Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DETERMINATION OF NUTRIENT COMPOSITION AND SOME MICOTOXIN VALUES OF THE CORN’s USED IN ANIMAL FARMS IN BANDIRMA

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 1, 10 - 28, 30.06.2019

Öz

Bandirma has enterprises that perform both livestock
activities and reduce the input costs by providing feed production. Corn is one
of the rare feedstuffs used in almost all animal nutrition, especially beef and
dairy cattle. It is important for meat and milk quality. In the study, 161 corn
samples were obtained from milk and fattening farms. In the corn samples, mean OM,
DM, CP, EE, CA, CF and ME levels were determined as 86,5,  87.80, 7.99%, 3.40%, 1.25%, 2.39% and 2922.73
Kcal / kg DM, respectively. Average nutrient content of the corn samples and
the data set out of the ME levels Turkey are not very different from the
average. In addition, aflatoxin, ochratoxin, zearalenone and T2 toxin levels
were determined below the levels determined by the FDA in almost all corn
samples analyzed by ELISA method. As a result, the corn's, which meets a
significant part of the ration in animal nutrition, the sufficiency and
deficiencies of the animal nutrition were assessed, and the findings obtained
were found to be beneficial to the animal husbandry in the region.

Kaynakça

  • Alp, M. ve Türker, H. (1989). Yaygın olarak kullanılan kanatlı yemlerinde metabolize olabilir enerjinin hızlı biyolojik yöntemle saptanması. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15, 65-80.
  • Alp, M., Kocabağlı, N., Kahraman, R., Yetim, M., ve Şenel, S.H. (1996). Kanatlı beslenmesinde kullanılan yem hammaddelerinin ve karma yemlerin besin maddeleri ve enerji kapsamları yönünden değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 22(1), 9-22.
  • AOAC (1984). Official Methods of Analysis. 14th ed. Association of Official Agricultural Chemists. Washington. D.C.
  • Baran, S.M., Demirel, R., Demirel Şentürk, D., Şahin, T. ve Yeşilbağ, D. (2008). Determination of the feding values of feedstuffsand mixed feeds used in the southeastern Anatolia region of Turkey. Turkish Journal of Veterinary Animal Science, 32(6), 449-455.
  • Böhm, K.H. (1989). Entwicklungsbedingungen für toxinbildende Pilze. Deutsch Tierarztliche. Wochenschrift. 96, 339-341.
  • Civaner, A.G. (2015) Batı Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Yem Hammaddelerinin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Antalya.
  • Cole, R. C. & Cox, R. H. (1981). Handbook Of Toxic Fungal Metabolites. New York: Academic Press.
  • Crampton, E.W. & Maynard, L. (1938). The relation of cellulose and lignin content to nutritive value of animal feeds., Journal of Nutrition. 15, 383-395.
  • Çelik, K., Ertürk, M.M. ve Erbil, İ.E. (2003). Farklı yem fabrikalarından örneklenen karma yem ve yem ham maddelerinde bazı kalite öğelerinin kantitatif araştırılması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2), 161-168.
  • Çerçi, İ. H., Tatlı Seven, P., Azman, M. A., ve Birben, N. (2004). Koyunlarda bazı kaba ve yoğun yemlerin naylon kese yöntemiyle kuru ve organik madde yıkımlanabilirliklerinin ve enzim tekniği ile kuru ve organik madde sindirilebilirliklerinin saptanması. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 18(2), 111-116.
  • Dale, N. & Batal, A. (2005). Feedstuffs Reference Issue and Buyers Guide. 76, 16-22.

BANDIRMA’DA HAYVAN ÇİFTLİKLERİNDE KULLANILAN MISIRLARIN BESİN MADDE KOMPOZİSYONU VE BAZI MİKOTOKSİN DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 1, 10 - 28, 30.06.2019

Öz

Bandırma, hem hayvancılık
faaliyeti gerçekleştirerek hem de yemin üretimini sağlayarak girdi
maliyetlerini düşüren işletmelere sahiptir. Mısır, besi ve süt sığırcılığı
başta olmak üzere hemen hemen tüm hayvan beslenmesinde kullanılan nadir yem
maddelerinden biridir. Et ve süt kalitesi için önemlidir. Araştırmada bölge
genelinde faaliyet gösteren süt ve besi çiftliklerinden sağlanan 161 adet mısır
örneği kullanılmıştır. Mısır örneklerinde ortalama OM, KM, HP, HY, HK, HS ve ME
düzeyleri sırasıyla 86,55, 87.80, %7.99, %3.40, %1.25, %2.39 ve 2922.73 Kcal/kg
KM’de tespit edilmiştir. Mısır örneklerinin ortalama besin madde içeriklerine
ve ME düzeylerine ait verilerin Türkiye ortalamasından çok da farklı olmadığı
görülmektedir. Ayrıca, ELISA yöntemi kullanılarak analizi yapılan mısır
örneklerinin hemen hepsinde aflatoksin, okratoksin, zearalenon ve T2 toksin
düzeyleri FDA tarafından belirtilen sınır düzeylerin altında belirlenmiştir.
Sonuç olarak, hayvan beslenmesinde rasyonun önemli kısmını karşılayan mısırın,
hayvan besleme açısından yeterliliği, eksiklikleri değerlendirilmiş, temel
olarak elde edilen verilerle, bölge hayvancılığına faydalı olabilecek bulgular
ortaya konulmuştur.

Kaynakça

  • Alp, M. ve Türker, H. (1989). Yaygın olarak kullanılan kanatlı yemlerinde metabolize olabilir enerjinin hızlı biyolojik yöntemle saptanması. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15, 65-80.
  • Alp, M., Kocabağlı, N., Kahraman, R., Yetim, M., ve Şenel, S.H. (1996). Kanatlı beslenmesinde kullanılan yem hammaddelerinin ve karma yemlerin besin maddeleri ve enerji kapsamları yönünden değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 22(1), 9-22.
  • AOAC (1984). Official Methods of Analysis. 14th ed. Association of Official Agricultural Chemists. Washington. D.C.
  • Baran, S.M., Demirel, R., Demirel Şentürk, D., Şahin, T. ve Yeşilbağ, D. (2008). Determination of the feding values of feedstuffsand mixed feeds used in the southeastern Anatolia region of Turkey. Turkish Journal of Veterinary Animal Science, 32(6), 449-455.
  • Böhm, K.H. (1989). Entwicklungsbedingungen für toxinbildende Pilze. Deutsch Tierarztliche. Wochenschrift. 96, 339-341.
  • Civaner, A.G. (2015) Batı Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Yem Hammaddelerinin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Antalya.
  • Cole, R. C. & Cox, R. H. (1981). Handbook Of Toxic Fungal Metabolites. New York: Academic Press.
  • Crampton, E.W. & Maynard, L. (1938). The relation of cellulose and lignin content to nutritive value of animal feeds., Journal of Nutrition. 15, 383-395.
  • Çelik, K., Ertürk, M.M. ve Erbil, İ.E. (2003). Farklı yem fabrikalarından örneklenen karma yem ve yem ham maddelerinde bazı kalite öğelerinin kantitatif araştırılması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2), 161-168.
  • Çerçi, İ. H., Tatlı Seven, P., Azman, M. A., ve Birben, N. (2004). Koyunlarda bazı kaba ve yoğun yemlerin naylon kese yöntemiyle kuru ve organik madde yıkımlanabilirliklerinin ve enzim tekniği ile kuru ve organik madde sindirilebilirliklerinin saptanması. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 18(2), 111-116.
  • Dale, N. & Batal, A. (2005). Feedstuffs Reference Issue and Buyers Guide. 76, 16-22.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALELERİ
Yazarlar

Hüseyin Eseceli Bu kişi benim 0000-0002-5912-5479

Uğur Günşen 0000-0001-9858-6019

Ramazan Mert Atan 0000-0003-4608-605X

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi 30 Nisan 2019
Kabul Tarihi 14 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Eseceli, H., Günşen, U., & Atan, R. M. (2019). BANDIRMA’DA HAYVAN ÇİFTLİKLERİNDE KULLANILAN MISIRLARIN BESİN MADDE KOMPOZİSYONU VE BAZI MİKOTOKSİN DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Ve Araştırmaları Dergisi, 1(1), 10-28.
AMA Eseceli H, Günşen U, Atan RM. BANDIRMA’DA HAYVAN ÇİFTLİKLERİNDE KULLANILAN MISIRLARIN BESİN MADDE KOMPOZİSYONU VE BAZI MİKOTOKSİN DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi. Haziran 2019;1(1):10-28.
Chicago Eseceli, Hüseyin, Uğur Günşen, ve Ramazan Mert Atan. “BANDIRMA’DA HAYVAN ÇİFTLİKLERİNDE KULLANILAN MISIRLARIN BESİN MADDE KOMPOZİSYONU VE BAZI MİKOTOKSİN DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ”. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Ve Araştırmaları Dergisi 1, sy. 1 (Haziran 2019): 10-28.
EndNote Eseceli H, Günşen U, Atan RM (01 Haziran 2019) BANDIRMA’DA HAYVAN ÇİFTLİKLERİNDE KULLANILAN MISIRLARIN BESİN MADDE KOMPOZİSYONU VE BAZI MİKOTOKSİN DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi 1 1 10–28.
IEEE H. Eseceli, U. Günşen, ve R. M. Atan, “BANDIRMA’DA HAYVAN ÇİFTLİKLERİNDE KULLANILAN MISIRLARIN BESİN MADDE KOMPOZİSYONU VE BAZI MİKOTOKSİN DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ”, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy. 1, ss. 10–28, 2019.
ISNAD Eseceli, Hüseyin vd. “BANDIRMA’DA HAYVAN ÇİFTLİKLERİNDE KULLANILAN MISIRLARIN BESİN MADDE KOMPOZİSYONU VE BAZI MİKOTOKSİN DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ”. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi 1/1 (Haziran 2019), 10-28.
JAMA Eseceli H, Günşen U, Atan RM. BANDIRMA’DA HAYVAN ÇİFTLİKLERİNDE KULLANILAN MISIRLARIN BESİN MADDE KOMPOZİSYONU VE BAZI MİKOTOKSİN DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi. 2019;1:10–28.
MLA Eseceli, Hüseyin vd. “BANDIRMA’DA HAYVAN ÇİFTLİKLERİNDE KULLANILAN MISIRLARIN BESİN MADDE KOMPOZİSYONU VE BAZI MİKOTOKSİN DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ”. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Ve Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy. 1, 2019, ss. 10-28.
Vancouver Eseceli H, Günşen U, Atan RM. BANDIRMA’DA HAYVAN ÇİFTLİKLERİNDE KULLANILAN MISIRLARIN BESİN MADDE KOMPOZİSYONU VE BAZI MİKOTOKSİN DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi. 2019;1(1):10-28.

23788 Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.