In this study, in order to evaluate the performance of preservice mathematics teachers towards field education courses, what kind of questions were prepared in the distance education process and what kind of differences exist from the questions in the face-to-face education process in terms of knowledge and cognition were investigated. In this study, in which qualitative research approach was adopted, a total of 150 questions from the Analysis 2, Linear Algebra 2 and Abstract Mathematics 2 courses were taken into account. It was determined that the questions prepared in the distance education process were similar to the questions in the face-to-face education process in cognitive terms or at a higher level. It has been observed that the questions in the distance education process are more relevant to real life, more suitable for interpretation and analytical thinking, and more performance-based. On the other hand, it is stated that identity verification is difficult and performance evaluations take time in the distance education process. In this context, computer adaptive tests, especially the distance education process, can be used in order to both save time and minimize cheating. In addition, traditional and alternative measurement tools can be used together to reveal all high level cognitive skills.
Question Writing Distance Education Face-to-Face Education Knowledge Dimension Cognitive Process Dimension
Bu çalışmada, matematik öğretmeni adaylarının alan eğitimi derslerine yönelik performanslarının değerlendirilmesi amacıyla uzaktan eğitim sürecinde ne tür sorularının hazırlandığı, bilgi ve bilişsel açıdan yüz yüze eğitim sürecindeki sorulardan ne gibi farklılıklarının olduğu araştırılmıştır. Nitel araştırma yaklaşımının benimsendiği bu çalışmada, Analiz 2, Lineer Cebir 2 ve Soyut Matematik 2 derslerine ait toplam 150 soru dikkate alınmıştır. Uzaktan eğitim sürecinde hazırlanan soruların, yüz yüze eğitim sürecindeki sorulara bilişsel açıdan benzer ya da daha üst seviyede olduğu belirlenmiştir. Uzaktan eğitim sürecindeki soruların daha fazla performansa dayalı, gerçek hayatla daha ilişkili, yoruma ve analitik düşünmeye daha elverişli olduğu görülmüştür. Diğer taraftan, uzaktan eğitim sürecinde kimlik doğrulamasının güç olduğu ve performans değerlendirmelerinin zaman aldığı belirtilmiştir. Bu bağlamda, hem zamandan tasarruf etmek hem de kopya çekilmesini en aza indirmek amacıyla uzaktan eğitim süreci başta olmak üzere bilgisayar uyarlamalı testler kullanılabilir. Ayrıca, tüm üst düzey bilişsel becerilerin ortaya çıkması amacıyla geleneksel ve alternatif ölçme araçları birlikte kullanılabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 2 |
BİLSAM Yayıncılık Bu dergi açık erişim sağlama politikasını benimsemiştir.
Dergide yayınlanan yazıların ilmî, fikrî ve hukukî sorumluluğu yazarlarına aittir. Yayın kurulu gönderilen yazıların yayınlanıp yayınlanmaması konusunda serbesttir. Dergiye gönderilen yazılar iade edilmez. DERGİYE GÖNDERİLEN YAYINLAR İNTİHAL AÇISINDAN İNCELENİR.
Yayımlanmış yazıların her türlü yayın hakkı Birey ve Toplum Dergisi'ne aittir. Dergide yayımlanmış yazılardan kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.