TR
EN
Probleme Dayalı Öğrenmenin 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilimleri Dersi Akademik Başarılarına ve Tutumlarına Etkisi
Öz
Bu araştırmanın amacı, Probleme Dayalı Öğrenmenin (PDÖ) ortaokul 5. Sınıf Fen Bilimleri dersine ait “Işık ve Ses” ünitesinin öğrenilmesinde öğrencilerin akademik başarılarına ve fen dersi tutumlarına etkisi olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın evrenini Yozgat İl Merkezi’ndeki tüm ortaokul 5. Sınıf öğrencileri, örneklemini ise Yozgat İl Merkezi’nde bulunan bir devlet ortaokulundaki 5. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Deney ve kontrol grubu seçkisiz (yansız) atama yöntemi ile 68 öğrenci olarak belirlenmiştir. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Uygulama, 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, haftada 4 ders saati olmak üzere 6 haftada gerçekleştirilmiştir. Veriler Akademik Başarı Testi (ABT), Fen Bilimleri Tutum Ölçeği (FBTÖ) ve PDÖ senaryoları kullanılarak toplanmıştır. Veriler betimsel istatistik, One-Sample K-S Testi, Bağımlı ve Bağımsız t testlerinden faydalanılarak SPSS-13 programıyla analiz edilmiştir. Bulgular, “Işık ve Ses” ünitesinde PDÖ’nün geleneksel yönteme kıyasla öğrencilerin akademik başarılarında ve fen dersi tutumlarında olumlu yönde anlamlı bir artış sağladığını göstermiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Yılmaz, T., & Çavuş, M. (2021). Probleme dayalı öğrenmenin 5. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersi akademik başarılarına ve tutumlarına etkisi.[The effect of problem-based learning on 5th grade students’ academic achievement and attitudes in science course]. Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi) [Science, Education, Art and Technology Journal (SEAT Journal)], 5(1), 1-24.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm
Tez Özeti
Yayımlanma Tarihi
1 Ocak 2021
Gönderilme Tarihi
29 Kasım 2020
Kabul Tarihi
12 Ağustos 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 1
APA
Yılmaz, T., & Çavuş, M. (2021). Probleme Dayalı Öğrenmenin 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilimleri Dersi Akademik Başarılarına ve Tutumlarına Etkisi. Bilim Eğitim Sanat ve Teknoloji Dergisi, 5(1), 1-24. https://izlik.org/JA29PR32AH
AMA
1.Yılmaz T, Çavuş M. Probleme Dayalı Öğrenmenin 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilimleri Dersi Akademik Başarılarına ve Tutumlarına Etkisi. BEST Dergi. 2021;5(1):1-24. https://izlik.org/JA29PR32AH
Chicago
Yılmaz, Taner, ve Murat Çavuş. 2021. “Probleme Dayalı Öğrenmenin 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilimleri Dersi Akademik Başarılarına ve Tutumlarına Etkisi”. Bilim Eğitim Sanat ve Teknoloji Dergisi 5 (1): 1-24. https://izlik.org/JA29PR32AH.
EndNote
Yılmaz T, Çavuş M (01 Ocak 2021) Probleme Dayalı Öğrenmenin 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilimleri Dersi Akademik Başarılarına ve Tutumlarına Etkisi. Bilim Eğitim Sanat ve Teknoloji Dergisi 5 1 1–24.
IEEE
[1]T. Yılmaz ve M. Çavuş, “Probleme Dayalı Öğrenmenin 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilimleri Dersi Akademik Başarılarına ve Tutumlarına Etkisi”, BEST Dergi, c. 5, sy 1, ss. 1–24, Oca. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29PR32AH
ISNAD
Yılmaz, Taner - Çavuş, Murat. “Probleme Dayalı Öğrenmenin 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilimleri Dersi Akademik Başarılarına ve Tutumlarına Etkisi”. Bilim Eğitim Sanat ve Teknoloji Dergisi 5/1 (01 Ocak 2021): 1-24. https://izlik.org/JA29PR32AH.
JAMA
1.Yılmaz T, Çavuş M. Probleme Dayalı Öğrenmenin 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilimleri Dersi Akademik Başarılarına ve Tutumlarına Etkisi. BEST Dergi. 2021;5:1–24.
MLA
Yılmaz, Taner, ve Murat Çavuş. “Probleme Dayalı Öğrenmenin 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilimleri Dersi Akademik Başarılarına ve Tutumlarına Etkisi”. Bilim Eğitim Sanat ve Teknoloji Dergisi, c. 5, sy 1, Ocak 2021, ss. 1-24, https://izlik.org/JA29PR32AH.
Vancouver
1.Taner Yılmaz, Murat Çavuş. Probleme Dayalı Öğrenmenin 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilimleri Dersi Akademik Başarılarına ve Tutumlarına Etkisi. BEST Dergi [Internet]. 01 Ocak 2021;5(1):1-24. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29PR32AH


