Mercimek insan gıdası, hayvan yemi ve toprak
verimliliği için kullanılan çok önemli bir yemeklik tane baklagil bitkisidir. Kurak
bölgelerde mercimeğin çimlenme ve fide gelişimi verimi belirleyen en önemli
faktörlerden birisidir. Mercimek tarımında yüksek
verim için bölgeye uygun yüksek verimli çeşitlerin seçiminin yanında,
yetiştirme tekniklerinin de iyileştirilmesi diğer önemli bir yöntemdir. Son
yıllarda üzerinde durulan konulardan birisi ekim öncesi tohum uygulamaları
(priming) dır. Yeşil mercimek çeşitlerinde farklı priming uygulamalarının
çimlenme özellikleri ile fide gelişimi üzerine etkisinin araştırıldığı bu
çalışma; kontrollü bitki büyütme odasında iki kışlık (Ankara Yeşili ve
Ceren), bir yazlık (Sultan) ve bir yerel olmak üzere 4 yeşil mercimek genotipi ile
2019 yılında yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan
çeşitlerin tohumları ekimden önce; priming
uygulamasız, saf su, gibberellik asit 50
ppm, gibberelik asit 100 ppm, hümik asit 2000 ppm ve
hümik asit 4000 ppm ile muamele
edilmiştir.
Sonuç
olarak, mercimek çeşitlerinin tohumlarına farklı ön uygulamalar yapılarak
yürütülen çalışmada uygulanan bütün ön uygulamaların kontrole göre çimlenme
oranını arttırdığı belirlenmiştir. Gibberellik asit dozlarının sürgün uzunluğu,
hümik asit dozlarının ise kök uzunluğu artışında daha etkili olduğu
belirlenmiştir. Priming uygulamalarının incelenen çimlenme ve fide özelliklerine
genellikle olumlu etki ettiği belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 21 Ağustos 2019 |
Kabul Tarihi | 8 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |