Kur’an Açısından Sekr ve Sahv Halleri
Öz
Bu makalede sekr ve sahv kavramları Kur’an açısından değerlendirilmiştir. Makale “Sekr Kavramının Anlamı ve Dayandığı Ayetler” “Sahv Kavramının Anlamı ve Dayandığı Ayetler” şeklinde iki ana başlık altında değerlendirilir. Birinci başlık altında öncelikle sekr kavramı üzerinde durulmuştur. Sekr kavramının kulun Allah’ın yarattıkları karşısında kendinden geçmesi olduğu belirtilmiştir. Bu kavramın içki sebebiyle sarhoş olmakla ilgisinin olmadığı özellikle belirtilmiştir. Sekr kavramının kazandığı anlam derinlikleri açısından Kur’an’ın ilahi mesajına aykırı olmadığı belirtilmiştir. Hz. Musa peygamber gibi bazı peygamberlerin hallerinde sekr halinin görüldüğü üzerinde durulmuştur.
Sahv kavramı işlenirken bu kavramın kulun her an kendinde olması anlamını içerdiği belirtilmiştir. Bu bağlamda bu kavramın Allah’ın kulun üzerinde görmek istediği hale uygun bir hal olduğu belirtilmiştir. Hz. Peygamberin her zaman sahv halinde olduğu özellikle belirtilmiştir.
Sonuçta bu kavramların İslam’ın belirlediği sınırlar içinde anlaşıldığında bir sakıncasının olmadığı vurgulanmıştır. Ancak bu kavramlardan sekr kavramının gerçek sarhoşluk anlamında veya kulun kendinden geçip ne yaptığını bilmeyeceği bir hal olarak algılandığında bu kavramın Kur’an’ın vermek istediği mesaja uygun olmadığı özellikle belirtilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Alusî, Muhammed Şükrü el-Bağdadî, Rûhu’l-Meanî, fî Tefsîri’l-Kur’ani’l-Azim ve’s-Seb’ı’l- Mesânî, Beyrut, 1415.
- Buharî, Ebu Abdillah Muhammed b. İsmail, Sahiu’l-Buharî, İstanbul 1979.
- Bursevî, İsmail Hakkı, Ruhu’l-Beyan, Beyrut trs.
- Fîrûzâbâdî, Muhammed b. Yakub, el-Kamusu’l-Muhit, Müessesetü’l-Arabiyye li’t-Tıbaati ve’n-Neşr, Beyrut trs.
- Herevî, Ebû İsmail Abdullah b. Muhammed Ensârî, Kitabu Menâzil’s-Sâirin, Matbaatü Meahid el-İlmî, Kahire 1908.
- İbn Acibe, Ebu Abbas Ahmed b. Muhammed, el-Bahru’l-Medid fi Tefsiri’l-Kur’ani’l-Mecid, Kahire, 1419.
- İbnu’l-Arabî, Ebû Bekr Muhammed İbn Abdillah, Mu’cemu Istılahâti’s-Sufiyye, Kayseri Büyük Şehir yayınları, Kayseri 1997.
- İbn Manzur, İbn Manzur, Ebu’l-Fadl Cemalüddin Muhammed b. Mükrim, Lisanu’l-Arab, b. Daru sadr, Beyrut 1955.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Osman Kabakçılı
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2015
Gönderilme Tarihi
11 Kasım 2014
Kabul Tarihi
22 Aralık 2014
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 2
