Matematik Öğretmen Adaylarının Bölünebilme İspatlarını Yapma Süreçlerinin İncelenmesi

Cilt: 11 Sayı: 2 21 Aralık 2016
PDF İndir

Matematik Öğretmen Adaylarının Bölünebilme İspatlarını Yapma Süreçlerinin İncelenmesi

Öz

Bu çalışma matematik öğretmen adaylarının bölünebilme konusundaki ispat yapabilme becerilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada karma araştırma yöntemlerinden açımlayıcı desen kullanılmıştır. Çalışma 2016-2017 akademik yılında Bayburt Üniversitesi’nde öğrenim gören son sınıf matematik öğretmen adayları ile yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak etkinlik kartları, gözlem formları ve sesli ispat düşünme protokolü tekniği kullanılmıştır. Etkinlik kartlarında öğretmen adaylarına önermeler verilerek ispat yapmaları istenmiştir. Çalışmada kullanılan önermeler, ispat aşamasında önceki teoremleri gerektirmeyen önermeler olarak seçilmiştir. Ayrıca kullanılan önermeler, içgörü gerektirmeyip belli bir sürecin sonucunda ispat yapılabilecek nitelikte seçilmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda bazı öğretmen adaylarının bölünebilmenin tanımı kullanılarak yapılabilecek temel seviyedeki ispatlar için bile zorlandıkları hatta bazı öğretmen adaylarının kavramsal düzeyde bile öğrenemediği gözlenmiştir.

Kaynakça

  1. Almeida, D. (2000). A survey of mathematics undergraduates’ interaction with proof: some implications form mathematics education. International Journal of Mathematical Education in Science and Technology, 31(6), 869–890.
  2. Altıparmak, K. ve Öziş, T. (2005). Matematiksel ispat ve matematiksel muhakemenin gelişimi üzerine bir inceleme. Ege Eğitim Dergisi, 6(1), 25–37.
  3. Creswell, J. W. & Plano Clark, V. L. (2014). Karma yöntem araştırmaları: Tasarımı ve yürütülmesi. (Y. Dede, S. B. Demir, Dü, & A. Delice, Çev.) Ankara, Türkiye: Anı Yayıncılık.
  4. Çifci Tekinarslan, İ. (2014). Zihinsel yetersizliği olan öğrenciler. İ. H. Diken içinde, Özel eğitime gereksinimi olan öğrenciler ve özel eğitim (10. b., ss. 135-166). Ankara: Pegem Akademi.
  5. Dede, Y. & Karakuş, F. (2014). A pedagogical perspective concerning the concept of
  6. mathematical proof: A theoretical study, Adıyaman University Journal of Educational Sciences, 4(2), 47-71.
  7. Doruk, M. ve Kaplan, A. (2013). İlköğretim matematik öğretmeni adaylarının dizilerin yakınsaklığı kavramı üzerine ispat değerlendirme becerileri. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2(1), 241-252.
  8. Doruk, M. & Kaplan, A. (2015). Prospective mathematics teachers’ difficulties in doing proof and causes of their struggle with proofs. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(2), 315-328

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

21 Aralık 2016

Gönderilme Tarihi

2 Kasım 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Şahin, B. (2016). Matematik Öğretmen Adaylarının Bölünebilme İspatlarını Yapma Süreçlerinin İncelenmesi. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(2). https://izlik.org/JA49YJ95RM