Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Rüya Analizi; Olgu Sunumu: Nergis Vakası*
Öz
Rüyalar, insanların çokça merak ettiği, ilgi çekici ve gizemli bir konu olarak tarih öncesi dönemden günümüze kadar sürekli olarak incelene gelmiştir. Psikoloji biliminin rüya olgusuyla ilgilenmeye başlaması 1900’lü yıllarda söz konusu olmuştur. Bu çağdan sonra rüyaların oluş mekanizmaları ile işlevlerini, psikolojik ve nörofizyolojik olarak bilimsel yoldan açıklama çabalarına girişilmiştir. Son yıllarda psikoterapi ve psikanaliz tedavisi uygulamalarında rüyaların vazgeçilmez bir değeri olduğu üzerinde sıkça durulmaktadır (Mancia 1999, Grenell 2004). Bütüncül psikoterapi uygulamalarında sıkça rüyalar seansa getirilmekte ve doğru bir danışmanlık süreci için rüyaların yorumlanması daha da önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, bütüncül psikoterapide seanslara getirilen rüyaların analiz edilmesi ve rüya analizinin terapi sürecine katkılarını bir olgu örneği ile göstermek amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Adasal. R. (1973). Modern, normal ve medikal psikoloji. Ankara: Ankara Üniversitesi.
- Çimen, D. (2007). Rüyalar, duygudurum ve sorunlarla başetme stratejileri. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
- Freud, S. (2006). Rüya yorumları I (A. Kanat, çev). İzmir: İlya Yayınları.
- Geçtan, E. (1988). Psikanaliz ve sonrası (1. Baskı). İstanbul: Remzi Kitabevi.
- Geçtan, E. (2002). Psikanaliz ve sonrası (4. Baskı). İstanbul: Metis.
- Genç, A. (2011). Rüya temaları ölçeği (RTÖ) geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması.
- Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Glucksman, M. L. (2001). The dream: A psychodynamically informative instrument. The Journal of Psychotherapy Practice and Research, 10(4), 223-230.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Psikoloji
Bölüm
Olgu Sunumu
Yayımlanma Tarihi
1 Ocak 2018
Gönderilme Tarihi
30 Aralık 2017
Kabul Tarihi
31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1