Amaç: Bu araştırma, perioperatif sürecin herhangi bir aşamasında hipotermi açısından incelenen hastaların, ameliyat sonrasında konfor durumları ile ilgili yaşadıkları durumları ve perioperatif sürece ilişkin duygu ve düşüncelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma, 15 Temmuz- 30 Ağustos 2019 tarihleri arasında bir devlet üniversitesine bağlı tıp fakültesi hastanesinde ameliyatı gerçekleşen ve cerrahi kliniklerinde yatarak tedavi süreci devam eden hastalarla nitel araştırma deseni kullanılarak tamamlanmıştır. Araştırma, çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 16 hasta ile “derinlemesine bireysel görüşme” şeklinde yapılmıştır. Araştırmanın uygulanabilmesi için gerekli izinler alınmıştır. Verilerin elde edilmesinde, “Sosyodemografik Özellikleri Belirleme Formu” ile “Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu” kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 53.4’tür. Hastaların %62.5’i kadın; %37.5’i erkektir ve toplam ameliyat süresi ortalama 190 dakikadır. Hastaların %68.8’inde perioperatif süreçte hipotermi görüldüğü sonucuna ulaşılmış olup, katılımcı hastalar ile yapılan görüşme sonrasında dört ana tema belirlenmiştir. Bu temalar; ameliyat sonrası hasta konforunun değişmesine neden olan durumlar, hastaların hipotermiye ilişkin duyguları/görüşleri, hipotermi sırasında yaşanan güçlüklerle baş etme uygulamaları ile hastaların hipotermiye ilişkin çözüm önerilerinden oluşmaktadır. Araştırma sonucunda hastaların fiziksel boyutta en fazla ağrı, bulantı ve titreme, psikolojik boyutta güçlük, anksiyet ve ümitsizlik duygusu yaşadıkları, en sık yaptıkları bireysel girişimler ise hemşire destek talebinde bulunmaları ile geçmiş deneyimi hatırlama bulgularına ulaşlımıştır.
Sonuç: Perioperatif süreçte hipotermi görülen hastalarda hem fiziksel hem de psikolojik durumlarında istenmeyen değişimler gelişmekte ve konforları bu değişimden olumsuz olarak etkilenmektedir. Buna bağlı olarak, perioperatif sürecin her aşamasında başta hemşireler olmak üzere tüm sağlık ekibi tarafından hastaların vücut sıcaklığı dikkatli bir şekilde izlenmeli ve hipotermiyi önlemeye yönelik uygulamalar yapılmalıdır.
Çalışmanın hiçbir aşamasında kurumsal ve finansal anlamda kişi ve kuruluştan destek alınmamıştır.
Aim: This research was carried out to determine the post-operative comfort status of patients who were examined for hypothermia at any stage of the perioperative process, and their feelings and thoughts about the perioperative process.
Materials and Methods: The research was completed using a qualitative research design with patients who underwent surgery in a medical faculty hospital of a state university between July 15 and August 30, 2019 and continued inpatient treatment in surgical clinics. The research was conducted as an in-depth individual interview with 16 patients who voluntarily agreed to participate in the study. Necessary permissions were obtained for the implementation of the research. "Sociodemographic Characteristics Determination Form" and "Semi-Structured Interview Form" were used to obtain the data.
Results: The mean age of the patients participating in the study is 53.4. 62.5% of the patients were female; 37.5% of them are men and the total operation time is 190 minutes on average. It was concluded that hypothermia was observed in the perioperative period in 68.8% of the patients, and four main themes were determined after the interview with the participating patients. These themes are; It consists of situations that cause changes in patient comfort after surgery, patients' feelings/opinions about hypothermia, practices to cope with the difficulties experienced during hypothermia, and solutions for hypothermia.As a result of the research, it was found that the patients experienced the most pain, nausea and tremor in the physical dimension, difficulty, anxiety and hopelessness in the psychological dimension, and the most frequent individual interventions were the request for nurse support, and the findings of remembering the past experience were reached.It was concluded that hypothermia was observed in the perioperative period in 68.8% of the patients.
Conclusion: Patients with hypothermia in the perioperative period develop undesirable changes in both their physical and psychospiritual conditions and their comfort is negatively affected by this change. Accordingly, the body temperature of the patients should be carefully monitored by all healthcare teams, especially nurses, at every stage of the perioperative process, and practices should be made to prevent hypothermia.
Perioperative procedures Accidental hypothermia Patient comfort.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALELERİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 24 Mayıs 2021 |
Kabul Tarihi | 14 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.