Gluten kalitesi, ekmeklik buğdayın birçok farklı son ürüne uygunluğunu belirleyen ana faktördür. Ekmeklik buğday hatlarının nihai ürüne uygunluğunun belirlenmesinde gluten kalitesini değerlendirmek için buğday ıslah programlarında birçok kimyasal ve enstrümantal test kullanılmaktadır. Numune sayısının fazla olduğu, seçim süresinin kısa olduğu ve analizlerin maliyetinin yüksek olduğu durumlarda, gluten kalitesinin değerlendirilmesinde az miktarda numune gerektiren ve hatta doğrudan tam buğday unuyla yapılan küçük ölçekli kimyasal testler tercih edilirken ileri aşamalarda ise daha kapsamlı testler yapılır. Bu çalışmada, Eskişehir Geçiş Bölgesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GKATE) ekmeklik buğday ıslah programının farklı ıslah evrelerinde materyalleri gluten kalitesinin belirlenmesinde uygulanan yöntemler değerlendirilmiştir. Çalışma, özellikle seleksiyonda ıslah programlarına önemli katkılar sağlayacaktır.
Tarım Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel müdürlüğü
TAGEM/TBAD/17/A07/P01/006
Proje destekleri için Tarım Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAGEM/TBAD/17/A07/P01/006 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 1 |