Klinik Araştırma

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Fiziksel Aktivite, Depresyon ve Anksiyete Açısından Değerlendirilmesi: Bir Vaka-Kontrol Çalışması

Cilt: 7 Sayı: 2 7 Ağustos 2025
PDF İndir
EN TR

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Fiziksel Aktivite, Depresyon ve Anksiyete Açısından Değerlendirilmesi: Bir Vaka-Kontrol Çalışması

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı, 8-14 yaş aralığındaki Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanılı çocukların fiziksel aktivite düzeyleri, depresyon ve anksiyete durumlarını incelemek ve bu bulguları sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 35 DEHB tanılı ve 35 sağlıklı çocuk katılmıştır. Fiziksel aktivite düzeyi PAQ-C, depresyon düzeyi CDI ve anksiyete düzeyi STAI envanteri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: DEHB grubunda fiziksel aktivite, depresyon ve anksiyete düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde farklı bulunmuştur (p<0.05). DEHB grubunda fiziksel aktivite ile anksiyete arasında negatif (r = -0.290), depresyon ile anksiyete arasında pozitif (r = 0.211) yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır. Fiziksel aktivite ile depresyon arasında pozitif ancak anlamsız bir ilişki bulunmuştur (r = 0.135, p > 0.05). Kontrol grubunda anlamlı korelasyon gözlenmemiştir. Sonuç: DEHB’li çocuklarda fiziksel aktivitenin kaygıyı azaltabileceği, depresyonun ise kaygı ile ilişkili olduğu görülmektedir. Fiziksel aktivite, DEHB’li çocuklarda kaygının yönetiminde koruyucu bir rol oynayabilir.

Anahtar Kelimeler

Fiziksel Aktivite, Depresyon, Anksiyete, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

Etik Beyan

Etik onay, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu’ndan alınmıştır (Tarih: 21.11.2023, Karar No: 2023/10).

Kaynakça

  1. American Psychiatric Association, D., & American Psychiatric Association, D. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5. American Psychiatric Association, 5.
  2. Barbaresi, W. J., Colligan, R. C., Weaver, A. L., Voigt, R. G., Killian, J. M., & Katusic, S. K. (2013). Mortality, ADHD, and psychosocial adversity in adults with childhood ADHD: a prospective study. Pediatrics, 131(4), 637-644.
  3. Barkley, R. A. (1997). Behavioral inhibition, sustained attention, and executive functions: constructing a unifying theory of ADHD. Psychological Bulletin, 121(1), 65.
  4. Barnard-Brak, L., Davis, T., Sulak, T., & Brak, V. (2011). The association between physical education and symptoms of attention deficit hyperactivity disorder. J Phys Act Health, 8(7), 964-970.
  5. Bernstein, G., & AE, L. (2007). Ayrılık anksiyetesi bozukluğu ve diğer anksiyete bozuklukları. Comprehensive Texbook Of Psychiatry, 8, 3292-3301.
  6. Brevik, E. J., Lundervold, A. J., Halmøy, A., Posserud, M. B., Instanes, J. T., Bjorvatn, B., & Haavik, J. (2017). Prevalence and clinical correlates of insomnia in adults with attention-deficit hyperactivity disorder. Acta Psychiatr Scand, 136(2), 220-227.
  7. Brown, H., Pearson, N., Braithwaite, R., Brown, W., & Biddle, S. (2012). Physical Activity Interventions and Depression in Children and Adolescents. Sports Medicine, 43, 195-206.
  8. Caspersen, C. J., Powell, K. E., & Christenson, G. M. (1985). Physical activity, exercise, and physical fitness: definitions and distinctions for health-related research. Public Health Rep, 100(2), 126-131.
  9. Cook, B. G., Li, D., & Heinrich, K. M. (2015). Obesity, physical activity, and sedentary behavior of youth with learning disabilities and ADHD. Journal Of Learning Disabilities, 48(6), 563-576.
  10. Cotugno, A. J. (1995). Personality attributes of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) using the Rorschach inkblot test. Journal Of Clinical Psychology, 51(4), 554-562.

Kaynak Göster

APA
Azim, D., Kaya Mutlu, E., & Mutlu, C. (2025). Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Fiziksel Aktivite, Depresyon ve Anksiyete Açısından Değerlendirilmesi: Bir Vaka-Kontrol Çalışması. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, 7(2), 507-514. https://doi.org/10.46413/boneyusbad.1583086
AMA
1.Azim D, Kaya Mutlu E, Mutlu C. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Fiziksel Aktivite, Depresyon ve Anksiyete Açısından Değerlendirilmesi: Bir Vaka-Kontrol Çalışması. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi. 2025;7(2):507-514. doi:10.46413/boneyusbad.1583086
Chicago
Azim, Derya, Ebru Kaya Mutlu, ve Caner Mutlu. 2025. “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Fiziksel Aktivite, Depresyon ve Anksiyete Açısından Değerlendirilmesi: Bir Vaka-Kontrol Çalışması”. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi 7 (2): 507-14. https://doi.org/10.46413/boneyusbad.1583086.
EndNote
Azim D, Kaya Mutlu E, Mutlu C (01 Ağustos 2025) Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Fiziksel Aktivite, Depresyon ve Anksiyete Açısından Değerlendirilmesi: Bir Vaka-Kontrol Çalışması. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi 7 2 507–514.
IEEE
[1]D. Azim, E. Kaya Mutlu, ve C. Mutlu, “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Fiziksel Aktivite, Depresyon ve Anksiyete Açısından Değerlendirilmesi: Bir Vaka-Kontrol Çalışması”, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, c. 7, sy 2, ss. 507–514, Ağu. 2025, doi: 10.46413/boneyusbad.1583086.
ISNAD
Azim, Derya - Kaya Mutlu, Ebru - Mutlu, Caner. “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Fiziksel Aktivite, Depresyon ve Anksiyete Açısından Değerlendirilmesi: Bir Vaka-Kontrol Çalışması”. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi 7/2 (01 Ağustos 2025): 507-514. https://doi.org/10.46413/boneyusbad.1583086.
JAMA
1.Azim D, Kaya Mutlu E, Mutlu C. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Fiziksel Aktivite, Depresyon ve Anksiyete Açısından Değerlendirilmesi: Bir Vaka-Kontrol Çalışması. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi. 2025;7:507–514.
MLA
Azim, Derya, vd. “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Fiziksel Aktivite, Depresyon ve Anksiyete Açısından Değerlendirilmesi: Bir Vaka-Kontrol Çalışması”. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, c. 7, sy 2, Ağustos 2025, ss. 507-14, doi:10.46413/boneyusbad.1583086.
Vancouver
1.Derya Azim, Ebru Kaya Mutlu, Caner Mutlu. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Fiziksel Aktivite, Depresyon ve Anksiyete Açısından Değerlendirilmesi: Bir Vaka-Kontrol Çalışması. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi. 01 Ağustos 2025;7(2):507-14. doi:10.46413/boneyusbad.1583086