Extended Summary
In this study, the Second Turkish History Congress held in Istanbul Dolmabahçe Palace by the Turkish Historical Society between 20-25 September 1937 is discussed. In this study, the purpose of the Second Turkish History Congress, the history theses discussed in the Second Turkish History Congress and the echoes of the congress in the Turkish press were examined. The aim of this study is to deal with the Second Turkish History Congress, which was convened under the leadership of Atatürk in 1937, and to examine the history theses discussed at the congress and their reflections on the national press in the light of archival documents. For this purpose, in this study, answers were sought to the questions of when, why, where and by whom the Second History Congress was held. The absence of an original study dealing with the Second Turkish History Congress on its own is seen as a deficiency in this regard and increases the importance of this study.
In this study, historical research method was used as a qualitative research method. In the analysis of the data, the document analysis technique was used. In this study, together with the working minutes and communiqués of the congress published by the Turkish Historical Society, especially the archival documents, the newspapers of the period, Akşam, Anadolu, Haber, Cumhuriyet, Kurun, Son Posta, Son Telgraf, Tan, Türk Dili, Ulus, Yeni Asır, were copyrighted. and research works were used. According to the results obtained in the study, it is seen that the Second Turkish History Congress, which started with the participation of internationally known scientists and lasted for six days, is a historical document that tells the whole world with its outlines and the brand new ground that Atatürk opened to the world of science. The organization of the Second Turkish History Congress is important in terms of showing that the new republic established by Atatürk has entered a period of evolution not only for the Turkish national cultural life, but also for the international scientific world. The Second Turkish History Congress went down in history as a gift of wisdom that Atatürk presented not only to Turks but to all humanity.
Afet İnan Second Turkish History Congress Saffet Arıkan Turkish Historical Society National Press
Bu çalışmada 20-25 Eylül 1937 tarihleri arasında Türk Tarih Kurumu tarafından İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen İkinci Türk Tarih Kongresi ele alınmıştır. Bu çalışmada İkinci Türk Tarih Kongresi’nin toplanma amacı, İkinci Türk Tarih kongresinde ele alınan tarih tezleri ve kongrenin Türk basınındaki yankıları incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, 1937 yılında Atatürk’ün önderliğinde toplanan İkinci Türk Tarih Kongresini ele almak ve kongrede tartışılan tarih tezlerini ve kongrenin çalışmalarını arşiv belgeleri ışığında ulusal basına yansımalarını incelemektir. Bu amaçla çalışmada, İkinci Tarih Kongresi ne zaman, niçin, nerede ve kim tarafından toplanmıştır sorularına cevap aranmıştır. İkinci Türk Tarih Kongresi’ni tek başına ele alan özgün bir çalışmanın olmayışı bu konuda bir eksiklik olarak görülmekte ve bu çalışmanın önemini artırmaktadır.
Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi olarak tarihsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise doküman analiz tekniği kullanılmıştır. Çalışmada başta arşiv belgeleri olmak üzere Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan kongrenin çalışma tutanakları ve tebliğleri ile birlikte dönemin gazeteleri olan Akşam, Anadolu, Haber, Cumhuriyet, Kurun, Son Posta, Son Telgraf, Tan, Türk Dili, Ulus, Yeni Asır gazeteleri ile birlikte telif ve tetkik eserlerden yararlanılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, uluslararası alanda tanınmış ilim adamlarının iştirakiyle başlayan ve altı gün süren İkinci Türk Tarih Kongresinin, Atatürk’ün ilim dünyasına açtığı yepyeni çığırı, ana hatları ile bütün dünyaya anlatan tarihi bir vesika olma özelliğini taşıdığı görülmektedir. İkinci Türk Tarih Kongresinin düzenlenmesi Atatürk’ün kurduğu yeni cumhuriyetin sadece Türk milli kültür hayatı için değil aynı zamanda beynelmilel ilim âlemi için de bir tekâmül devresine girildiğini göstermesi açıdan önem arz etmektedir. İkinci Türk Tarih Kongresi, Atatürk’ün sadece Türklere değil tüm insanlığa sunduğu bir irfan armağanı olarak tarihe geçmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 2 |