Cilt: 1 Sayı: 2, 5.08.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Derlemeler

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi olan Bodrum Journal of Art and Design uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, sanat ve tasarım alanları ve bu alanlar bağlamında yapılmış olan disiplinlerarası özgün çalışmaların akademik ve bilimsel etik kurallara uygun bir biçimde değerlendirilmesini ve okuyucuya ulaştırılmasını hedeflemektedir. Dergi yılda iki sayı (Şubat-Ağustos) yayımlamayı planlar, yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.

Bodrum Journal of Art and Design, daha önce başka bir dergide yayınlanmamış veya başka bir dergiye eşzamanlı olarak sunulmamış, tüm sanat ve tasarım alanlarındaki temel alan çalışmalarını ve bu alanlara bağlı alt alanlarda, disiplinlerarası çalışmaları içeren özgün araştırma, derleme ve inceleme makalelerine yer vermektedir.

Makale, A4 boyutunda, Times New Roman yazı karakteriyle 11 punto, 1 satır aralıklı (tek satır aralıklı / 6nk boşluklu) olarak ve iki yana yaslanmış biçimde (blok) yazılmalıdır. Makale, eklenmiş olan şablona uygun olacak şekilde, özet ve kaynaklar dahil, en fazla 25 sayfa olarak hazırlanmalıdır. Makaleye yazar bilgileri eklenmemelidir. Ayrıca makale başlığının yer aldığı çalışma ve yazara ait bilgilerin yer aldığı kapak sayfası (yazının başlığı, yazarın/yazarların adları, yazarlara ait ORCID, akademik unvan, kurum, anasanat/anabilim dalı) hazırlanmalıdır. Telif Hakkı Devir Formu sorumlu yazar tarafından imzalanmalıdır, makale değerlendirme sürecinde başlık değişikliği olursa form yeniden gönderilmelidir. Eğer yüklenen metin bildiri olarak sunulmuş veya lisansüstü tezden türetilmiş ise başlığa bir dipnot eklenmelidir.

Makalenin, Microsoft Office Word programında hazırlanması uyumluluk açısından önerilmektedir. Hazırlanan metin PDF olarak gönderilmemelidir, Microsoft Office Word dosyasına ait uzantılar olan .doc ya da .docx olarak gönderilmelidir.

Sayfa kenar boşlukları; sağ kenar 2.5, sol kenar 2.5, üst kenar 3, alt kenar 3 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Ana başlık sayfanın en üstünde, ortalamış ve 12 punto büyük harflerle yazılmalıdır. Başlıkların tamamı sola dayalı olmalıdır. Makalede kullanılabilecek 3 farklı düzeydeki başlık aşağıdaki 3 kurala göre düzenlenmelidir.

Birinci düzey başlıklar; Sola dayalı, kalın ve tamamı büyük harf olmalıdır.
İkinci düzey başlıklar; Sola dayalı, kalın ve her sözcüğün baş harfi büyük olmalıdır.
Üçüncü düzey başlıklar; Sola dayalı, kalın ve sadece ilk sözcüğün baş harfi büyük olmalıdır.
Alt başlıklardan önce bir satır boşluk bırakılır.
Başlığın çok uzun olmaması ve konuyu kapsayacak biçimde seçilmesi tavsiye edilir.

Özet en az 150 en fazla 200 sözcükten oluşmalı ve 9 punto yazılmalıdır. Özet amaç, kapsam, yöntem ve sonuç bilgilerini içermelidir. Özette, denklem, atıf, kısaltmalar, örneklemeler vb. yer almamalıdır.

Özet metninin altına en az 3 en fazla 5 sözcükten oluşan “Anahtar Kelimeler” eklenmeli; eklenen her anahtar sözcüğün ilk harfi büyük ve virgül ile ayrılarak yazılmalıdır.

Dipnot metin içinde karşılık geldiği sayfada görünmelidir. Tek satır aralığı 8 punto, 1 satır aralıklı (tek satır aralıklı / 0nk boşluklu olarak ve iki yana yaslanmış biçimde (blok) yazılmalıdır.

Makalenin yapısı; Giriş, Konu Başlıkları (konuya uygun belirlenmiş) ve Sonuç olarak oluşturulmalıdır. (Gerektiğinde ana başlıklara alt başlıklar açılabilir). Görsel ve Tablolar metin ile ilgili bölüme eklenerek ardışık biçimde numaralandırılmalıdır (10 punto, 1 boşluklu, ortalanmış). Görsellere ait bağlantılar Kaynaklar’dan sonra Görsel Kaynaklar başlığı oluşturularak sırasıyla (erişim tarihi ile birlikte) eklenmelidir. Makalede kullanılmak istenen resim, fotoğraf, grafik, çizim, vb. görseller; 300 dpi çözünürlükte JPEG ya da TIFF formatında olmalı ve ayrıca gönderilmelidir. Tablo, grafik vb. içerikler sabitlenmiş görseller olarak değil düzenlenebilir şekilde (Excel ya da Word dosyası olarak) gönderilmelidir.

Sanat yapıtı için künye bilgisi aşağıdaki gibi olmalıdır.

Görsel numarası (koyu). Sanatçı adı, Yapıt Adı (italik), Tarih, Teknik/Malzeme, Boyut, Sergilendiği/Bulunduğu yer
Görsel X. Pablo Picasso, Guernica, 1937, Tuval üzerine yağlıboya, 349 x 776 cm, Reina Sofía Müzesi, Madrid


Metin içinde başka yapıtlara yapılan atıflar, The American Psychological Association (APA 7) sistemi kullanılarak yapılmalıdır.

Metin içi atıfta parantez içinde yazarın soyadı, yıl ve sayfa numarası yer almalıdır. Örnek: (Soyadı, 2019: 10).

Eğer kaynak iki yazarlı ise “ve” ile yazılmalıdır. Örnek: (Soyadı1 ve Soyadı2, 2019: 10).

Eğer kaynak 3 ya da daha fazla yazarlı ise ilk yazarın soyadı yazılır ve “vd.” kullanılır. Örnek: (Soyadı vd., 2019: 10).

Eğer ilk kaynağa ulaşma imkanı yoksa ikinci kaynak üzerinden belirtilmelidir. Örnek: (Soyadı1’den aktaran Soyadı2, 2019: 10).

Aynı yazar(lar)ın aynı yıl içinde yayımlanmış birden fazla kaynağı varsa bu durumda çalışmaların ismi alfabetik olarak sıralanır ve parantez içinde yayın tarihine sırasıyla “a, b, c, ç, d” gibi harfler eklenerek sıralama yapılmalıdır. Örnek: (Soyadı, 2019a: 10) (Soyadı, 2020b: 11)

3 satırdan uzun doğrudan alıntılar 10 punto, tek satır aralıklı ve girintili yazılmalıdır.

Kaynaklar APA 7 Stiline uygun biçimde yapılmalıdır.

Basılı olduğu hâlde İnternet ortamından erişim sağlanmış kitap, makale ve tezlerin “Kaynaklar”daki gösterimi basılı yayımların gösterimiyle aynı şekilde yapılır.
Makale: Soyadı, N. (2019). Makalenin adı. Derginin Adı. Cilt (Sayı), 23-36. doi:

Kitap: Soyadı, N. (2019). Kitabın Adı. Yayınevi.

e-Kitap: Soyadı, N. (2019). Kitabın Adı. Yayınevi. internet bağlantısı

Web Sayfası: Soyadı, N. (2019). Web sayfasında yer alan metnin adı. Web Sitesinin Adı. internet bağlantısı

Tez: Soyadı, N. (2019). Tezin adı [Doktora/Sanatta Yeterlik/Yüksek Lisans Tezi, Üniversite Adı].

TV programları, TV dizileri, sinema filmleri, müzik ve ses kayıtları ya da çoklu ortam yazılımı türü kaynaklar “Kaynaklar”da gösterilir.

Sinema Filmi: Soyadı, N. (Yapımcı) ve Soyadı. A. (Yönetmen). (2019). Filmin adı. [Film]. Üretildiği ülke: Yapımcı firma adı.

Tiyatro Gösterimi: Soyadı, N. (Yönetmen). (2021, 10 Ekim). Oyunun adı [Yazar Adı ve Soyadı]. Gösterimin yapıldığı yer.

Sosyal Medya: Soyadı, N. (2019, 15 Kasım). Paylaşılan görselin notu ve hashtag [Fotoğraf]. Sosyal medya kaynağının adı. İnternet bağlantısı ve erişim tarihi.

Dijital Oyun: Oyunun adı (Oyun versiyonu örn. PC) [Oyunu Türü örn. Video oyunu]. (2019). Yayınlayıcı firma.
https://bad.mu.edu.tr/Belgeler/1078/1078/sayfa_sablonu(1).docx

Yayın Politikası
Dergiye gönderilmiş olan çalışmaların ilk değerlendirmesi konu ve dergi ilkeleriyle uyum açısından editör tarafından incelenir. Yayın kurulu sekreteri derginin yazım kuralları ve yayın ilkeleri doğrultusunda uygunluğunu denetleyerek teknik ön değerlendirme yapar. Eğer çalışma dergiye uygun ise alan editörüne yönlendirilir. Alan editörü çalışmaları dergi ölçütlerine uygunluk, dil ve bilimsel nitelik açısından değerlendirir, varsa gerekli düzeltmeleri editöre bildirir. Düzeltmeler tamamlandıktan sonra çalışmanın hakem süreci başlar. Hakemlerin birden fazla düzeltme ve düzeltildikten sonra tekrar görme hakkı bulunur. Hakem kararları ve çalışmanın son hali editöre bildirilir ve yayın kurulunda hakem değerlendirmelerine göre, makalenin yayımlanıp yayımlanmayacağına karar verilir. Dergimizde kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır.

Yayın Etiği ve Kötüye Kullanım Beyanı
Bodrum Journal of Art and Design bilimsel yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamaktadır ve COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından dergi editörleri için geliştirilen öneri ve kılavuzları dikkate almaktadır. Dergiye gönderilen yazılar, bir editör ve en az iki hakem tarafından incelenmek suretiyle çift kör eş değerlendirme (double-blind peer review) sürecinden geçmektedir. Gönderilmiş olan makalelerin başka bir yerde yayınlanmış (bilimsel toplantılarda sunulmuş ve tam metin yayımlanmış bildiriler dâhil) ya da yayın için sırada bekliyor olmaması gerekmektedir.

Yazar Sorumlulukları
Yazarlar, yapılan işin doğru bir açıklaması ve önemi hakkında nesnel bir tartışma sunmalıdır. Bir makale, çalışmadan alıntı yapılmasına izin vermek için gerekli ayrıntı ve referansları içermelidir.
Yazarlar, çalışmalarının orijinal olmasını sağlamalıdır ve başka çalışmalar kullanılmışsa, uygun şekilde atıf yapılmalıdır. Çalışmada kullanılan tüm kaynaklar belirtilmelidir. İntihal, her türlü etik olmayan yayıncılık davranışını oluşturur ve kabul edilemez.
Yazarların, editör incelemesi için bir makale ile bağlantılı olarak ham veriler sunmaları istenebilir ve bu verilerin yayınlandıktan sonra makul bir süre depolanması gereklidir.
Yazarlar, aynı çalışmayı başka bir dergide yayınlanmak veya değerlendirilmek üzere göndermemiş olmalıdır. Aynı çalışmanın birden fazla dergiye aynı anda gönderilmesi etik dışı bir davranış olarak nitelendirilir.
Yazarlık, çalışmaya önemli katkılarda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Tüm katkıda bulunanlar ortak yazar olarak listelenmelidir. Sorumlu yazar, katkıda bulunan tüm yazarların yazar listesine dâhil edilmesini sağlar.
Tüm yazarlar, makalelerinin sonuçlarını veya yorumunu etkileyecek şekilde yorumlanabilecek finansal veya diğer finansal çıkar çatışmalarını açıklayan bir açıklama içermelidir. Proje için tüm mali destek kaynakları açıklanmalıdır.

Hakem Sorumlulukları
Hakem değerlendirmesi süreci editörün kararlarını vermede editör ve editör kuruluna yardımcı olur.
Araştırmayı incelemek için yeterli nitelikte olmayan veya bir makalede yazılan ya da derhal gözden geçirmenin imkânsız olacağını bilen seçilmiş herhangi bir hakem, editöre bildirmeli ve inceleme sürecine dâhil olmamalıdır.
Hakemler, değerlendirmede elde ettiği bilgi veya fikirleri gizli tutmalıdır.
Hakemlerin herhangi bir çıkar çatışması olmamalıdır. Gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış materyaller, kendi araştırmalarında kullanılamaz.
Makaleleri etnik köken, cinsiyet, cinsel eğilim, dini inanç, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirir. Çalışmanın değerlendirmesi nesnel olarak yapılmalıdır. Hakemler görüşlerini destekleyici belgeler ile ifade etmelidir.
Hakemler, makalede atıfta bulunulan yayınlanmış çalışmanın referans bölümünde gösterilmediği durumları tespit etmelidir. Daha önce yayınlanmış makaleler ile arasında önemli bir benzerlik veya örtüşme olduğunu bildirmekle yükümlüdür.

Editör Sorumlulukları
Dergide hangi makalelerin yayınlanacağına karar vermek editörün sorumluluğundadır. Editör makaleleri etnik köken, cinsiyet, cinsel eğilim, dini inanç, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirir. Alınacak karar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanmalıdır. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır.
Editörler gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgilerin yayımlanana kadar gizli tutulmasını garanti altına alırlar. Yazarlar, editörler ve hakemler arasında olabilecek herhangi bir çıkar veya rekabet çakışmasına olanak vermemelidir.
Sunulan bir makalede açıklanan yayınlanmamış malzemeler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya yardımcılarının kendi araştırmalarında kullanılamaz.

Açık Erişim Politikası

Bodrum Journal of art and Design, DOAJ (Directory of Open Access Journals) tarafından belirlenen yayın standartlarını ve politikasını benimsemiştir ve bir açık Açık Erişim Dergisi'dir. Açık Erişim (OA), dergide yayınlanan makalelere ücretsiz erşim sağlar.

Budapeşte Açık Erişim Girişimi'ne (BOAI) göre "Açık Erişim" tanımı, "bilimsel literatürün internet aracılığıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, tam metne bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olması" olarak belirlenmiştir.

Telif Hakkı Politikası
Yazar/yazarlar yayınlanmak üzere gönderdikleri makalelerin yayın ve telif hakkını dergimize devretmeyi ve ücret talep etmemeyi kabul etmiş sayılır. Telif Hakkı Devir Formu sorumlu yazar tarafından doldurulup başvuru sırasında gönderilmelidir. Yayınlanmış tüm makaleler dergi ve yazarlara atıf yapılmak suretiyle herkese açıktır.

İntihal Taraması
Yayınlanmak üzere gönderilen bütün makaleler iThenticate (Plagiarism Detection Software) ile taranmaktadır. %20 üzeri yayın için kabul edilmemektedir.

Araştırma ve Yayın Etiği
2020 yılından itibaren yapılan çalışmalarda etik kurul izni gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.

Dergimizde yazarlardan makale gönderim (ASCs) ve makale yayın ücreti (APCs) talep edilmemektedir.