Türkiye, elma ve elma işleme ürünleri, meyve üretim alanı ve
üretim miktarları bakımından ilk on ülke arasında yer almaktadır. Dünyadaki
elma üretimi çoğunlukla Çin, ABD ve Türkiye’de gerçekleştirilmektedir.
Türkiye'de üretilen elmaların % 76,3'ü on ilde gerçekleştirilmektedir. Bu iller
arasında ilk sırada yer alan Isparta'yı Niğde, Karaman ve Antalya takip
etmektedir. Elma işleme endüstrisinin ön eleme-temizleme işlemlerinden
kaynaklanan atıklar, işleme için uygun olmayan yapraklar, dallar ve meyvelerden
oluşmaktadır. Elma işleme atığının yaklaşık % 20'si hayvan yemine katkı maddesi
olarak kullanılmakta ve geri kalan % 80'i düzenli/düzensiz depolama ve yakma
işlemleri ile bertaraf edilmektedir. Bu çalışmada, elmanın ön işlemlerinden
kaynaklanan atıkların fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiş ve bu
atıkların bertarafı için stratejilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu
çalışmada kullanılan katı atık örnekleri, Isparta'da faaliyet gösteren Elmataş
Göller Bölgesi Meyve ve Sebze Değerlendirme Şirketi'nden alınmıştır. Elde
edilen örnekler su muhtevası, birim hacim ağırlığı (BHA), serbest boşluk oranı
(FAS), organik madde (OM) içeriği, pH ve elektriksel iletkenlik (EC) değerleri,
C/N oranı, amonyum ve nitrat değişimleri açısından analiz edilmiş ve elde
edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Elma işleme işleminden önce ve işlem sırasında aşırı su
kullanılmaktadır. Elma işleme endüstrisi
ön eleme-temizleme atıklarında yapılan deneylerde su içeriği % 82,5, BHA 0,78
kg/l, FAS % 30,46, OM içeriği % 94,62, pH 4,12, EC 1,05 dS/m ve C/N oranı 30
olarak bulunmuştur. Elma işleme endüstrisi ön eleme-temizleme atıklarının
organik madde ve su muhtevası yüksek, pH değeri ise düşüktür. Bu atıkların
bitkisel ve hayvansal kaynaklı diğer atıklar ile uygun oranlarda karıştırılarak
değerlendirilmesi mümkündür. Buna göre kompostlama ve anaerobik arıtım
yöntemleri alternatif bertaraf yöntemleri olarak görünmektedir.
Elma işleme atıkları kompostlama yakma bertaraf stratejileri Isparta
Turkey is
among the top ten countries in terms of apple and apple processing products,
fruit production area and production quantities in the world. Most of the apple
production in the world are realized in China, the US and Turkey. 76,3% of the
apples produced in Turkey are performed in ten provinces. Isparta is ranked the
first follwed by Niğde, Karaman and Antalya. The wastes from
pre-screening-cleaning processes in the apple processing industry are composed
of leaves, branches, and fruit that are not suitable for processing.
Approximately 20% of the apple processing waste is used as an additive to
animal feed, and the remaining 80% is disposed of by regular / irregular
disposal and burning operations. In this study, the physical and chemical
properties of wastes from apples pre-processing were determined and the
strategies for disposal of these wastes were aimed to be developed. Solid waste
samples used in this study were obtained from Elmataş Göller Region Fruit and
Vegetable Processing Company operating in Isparta. The obtained samples were
analyzed for water content, weight per unit volume (BHA), free air space (FAS),
organic matter (OM) content, pH and electrical conductivity (EC) values, C/N
ratio, phosphorus, ammonium and nitrate changes and the results obtained were
evaluated. Excess water was used before the apple processing process and during
the process. The results obtained from pre-screening-cleaning wastes of apple
processing industry showed that water content, BHA, FAS, OM, pH, EC, and C/N
ratio were 82,5%, 0,78 kg/l, 30,46%, 94,62%, 4,12, 1,05 dS/m, and 30,
respectively. Analysis results show that pre-screening-cleaning wastes of apple
processing industry have high organic matter and water content, while the pH
value is low. It is possible to evaluate these wastes by mixing them in
appropriate proportions with other wastes of vegetable and animal origin.
Accordingly, composting and anaerobic treatment methods seem to be alternative
disposal methods.
Apple processing wastes composting incineration disposal strategies Isparta
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çevre Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 27 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |