In this study, by reviewing the literature, it is revealed how the paradigm shifts in science affect the natural and human sciences, sociologically explaining the traditional and modern society oscillations of the social change processes according to the chaos theory, the system theory of the three-pole oscillation with the chaotic attracting effect of the sobriety pole from the bipolar dialectical approach in the humanities. In this study, it is aimed to examine and reveal the explanation of these changes and the projections of these changes in the psychotherapy session. It is possible to classify societies as traditional and modern societies. Traditional societies are mostly agriculture-based and labor-intensive societies. Modern societies are societies based on industrialization and are societies based on mental power. In traditional societies, human relations are organized in the form of a hierarchical structure of patriarchal administration. Modern societies, on the other hand, are organized as equal individuals who are empowered by laws. While traditional social structure contain the security, comfort and warmth of being together, they also bring a contraction in which the boundaries of the individual are occupied. While modern societies give the individual his full freedom, they cannot give him the closeness, warmth and security he longs for as a human being. The history of humanity is oscillating from one end to the other in order to bring these two structures together. These drifts can reach unpredictable points in historical processes with the effect of attractor centers. This development is determined by the parameters of chaos theory, systems theory, field approach and fractal effects.
While it is possible to follow these oscillations throughout human history, it is possible to follow similar oscillations, attractor effects and the unpredictable results of the butterfly effect in the history of psychotherapy by using the same approach. This change and transformation in psychotherapy systems is in question within the therapy processes of a therapist and an individual. In fact, it is always possible to monitor the same oscillations, attractor effect, chaotic structures, the effect of the field on the session and the unpredictable results due to fractal formations in a session. In accordance with the spirit of the time, therapy theories and therapists should update themselves in accordance with the development of the age.
System theory Kaos theory Field theory Oscillation Two-Persons therapies
Bu çalışmada literatür gözden geçirilerek bilimdeki paradigma değişimlerinin doğa ve beşeri bilimleri nasıl etkilediğinin ortaya konması, sosyolojik olarak toplumsal değişim süreçlerinin cemaat ve cemiyet tipi toplum salınımlarının kaos teorisine göre izah edilmesi, beşeri bilimlerdeki iki uçlu diyalektik yaklaşımdan itidal kutbunun kaotik çeker etkisi ile üç kutuplu salınımın sistem teorisi açısından izahı ve bu değişimlerin psikoterapi seansındaki iz düşümlerini incelemek ve ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Toplumları geleneksel ve modern toplumlar olarak sınıflandırmak mümkündür. Geleneksek toplumlar daha çok tarıma dayalı ve işgücüne ağırlık veren toplumlardır. Modern toplumlar sanayileşmeye dayalı toplumlar olup daha çok zihin gücüne dayanan toplumlardır. Geleneksel toplumlarda insan ilişkileri pederşahi bir yönetimin hiyerarşik yapılanması şeklinde örgütlenmiştir. Modern toplumlar ise yasalardan gücünü alan eşit bireyler şeklinde organize olmuştur. Geleneksel yapılar içlerinde birlikte olmanın getirdiği güvenliği, konforu ve sıcaklığı barındırırken, bireyin sınırlarının işgal edildiği bir daralmayı da birlikte getirmektedir. Modern toplumlar bireyin özgürlüğünü ona tam verirken, insan olarak özlediği yakınlık, sıcaklık ve güvenliği verememektedir. İnsanlık tarihi bu iki yapıyı bir arada temin etmeye yönelik olarak bir uçtan öbür uca salınımlar halinde savrulmaktadır. Bu savrulmalar tarihsel süreçler içerisinde çekim merkezlerinin etkisi ile hiç öngörülemeyen noktalara ulaşabilmektedir. Bu gelişim kaos kuramının, sistem teorisinin, alan yaklaşımının ve fraktal etkilerin parametreleri tarafında belirlenmektedir.
Bu salınımları insanlık tarihi boyunca takip etmek mümkün olabildiği gibi, aynı yasaları kullanarak psikoterapi tarihinde de benzer salınımları, çeker etkilerini ve sisteme girecek yeni bir girdi ile kelebek etkisinin öngörülemeyen sonuçlarını izlemek mümkündür. Psikoterapi sitemlerindeki bu değişim ve dönüşüm bir terapistin ve bireyin terapi süreçleri içinde de söz konusudur. Hatta bir seansın içinde mikro düzeyde aynı salınımları, çeker etkisini, kaotik yapılanmaları, alanın seansa etkisini ve fraktal oluşumlara bağlı öngörülemeyen sonuçlarını izlemek her zaman mümkündür. Zamanın ruhuna uygun bir şekilde terapi kuramları ve terapistler çağın gelişimine uygun olarak kendilerini güncellemelidirler.
Alan kuramı Kaos kuramı Sistem teorisi Salınım İki kişilik terapiler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Psikoloji |
Bölüm | Derleme Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 4 Ocak 2022 |
Kabul Tarihi | 6 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 10 |