İnceleme Makalesi

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA ALMANYA’NIN EGE ADALARI’NI İŞGALİ HAKKINDA TÜRK BASININDAKİ HABERLERİN İNCELENMESİ

Cilt: 2 Sayı: 2 31 Aralık 2020
PDF İndir
EN TR

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA ALMANYA’NIN EGE ADALARI’NI İŞGALİ HAKKINDA TÜRK BASININDAKİ HABERLERİN İNCELENMESİ

Öz

İkinci Dünya Savaşı hakkında Türkiye’de yapılan çalışmaların en önemli kaynaklarından bir basındır. Türk toplumu savaş yıllarında ülkenin de kaderini etkileyen cephelerdeki hadiseleri ve konferansları basından takip etti. 1941’de Balkanlarda yaşanan gelişmeler üzerine SSCB’ni işgaline hazırlanan Almanya, “Barbarossa” planını erteledi. Ordularının yönünü Balkanlara çevirerek, Yugoslavya ve Yunanistan’ı işgal etmiştir. Alman ordusu, Türk-Yunan sınırına dayanırken Türkiye, olası bir Alman saldırısı karşısında teyakkuz durumundaydı. Yunan direnişine yardımcı olan İngiliz birliklerini püskürtmek ve güney kanadını tamamen güvenceye almak için Alman birlikleri Ege adalarının işgaline başladı. 25 Nisan 1941’de Taşoz, Semadirek’i işgal etti. Limni ve Midilli’nin ardından 5 Mayıs’ta Sakız adasına çıkan Almanlar, Girit'in işgali için 20 Mayıs’ta “Merkür Operasyonu”nu başlatarak, o zamana değin en büyük hava indirme harekâtına başladı. Ege adalarının Almanya tarafından işgali, savaşın Akdeniz’deki seyri hakkında birçok spekülasyona neden oldu. Türk basınında da Almanya’nın sonraki hedefinin Türkiye veya Kıbrıs olacağı şeklinde değerlendirmeler yayınlandı.
Bu makalede, Alman birliklerinin Ege adalarına çıkarma yaptığı zaman diliminden başlayarak Girit muharebesini takip eden süreçte, Türk basınında yayınlanmış haber ve köşe yazıları incelenmiştir. Çalışmada izlenen yöntem, gazete haberleri üzerinden hadisenin izlenişi yerine her bir gazeteye alfabetik sırayla başlık açılarak hadise üzerine yayınlanan haberlerin mukayeseli incelenmesidir. Bu doğrultudaki çalışma, 1941 Nisan ve Mayıs dönemini kapsamaktadır. Çalışmada, dönemin yedi başat gazetesinden, ege adalarının işgali ile ilgili telif ve tetkik eserlerden istifade edilmiştir. Türk basınında çıkan haberlerin dış kaynaklı olduğu ve yayıncı görüşlerinin haberler üzerindeki etki oranı ortaya koyulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Caplan, Jane, Hitler Almanyası 1933-1945, çev. İdem Erman, İnkılâp Kitabevi, İstanbul 2012.
  2. Deringil, Selim, Denge Oyunu, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 2007.
  3. Ekincikli, Mustafa, İnönü-Bayar Dönemleri Türk Dış Siyaseti, Berikan Yayınevi, Ankara 2002.
  4. Fulbrook, Mary, Almanya’nın Kısa Tarihi, çev. Sabri Gürses, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, İstanbul 2011.
  5. Gürün, Kâmuran, Savaşan Dünya ve Türkiye: 3 Savaş 1939 – 1945, Tekin Yayınevi, İstanbul 2000.
  6. Hart, Liddell, II. Dünya Savaşı Tarihi, c.I, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2003.
  7. Hayta, Necdet, 1911’den Günümüzde Ege Adaları Sorunu, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara 2015.
  8. İnuğur, M.Nuri, Türk Basın Tarihi, Gazeteciler Cemiyeti Yayınları, İstanbul 1992.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

İnceleme Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

15 Aralık 2020

Kabul Tarihi

27 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Sarı, Ç. (2020). İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA ALMANYA’NIN EGE ADALARI’NI İŞGALİ HAKKINDA TÜRK BASININDAKİ HABERLERİN İNCELENMESİ. BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi, 2(2), 229-248. https://izlik.org/JA88PP32DA
AMA
1.Sarı Ç. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA ALMANYA’NIN EGE ADALARI’NI İŞGALİ HAKKINDA TÜRK BASININDAKİ HABERLERİN İNCELENMESİ. BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi. 2020;2(2):229-248. https://izlik.org/JA88PP32DA
Chicago
Sarı, Çağhan. 2020. “İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA ALMANYA’NIN EGE ADALARI’NI İŞGALİ HAKKINDA TÜRK BASININDAKİ HABERLERİN İNCELENMESİ”. BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi 2 (2): 229-48. https://izlik.org/JA88PP32DA.
EndNote
Sarı Ç (01 Aralık 2020) İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA ALMANYA’NIN EGE ADALARI’NI İŞGALİ HAKKINDA TÜRK BASININDAKİ HABERLERİN İNCELENMESİ. BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi 2 2 229–248.
IEEE
[1]Ç. Sarı, “İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA ALMANYA’NIN EGE ADALARI’NI İŞGALİ HAKKINDA TÜRK BASININDAKİ HABERLERİN İNCELENMESİ”, BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi, c. 2, sy 2, ss. 229–248, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88PP32DA
ISNAD
Sarı, Çağhan. “İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA ALMANYA’NIN EGE ADALARI’NI İŞGALİ HAKKINDA TÜRK BASININDAKİ HABERLERİN İNCELENMESİ”. BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi 2/2 (01 Aralık 2020): 229-248. https://izlik.org/JA88PP32DA.
JAMA
1.Sarı Ç. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA ALMANYA’NIN EGE ADALARI’NI İŞGALİ HAKKINDA TÜRK BASININDAKİ HABERLERİN İNCELENMESİ. BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi. 2020;2:229–248.
MLA
Sarı, Çağhan. “İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA ALMANYA’NIN EGE ADALARI’NI İŞGALİ HAKKINDA TÜRK BASININDAKİ HABERLERİN İNCELENMESİ”. BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi, c. 2, sy 2, Aralık 2020, ss. 229-48, https://izlik.org/JA88PP32DA.
Vancouver
1.Çağhan Sarı. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA ALMANYA’NIN EGE ADALARI’NI İŞGALİ HAKKINDA TÜRK BASININDAKİ HABERLERİN İNCELENMESİ. BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2020;2(2):229-48. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88PP32DA