TR
EN
KUVVET VE DAYANIKLILIK TEMELLİ BEDEN EĞİTİMİ PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİNİN BARFİKSTE KOL ÇEKME VE BÜKÜLÜ KOL ASILI KALMA BECERİLERİNE ETKİSİ
Öz
Bu çalışmada, 22 hafta boyunca ve haftada 260 dakika uygulanan beden eğitimi programının öğrencilerin barfikste kol çekme tekrarlarına ve barfikste asılı kalma sürelerine (kol-omuz kuvveti ve dayanıklılığı) etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya, 19-21 yaşları arasında (X= 20.1 ± 0.8) bulunan 940 öğrenci iştirak etmiştir. Öğrenciler, 22 hafta boyunca beden eğitimi öğretmenleri tarafından uygulanan kuvvet ve dayanıklılık temelli yoğun beden eğitimi programına katılmıştır. Öğrencilerin gelişimlerini değerlendirebilmek amacıyla sırasıyla; Barfikste Kol Çekme ve Barfikste Asılı Kalma testleri beden eğitimi programının başında (öntest) ve sonunda (sontest) uygulanmıştır. Testler iki günde tamamlanmıştır. Elde edilen veriler paired sample testi ile sınanmıştır. Belirli bir yoğunlukta ve sürede yapılan kuvvet ve dayanıklılık temelli beden eğitimi programı; öğrencilerin barfikste kol çekme tekrarlarının ve barfikste asılı kalma sürelerinin gelişmesine katkı sağlamıştır.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
A
Proje Numarası
A
Teşekkür
A
Kaynakça
- Andrew, P. H., Donald, R. D., & David, R. L. (2015). Supporting Public Health Priorities: Recommendations for Physical Education and Physical Activity Promotion in Schools. Progress in Cardiovascular Diseases, 57(4), 368-374.
- Baumgartner, T. A., & Gaunt, S. J. (2005). Construct related validity for the Baumgartner modified pull-up test. Measurement in Physical Education and Exercise Science, 9(1), 51–60.
- Benny, S. R., & Matthew, T. M. (2001). Norm-referenced and criterion-referenced reliability of the push-up and modified pull-up. Measurement in Physical Education and Exercise Science, 5(2), 67-80.
- Biddle, S. J., Kenneth, R. F., & Boutcher, S. H. (2002). Physical activity and psychological well-being. Routledge-Taylor & Francis Group. İngiltere.
- Branco, B., Diniz, E., Santos, J., Shiroma, S., & Franchini, E. (2016). Normative tables for the dynamic and isometric judogi chin-up tests for judo athletes. Sport Sciences for Health, 16, 1-7.
- CDCP (Centers for Disease Control and Prevention). (2011). School health guidelines to promote healthy eating and physical activity. MMWR Recomm. Rep. 60, 1–76.
- Cotten, D. J., & Marwitz B. (1969). Relationship between two flexed-arm hangs and pull-ups for college women. Research Quarterly of the American Association for Health. Physical Education and Recreation, 40(2), 415–416.
- Engelman, M. E., & Morrow, J. (1991). Reliability and skinfold correlates for traditional and modified pull-ups in children grades 3–5. Research Quarterly for Exercise and Sport, 62(1), 88-91.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Spor Hekimliği, Alan Eğitimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2020
Gönderilme Tarihi
29 Mart 2020
Kabul Tarihi
10 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 1
APA
Senduran, F., & Yabaş, F. (2020). KUVVET VE DAYANIKLILIK TEMELLİ BEDEN EĞİTİMİ PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİNİN BARFİKSTE KOL ÇEKME VE BÜKÜLÜ KOL ASILI KALMA BECERİLERİNE ETKİSİ. Uluslararası Beden Eğitimi Spor ve Teknolojileri Dergisi, 1(1), 1-8. https://izlik.org/JA43KA34CM
AMA
1.Senduran F, Yabaş F. KUVVET VE DAYANIKLILIK TEMELLİ BEDEN EĞİTİMİ PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİNİN BARFİKSTE KOL ÇEKME VE BÜKÜLÜ KOL ASILI KALMA BECERİLERİNE ETKİSİ. BEST. 2020;1(1):1-8. https://izlik.org/JA43KA34CM
Chicago
Senduran, Fatih, ve Fatih Yabaş. 2020. “KUVVET VE DAYANIKLILIK TEMELLİ BEDEN EĞİTİMİ PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİNİN BARFİKSTE KOL ÇEKME VE BÜKÜLÜ KOL ASILI KALMA BECERİLERİNE ETKİSİ”. Uluslararası Beden Eğitimi Spor ve Teknolojileri Dergisi 1 (1): 1-8. https://izlik.org/JA43KA34CM.
EndNote
Senduran F, Yabaş F (01 Haziran 2020) KUVVET VE DAYANIKLILIK TEMELLİ BEDEN EĞİTİMİ PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİNİN BARFİKSTE KOL ÇEKME VE BÜKÜLÜ KOL ASILI KALMA BECERİLERİNE ETKİSİ. Uluslararası Beden Eğitimi Spor ve Teknolojileri Dergisi 1 1 1–8.
IEEE
[1]F. Senduran ve F. Yabaş, “KUVVET VE DAYANIKLILIK TEMELLİ BEDEN EĞİTİMİ PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİNİN BARFİKSTE KOL ÇEKME VE BÜKÜLÜ KOL ASILI KALMA BECERİLERİNE ETKİSİ”, BEST, c. 1, sy 1, ss. 1–8, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43KA34CM
ISNAD
Senduran, Fatih - Yabaş, Fatih. “KUVVET VE DAYANIKLILIK TEMELLİ BEDEN EĞİTİMİ PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİNİN BARFİKSTE KOL ÇEKME VE BÜKÜLÜ KOL ASILI KALMA BECERİLERİNE ETKİSİ”. Uluslararası Beden Eğitimi Spor ve Teknolojileri Dergisi 1/1 (01 Haziran 2020): 1-8. https://izlik.org/JA43KA34CM.
JAMA
1.Senduran F, Yabaş F. KUVVET VE DAYANIKLILIK TEMELLİ BEDEN EĞİTİMİ PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİNİN BARFİKSTE KOL ÇEKME VE BÜKÜLÜ KOL ASILI KALMA BECERİLERİNE ETKİSİ. BEST. 2020;1:1–8.
MLA
Senduran, Fatih, ve Fatih Yabaş. “KUVVET VE DAYANIKLILIK TEMELLİ BEDEN EĞİTİMİ PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİNİN BARFİKSTE KOL ÇEKME VE BÜKÜLÜ KOL ASILI KALMA BECERİLERİNE ETKİSİ”. Uluslararası Beden Eğitimi Spor ve Teknolojileri Dergisi, c. 1, sy 1, Haziran 2020, ss. 1-8, https://izlik.org/JA43KA34CM.
Vancouver
1.Fatih Senduran, Fatih Yabaş. KUVVET VE DAYANIKLILIK TEMELLİ BEDEN EĞİTİMİ PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİNİN BARFİKSTE KOL ÇEKME VE BÜKÜLÜ KOL ASILI KALMA BECERİLERİNE ETKİSİ. BEST [Internet]. 01 Haziran 2020;1(1):1-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43KA34CM