TÜRKİYE’DEKİ BİLGİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR: BİLGİ, EKONOMİ VE YÖNETİM KONGRE BİLDİRİLERİNİN İNCELENMESİ

Cilt: 4 Sayı: 1 1 Haziran 2009
  • Prof. Dr.mehmet Şahin
  • Arş. Gör.umut Koç
PDF İndir
EN TR

TÜRKİYE’DEKİ BİLGİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR: BİLGİ, EKONOMİ VE YÖNETİM KONGRE BİLDİRİLERİNİN İNCELENMESİ

Öz

Araştırmanın amacı, Türkiye'deki bilgi yönetimiyle ilgili çalışmaların gelişimini ve var olan durumunu Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongreleri bazında incelemektir. Nitel yaklaşımın benimsendiği araştırmaya esas alınan veri grubunu, 2002 - 2006 yılları arasında gerçekleştirilen beş kongrede sunulan ve kitap halinde basılmış bilgi yönetimiyle ilgili bildiriler oluşturmaktadır. Amaç, Türkiye'de üretilen bilgi yönetimiyle ilgili yazını incelemek olduğundan, araştırma Türk yazarlar tarafından kaleme alınmış bildirilerle sınırlı tutulmuştur. Çalışmada, öncelikle bilgi yönetimi alanında gerçekleşen yabancı yazındaki çalışmaların gelişim çizgisi tanıtılacaktır. İlerleyen bölümlerde, araştırmanın amacı, yöntemi, bulgu ve sonuçları ortaya konulacaktır. Araştırma sonunda, oldukça yeni bir çalışma alanı olan bilgi yönetiminin Türkiye'deki gelişimi ve mevcut durumuyla ilgili önemli ipuçları elde edileceği beklenmektedir. Bildirilerin ağırlıklı olarak mikro ve mezo düzeylerde toplanacağı; evrenselliğin daha ön planda ortaya çıkacağı; Türkiye'yle bağ kurmanın çok düşük düzeyde kalacağı; araştırmaların daha çok uygulamacılara yol gösterme şeklinde gerekçelendirileceği; ilgili çalışma alanın yeniliğinden dolayı kavramsal ve görgül bildirilerin sayılarının birbirlerine yakın olacağı ve görgül çalışmalar içersinde niceliksel yöntem ağırlıklı bildirilerin daha baskın olacağı tahmin edilmektedir.

Kaynakça

  1. Abrahamson, E. (1996) “Management Fashion”, Academy of Management Review, 21: 1, 254-285.
  2. Alavi, Maryam – Amrit Tiwana (2003) “Knowledge Management: The Information Technology Dimension” Easterby-Smith, Mark - Marjorie Lyles (Der.), The Blackwell Handbook of Organizational Learning and Knowledge Management (Malden, MA: Blackwell Publishing Ltd., 2003). s. 104-121.
  3. Almeida, Paul (1996) “Knowledge Sourcing by Foreign Multinationals: Patent Citation Analysis in the U.S. Semiconductor Industry” Strategic Management Journal, 17: Kış Özel Sayısı, 155-165.
  4. ________ - Anupama Phene – Rob Grant (2003) “Innovation and Knowledge Management: Scanning, Sourcing, and Integration” Easterby-Smith, Mark - Marjorie Lyles (Der.), The Blackwell Handbook of Organizational Learning and Knowledge
  5. Appleyard, Melissa M. (1996) “How Does Knowledge Flow? Interfirm Patterns in the Semiconductor Industry”, Strategic Management Journal, 17: Kış Özel Sayısı, 137- 154.
  6. Alvesson, Mats (1993) “Organizations as Rhetoric: Knowledge-Intensive Firms and the Struggle with Ambiguity”, Journal of Management Studies, 30: 6, 997-1015.
  7. ________ (2001) “Knowledge Work: Ambiguity, Image and Identity”, Human Relations, 54: 7, 863–886.
  8. ________ - Dan Karreman (2001) “Odd Couple: Making Sense of the Curious Concept of Knowledge Management”, Journal of Management Studies, 38: 7, 995-1018.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Prof. Dr.mehmet Şahin Bu kişi benim

Arş. Gör.umut Koç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2009

Gönderilme Tarihi

15 Şubat 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Şahin, P. D., & Koç, A. G. (2009). TÜRKİYE’DEKİ BİLGİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR: BİLGİ, EKONOMİ VE YÖNETİM KONGRE BİLDİRİLERİNİN İNCELENMESİ. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, 4(1), 95-112. https://izlik.org/JA43TF46GR
AMA
1.Şahin PD, Koç AG. TÜRKİYE’DEKİ BİLGİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR: BİLGİ, EKONOMİ VE YÖNETİM KONGRE BİLDİRİLERİNİN İNCELENMESİ. BEYDER. 2009;4(1):95-112. https://izlik.org/JA43TF46GR
Chicago
Şahin, Prof. Dr.mehmet, ve Arş. Gör.umut Koç. 2009. “TÜRKİYE’DEKİ BİLGİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR: BİLGİ, EKONOMİ VE YÖNETİM KONGRE BİLDİRİLERİNİN İNCELENMESİ”. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi 4 (1): 95-112. https://izlik.org/JA43TF46GR.
EndNote
Şahin PD, Koç AG (01 Haziran 2009) TÜRKİYE’DEKİ BİLGİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR: BİLGİ, EKONOMİ VE YÖNETİM KONGRE BİLDİRİLERİNİN İNCELENMESİ. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi 4 1 95–112.
IEEE
[1]P. D. Şahin ve A. G. Koç, “TÜRKİYE’DEKİ BİLGİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR: BİLGİ, EKONOMİ VE YÖNETİM KONGRE BİLDİRİLERİNİN İNCELENMESİ”, BEYDER, c. 4, sy 1, ss. 95–112, Haz. 2009, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43TF46GR
ISNAD
Şahin, Prof. Dr.mehmet - Koç, Arş. Gör.umut. “TÜRKİYE’DEKİ BİLGİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR: BİLGİ, EKONOMİ VE YÖNETİM KONGRE BİLDİRİLERİNİN İNCELENMESİ”. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi 4/1 (01 Haziran 2009): 95-112. https://izlik.org/JA43TF46GR.
JAMA
1.Şahin PD, Koç AG. TÜRKİYE’DEKİ BİLGİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR: BİLGİ, EKONOMİ VE YÖNETİM KONGRE BİLDİRİLERİNİN İNCELENMESİ. BEYDER. 2009;4:95–112.
MLA
Şahin, Prof. Dr.mehmet, ve Arş. Gör.umut Koç. “TÜRKİYE’DEKİ BİLGİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR: BİLGİ, EKONOMİ VE YÖNETİM KONGRE BİLDİRİLERİNİN İNCELENMESİ”. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, c. 4, sy 1, Haziran 2009, ss. 95-112, https://izlik.org/JA43TF46GR.
Vancouver
1.Prof. Dr.mehmet Şahin, Arş. Gör.umut Koç. TÜRKİYE’DEKİ BİLGİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR: BİLGİ, EKONOMİ VE YÖNETİM KONGRE BİLDİRİLERİNİN İNCELENMESİ. BEYDER [Internet]. 01 Haziran 2009;4(1):95-112. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43TF46GR