BibTex RIS Kaynak Göster

HİPERTANSİYON HAKKINDAKİ EĞİTİMİN HİPERTANSİYON KONTROLÜNE ETKİSİ

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 1, 0 - 0, 27.02.2015

Öz

Giriş ve Amaç: Dünyada, yüksek kan basıncı (YKB) kronik hastalıklar ve ölümler için majör risk faktörlerinin başında gelmektedir. Araştırmanın amacı, hipertansiyon (HT) hastalarına HT ile ilgili verilen eğitimin YKB kontrolü üzerine olan etkisini incelemektir. 

Yöntem: Bu bir müdahale araştırmasıdır. Araştırma, 2013 yılında Yozgat il merkezindeki Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvuran, HT hastaları arasında yapılmıştır. Araştırma, sözlü onam vererek araştırmaya katılmayı kabul eden n=241 kişi ile yapılmıştır. Kişilerin kan basıncı (KB) ölçülüp, sonra bu kişilere YKB’nin nasıl kontrol edilebileceği hakkında ferdi eğitim verilmiştir. Eğitimden bir ay sonra aynı kişilerin KB’si tekrar ölçülmüştür.

Bulgular: Araştırmaya katılanların %53.9’u kadın, %86.7’si 50 yaş ve üzerinde, %46.9’u obezdir. HT hastalarının eğitim öncesinde %32’sinin HT’si kontrol altında değilken, eğitimden bir ay sonrasında bu oran %21.2’ye düşmüştür (p<0.05). Müdahale sonrasında, HT’si kontrol altında olmayanların sistolik kan basıncı (SKB) ve diastolik kan basıncı (DKB) ortalamaları sırasıyla 14.03 mmHg ve 6.49 mmHg bir düşüş gösterirken (p<0.05), HT’si kontrol altında olanların SKB ve DKB ortalamalarında bir değişim olmamıştır (p>0.05).

Sonuç: HT’nin kontrol altına alınmasında, hemşireler tarafından yapılan bireysel eğitimin etkili olduğu görülmektedir. Aile hekimleri ve özellikle de hemşireler tarafından HT hastalarının izlenmesi, bilgi eksikliği ve davranış değişikliği konularında eğitim ve danışmanlık verilmesi önerilmektedir.

Anahtar kelimeler: Hipertansiyon; Kontrol; Sağlık eğitimi; Hemşireler

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Orjinal Çalışma
Yazarlar

Mahmut Kılıç

Tuğba Uzunçakmak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kılıç, M., & Uzunçakmak, T. (2015). HİPERTANSİYON HAKKINDAKİ EĞİTİMİN HİPERTANSİYON KONTROLÜNE ETKİSİ. Bozok Tıp Dergisi, 5(1).
AMA Kılıç M, Uzunçakmak T. HİPERTANSİYON HAKKINDAKİ EĞİTİMİN HİPERTANSİYON KONTROLÜNE ETKİSİ. Bozok Tıp Dergisi. Şubat 2015;5(1).
Chicago Kılıç, Mahmut, ve Tuğba Uzunçakmak. “HİPERTANSİYON HAKKINDAKİ EĞİTİMİN HİPERTANSİYON KONTROLÜNE ETKİSİ”. Bozok Tıp Dergisi 5, sy. 1 (Şubat 2015).
EndNote Kılıç M, Uzunçakmak T (01 Şubat 2015) HİPERTANSİYON HAKKINDAKİ EĞİTİMİN HİPERTANSİYON KONTROLÜNE ETKİSİ. Bozok Tıp Dergisi 5 1
IEEE M. Kılıç ve T. Uzunçakmak, “HİPERTANSİYON HAKKINDAKİ EĞİTİMİN HİPERTANSİYON KONTROLÜNE ETKİSİ”, Bozok Tıp Dergisi, c. 5, sy. 1, 2015.
ISNAD Kılıç, Mahmut - Uzunçakmak, Tuğba. “HİPERTANSİYON HAKKINDAKİ EĞİTİMİN HİPERTANSİYON KONTROLÜNE ETKİSİ”. Bozok Tıp Dergisi 5/1 (Şubat 2015).
JAMA Kılıç M, Uzunçakmak T. HİPERTANSİYON HAKKINDAKİ EĞİTİMİN HİPERTANSİYON KONTROLÜNE ETKİSİ. Bozok Tıp Dergisi. 2015;5.
MLA Kılıç, Mahmut ve Tuğba Uzunçakmak. “HİPERTANSİYON HAKKINDAKİ EĞİTİMİN HİPERTANSİYON KONTROLÜNE ETKİSİ”. Bozok Tıp Dergisi, c. 5, sy. 1, 2015.
Vancouver Kılıç M, Uzunçakmak T. HİPERTANSİYON HAKKINDAKİ EĞİTİMİN HİPERTANSİYON KONTROLÜNE ETKİSİ. Bozok Tıp Dergisi. 2015;5(1).
Copyright © BOZOK Üniversitesi - Tıp Fakültesi