik Yönelimi

Cilt: 8 Sayı: 1 1 Mart 2013
  • Ahmet Küçük
PDF İndir
TR EN

Yabancı Dil Dersinde Yetkinlik Yönelimi

Öz

Son yıllarda yabancı dil öğretimi ile ilgili olarak gerek ilk orta ve yüksek eğitim kurumlarında gerekse diğer eğitim kurumlarında bir çok açıdan yeni yönelimler ortaya çıkmıştır. Bu gelişmelerin en önemli etkeni Avrupa Konseyi tarafından 2001 yılında oluşturulan Avrupa Ortak Dil Öğretim Projesi dir. Ortaya çıkan yenilikler her zaman beraberinde bazı tedirginlikleri de beraberinde getirir. Bu tedirginliklerin başında ortaya konan bu yeni projenin ülkemizde yabancı dil derslerinde uygulanan yabancı dil müfredatı ve bu müfredatın uygulanışı ile ilgili ne tür değişiklikler ortaya çıkaracağı yönünde olmaktadır. Yabancı dil müfredatı tamamen değişecek mi ? Değerlendirme kriterlerinde nasıl bir değişiklik olacak ? bu yeni yaklaşımın eğiticiler ve öğrenciler üzerinde ne tür somut etkileri olacak ? Araştırmanın amacı bu sorulara biraz olsun açıklık getirmek ve yabancı dil dersinde yetkinlik yöneliminin ne anlama geldiğini ve bu yeni yaklaşımın yabancı dil dersine katacağı somut olanakların ve iyileştirmelerin neler olabileceğini ortaya koymaya çalışmak dır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Brooks, J. G. & Brooks, M. J. (1999). “In Search of Understanding: The Case for Constructivist Classrooms” Association for Supervision and Curriculum Development, New York, USA.
  2. CASPARI, D./ GROTJAHN, R./ KLEPPIN, K. (2008) Kompetenzorientierung und Aufgaben, in: TESCH, B. et al. (eds.): Bildungsstandards Französisch: konkret. Sekundarstufe 1: Grundlagen, Aufgabenbeispiele und Unterrichtsanregungen: Berlin, Cornelsen, 2008, 85-87.
  3. CAN, Tuncer (2004) “Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretmenlerinin Yetiştirilmesinde Kuram ve Uygulama Boyutuyla Oluşturmacı Yaklaşım”, Yüksek Lisans Tez Çalışması, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İngiliz Dili Eğitimi Bölümü, İstanbul.
  4. DEMİREL, Özcan (1992), ELT Methodology, Pegem Akademi, Ankara. Diller için Avrupa Ortak Başvuru metni (2001: 21) Milli Eğitim Bakanlığı JOHNSON, Marie Genevieve (2004), “ Constructivist Remediation: Correction in Context”, International Journal of Special Education, C. 19, S. 1, s.72 – 88.
  5. KILIÇ, Ebru – KARADENİZ, Şirin – KARATAŞ, Serçin (2003), “İnternet Destekli Yapıcı Öğrenme Ortamları”, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, C. 23, S. 2, s.149 – 160.
  6. PRAWAT, Richard S. (1992), “ Teachers’ Beliefs About Teaching and Learning: A Constructivist Perspective”. American Journal of Education, C.100, S.3, s. 354-395.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ahmet Küçük Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2013

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Küçük, A. (2013). Yabancı Dil Dersinde Yetkinlik Yönelimi. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 185-194. https://izlik.org/JA64KZ94KU