Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Bilecik İli Yem Bitkilerinin Mevcut Durumu

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 2, 336 - 343, 26.12.2019
https://doi.org/10.35193/bseufbd.619342

Öz

Hayvancılığın
vazgeçilmez besin kaynaklarından biri de kaba yemlerdir. Bilecik ilinde 6.008
hektar çayır mera varlığından ve yem bitkileri ekilişlerinden toplam 69.334 ton
kuru ot üretimi sağlanmaktadır. İlde 44.997 BBHB mevcut olup, gerekli kaliteli
kaba yem ihtiyacı ise 205.301 tondur. Buna göre, ilde kaba yem açığı 135.958
ton iken, ihtiyacın ancak % 34’ü karşılanabilmektedir. Bilecik, 125.080 hektar
işlenebilir tarım alanına sahip olup, bu alan içerisindeki yem bitkileri ekiliş
miktarı ise 6.626 hektardır. Amaç, ilin mevcut kaba yem ihtiyacının
karşılanabilmesi için yem bitkileri ekiliş miktarı ile çayır mera alanlarının
kaba yem üretim miktarını ve kalitesini arttırabilmektir. Sorunların
aşılabilmesi için öncelikle hayvan yetiştiricilerinin kaba yemin hayvansal
üretimdeki yerini kavramaları gerekmektedir. Böylelikle yem bitkileri, nadas
alanlarının daraltılması ile münavebeye dâhil edilebilir, kaliteli bir üretim
için sertifikalı tohumluk kullanımı arttırılabilir, çayır mera alanları
üzerindeki otlatma baskısı azaltılarak daha fazla ve kaliteli üretim
sağlanabilir. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı, yem bitkilerinin
desteklenmesinde karşılaşılan engelleri kaldırılması durumunda Bilecik ilinde
kaba yem üretiminin istenilen seviyeye ulaşması mümkün olacaktır.

Kaynakça

  • [1] Önal Aşçı, Ö., & Acar, Z. (2018). Kaba Yemlerde Kalite. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Ankara, 112.
  • [2] Gülümser, E. (2016). Orta Anadolu Koşullarında Macar Fiği+Tahıl Karışımlarının ve Arkasından Ekilen Silajlık Mısırın Verim ve Kalitesinin Belirlenmesi. Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Samsun.
  • [3] Sabancı, C. O. (2009). Baklagil Yem Bitkileri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vakfı Yayınları, No: 2, s. 69, Van.
  • [4] Akdeniz, H., Yılmaz, İ., Andiç, N., & Zorer, Ş. (2004). Bazı Mısır Çeşitlerinde Verim ve Yem Değerleri Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 14(1): 47-51.
  • [5] Anonymous, (2018a). https://www.turkiye.gov.tr/turkiye-istatistik-kurumu-baskanligi-tuik. (Ziyaret tarihi: 05.08.2019).
  • [6] Anonymous, (2018b). Tarım ve Orman Bakanlığı, Bilecik İl Müdürlüğü 2018 Brifingi.
  • [7] Mut, H., Geze, M., Gülümser, E., Başaran, U., Çopur Doğrusöz, M., & Ayan İ. (2016). Yozgat’ta Yem Bitkileri Tarımının Genel Durumu. I. Uluslararası Bozok Sempozyumu, 5-7 Mayıs, Yozgat.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdulmuttalip Meşe Bu kişi benim 0000-0002-2220-021X

Erdem Gülümser 0000-0001-6291-3831

Hanife Mut 0000-0002-5814-5275

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 12 Eylül 2019
Kabul Tarihi 15 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Meşe, A., Gülümser, E., & Mut, H. (2019). Bilecik İli Yem Bitkilerinin Mevcut Durumu. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 6(2), 336-343. https://doi.org/10.35193/bseufbd.619342