Bal, içerdiği vitaminler, mineraller, organik asitler, flavonoidler, fenolik asitler, aminoasitler ve
enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve pek çok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici
özellik gösteren fonksiyonel bir gıdadır. Antik çağlardan günümüze kadar medikal amaçlarla
kullanımı devam etmektir. İçeriğindeki aktif bileşenler sayesinde antioksidan, anti-kanser,
antimikrobiyal, dermatolojik, antiinflamatuar ve prebiyotik etkiye sahiptir. Güçlü antimikrobiyal
özelliği nedeniyle balın koronavirüs (COVID-19) septomlarını azaltmadaki etkinliğini içeren
klinik çalışmalar da devam etmektedir. Bu derleme, balın antioksidan, antikanser,
antimikrobiyal ve anti- COVID-19 özelliklerini vurgulamayı amaçlamıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi (Diğer) |
Bölüm | Balın Bazı Biyoaktif Özellikleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 1 |