Araştırma Makalesi

Niyâzî-i Mısrî’nin Tevhid Kasidesinin Kozmolojik Deliller Açısından İncelenmesi

Cilt: 15 Sayı: 1 30 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

Niyâzî-i Mısrî’nin Tevhid Kasidesinin Kozmolojik Deliller Açısından İncelenmesi

Öz

Tevhid edebî bir tür olarak Allah’ın zâtı, sıfatları ve fiilleri etrafında şekillenen; O’nun birliğini, eşsiz oluşunu, mutlak kudretini ve yüceliğini konu edinen manzum ya da mensur eserlerin genel adıdır. Bu tarz eserlerde Tanrı, âlem ve insan hakkındaki düşünceler özellikle Kelâm ilmi ve İslam felsefesi çerçevesinde sistematik bir şekilde incelenmektedir. Bu disiplinler; Allah’ın varlığını, kâinatın yaratılışını, isim ve sıfatların âlemdeki tecellisini aklî ve naklî deliller ışığında sistematik bir biçimde ele alır. Kozmolojik delil ise evrenin başlangıcının olduğunu ve yoktan yaratıldığını savunan dolayısıyla bu düzenin bilinçli bir yaratıcı tarafından yaratıldığını temellendiren istidlalî bir argümandır. Bu çalışma, XVII. yüzyıl tasavvuf edebiyatının önemli temsilcilerinden Niyâzî-i Mısrî’nin tevhid türündeki şiirini kozmolojik deliller bağlamında, tasavvufî bakış açısı korunarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın ilk bölümünde kozmolojik deliller ayrıntılı biçimde ele alınmış ve çeşitli örneklerle açıklanarak kuramsal çerçeve oluşturulmuştur. İkinci aşamada Mısrî’nin düşünce dünyası ve tasavvufî şahsiyeti tanıtılmış; bu bağlamda üzerinde etkili olan isimlerden Muhyiddin İbnü’l-Arabî’nin vahdet-i vücûd anlayışına kısaca değinilmiştir. Ardından Mısrî’nin tevhid kasidesinin şekil ve muhteva özellikleri ortaya konulmuş ve şiir, kozmolojik deliller çerçevesinde metin merkezli bir yaklaşımla tahlil edilmiştir. Çalışma, bu çerçevede Mısrî’nin Tanrı, kâinat ve insan ilişkisini nasıl anlamlandırdığını ve tasavvufî düşünce ile kelâmî argümanları şiir dili içinde nasıl bütünleştirdiğini göstermeyi hedeflemektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aclûnî, İ. M. (2019). Keşfü’l-hafa: Halk arasındaki rivayetlerin ilmi değeri. (M. Genç, Çev., Cilt 3). Beka Yayıncılık.
  2. Akşit, E. (2002). İbn Rüşd’de Tanrı-âlem ilişkisi [Yüksek Lisans Tezi]. Dokuz Eylül Üniversitesi.
  3. Aydın, H. (2020). İlim felsefe ve din açısından yaratılış ve gayelilik (teleoloji). Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
  4. Bursevi, İ. H. (2018). Tuhfe-i bahriye. (F. Yıldız, Haz.). Ketebe Yayınları.
  5. Cebecioğlu, E. (2009). Tasavvuf terimleri ve deyimleri sözlüğü. Ağaç Kitabevi Yayınları.
  6. Çantay, H. B. (2005). Kur’ân-ı hakîm ve meâl-i kerîm (M. A. Y. Saraç, Haz.). Bilimevi Basın Yayın.
  7. Emek, G. (2025). Mihrî Hâtun’un Necâtî Bey’e yazdığı nazirelerin mukayeseli tahlili [Yüksek Lisans Tezi]. Yüzüncü Yıl Üniversitesi.
  8. Eryiğit, A. (2021). Kadîm kozmolojik deliller karşısında kadim ve modern bir delil olarak gaye ve nizam delili. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(27), 371-390.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Tasavvuf

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

28 Şubat 2026

Kabul Tarihi

21 Nisan 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Emek, G., & Sağlam, A. (2026). Niyâzî-i Mısrî’nin Tevhid Kasidesinin Kozmolojik Deliller Açısından İncelenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15(1), 111-124. https://doi.org/10.47130/bitlissos.1899750
AMA
1.Emek G, Sağlam A. Niyâzî-i Mısrî’nin Tevhid Kasidesinin Kozmolojik Deliller Açısından İncelenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2026;15(1):111-124. doi:10.47130/bitlissos.1899750
Chicago
Emek, Gıyasettin, ve Ayşe Sağlam. 2026. “Niyâzî-i Mısrî’nin Tevhid Kasidesinin Kozmolojik Deliller Açısından İncelenmesi”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 15 (1): 111-24. https://doi.org/10.47130/bitlissos.1899750.
EndNote
Emek G, Sağlam A (01 Haziran 2026) Niyâzî-i Mısrî’nin Tevhid Kasidesinin Kozmolojik Deliller Açısından İncelenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 15 1 111–124.
IEEE
[1]G. Emek ve A. Sağlam, “Niyâzî-i Mısrî’nin Tevhid Kasidesinin Kozmolojik Deliller Açısından İncelenmesi”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 15, sy 1, ss. 111–124, Haz. 2026, doi: 10.47130/bitlissos.1899750.
ISNAD
Emek, Gıyasettin - Sağlam, Ayşe. “Niyâzî-i Mısrî’nin Tevhid Kasidesinin Kozmolojik Deliller Açısından İncelenmesi”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 15/1 (01 Haziran 2026): 111-124. https://doi.org/10.47130/bitlissos.1899750.
JAMA
1.Emek G, Sağlam A. Niyâzî-i Mısrî’nin Tevhid Kasidesinin Kozmolojik Deliller Açısından İncelenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2026;15:111–124.
MLA
Emek, Gıyasettin, ve Ayşe Sağlam. “Niyâzî-i Mısrî’nin Tevhid Kasidesinin Kozmolojik Deliller Açısından İncelenmesi”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 15, sy 1, Haziran 2026, ss. 111-24, doi:10.47130/bitlissos.1899750.
Vancouver
1.Gıyasettin Emek, Ayşe Sağlam. Niyâzî-i Mısrî’nin Tevhid Kasidesinin Kozmolojik Deliller Açısından İncelenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Haziran 2026;15(1):111-24. doi:10.47130/bitlissos.1899750

© 2012-2026 Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi  

e-ISSN: 2147-5598

Bitlis Eren Sosyal Bilimler Dergisi BOAI ilkelerini benimseyen açık erişimli bir dergidir. Dergimizde yayımlanan tüm makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile lisanslanmıştır. Eserler, ticari olmamak şartıyla ve orijinal kaynağa uygun şekilde atıf yapılmak kaydıyla kopyalanabilir, dağıtılabilir ve üzerinde değişiklik yapılabilir.