Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yeşil Mercimek (Lens culinaris Medik.) Çeşitlerinde Farklı Priming Uygulamalarının Çimlenme ve Fide Gelişimi Üzerine Etkileri

Yıl 2019, , 247 - 255, 30.09.2019
https://doi.org/10.35193/bseufbd.608613

Öz

Mercimek insan gıdası, hayvan yemi ve toprak
verimliliği için kullanılan çok önemli bir yemeklik tane baklagil bitkisidir.
Kurak
bölgelerde mercimeğin çimlenme ve fide gelişimi verimi belirleyen en önemli
faktörlerden birisidir. Mercimek tarımında yüksek
verim için bölgeye uygun yüksek verimli çeşitlerin seçiminin yanında,
yetiştirme tekniklerinin de iyileştirilmesi diğer önemli bir yöntemdir. Son
yıllarda üzerinde durulan konulardan birisi ekim öncesi tohum uygulamaları
(priming) dır. Yeşil mercimek çeşitlerinde farklı priming uygulamalarının
çimlenme özellikleri ile fide gelişimi üzerine etkisinin araştırıldığı bu
çalışma; kontrollü bitki büyütme odasında iki kışlık (Ankara Yeşili ve
Ceren), bir yazlık (Sultan) ve bir yerel olmak üzere 4 yeşil mercimek genotipi ile
2019 yılında yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan
çeşitlerin tohumları ekimden önce;  priming
uygulamasız, saf su,  gibberellik asit 50
ppm, gibberelik asit 100 ppm, hümik asit 2000 ppm ve
hümik asit 4000 ppm  ile muamele 
edilmiştir.



Sonuç
olarak, mercimek çeşitlerinin tohumlarına farklı ön uygulamalar yapılarak
yürütülen çalışmada uygulanan bütün ön uygulamaların kontrole göre çimlenme
oranını arttırdığı belirlenmiştir. Gibberellik asit dozlarının sürgün uzunluğu,
hümik asit dozlarının ise kök uzunluğu artışında daha etkili olduğu
belirlenmiştir. Priming uygulamalarının incelenen çimlenme ve fide özelliklerine
genellikle olumlu etki ettiği belirlenmiştir.   

Kaynakça

  • Ghassemi-Golezani, K., Aliloo, A. A., Valizadeh, M., & Moghaddam, M. (2008). Effects of hydro and osmo-priming on seed germination and field emergence of lentil (Lens culinaris Medik.). Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 36(1), 29-33.
  • Tiryaki, I., Korkmaz, A., Ozbay, N., & Nas, N.M. (2005). Effect of Priming Supplemented With Plant Growth Regulators On Sorghum (Sorghum Bicolor L. Moench) Seed Germination And Seedling Emergence at Low Temperature. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi. 5-9 Eylül,Antalya.
  • Abdulrahmani, B., Ghassemi-Golezani, K., Valizadeh, M., & Feizi-Asl, V. (2007). Seed priming and seedling establishment of barley (Hordeum vulgare L.). J. Food. Agri. Environ., 5 (3&4),179-184.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özge Doğanay Erbaş Köse 0000-0003-0429-3325

Yusuf Murat Kardeş Bu kişi benim 0000-0001-7144-9612

Murat Karaer 0000-0002-1920-181X

Zeki Mut 0000-0002-1465-3630

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2019
Gönderilme Tarihi 21 Ağustos 2019
Kabul Tarihi 8 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Erbaş Köse, Ö. D., Kardeş, Y. M., Karaer, M., Mut, Z. (2019). Yeşil Mercimek (Lens culinaris Medik.) Çeşitlerinde Farklı Priming Uygulamalarının Çimlenme ve Fide Gelişimi Üzerine Etkileri. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 6, 247-255. https://doi.org/10.35193/bseufbd.608613