EBÛ HAYYÂN’IN el-BAHRU’L-MUHÎT TEFSİRİNDE TEŞBİH SANATI
Öz
Çalışmamız, belâgat açısından Ebû Hayyân’ın el-Bahru’l-Muhît adlı eserinin incelenmesidir. Ebû Hayyân, Endülüs Emevî Devleti’nin Gırnâta şehrine bağlı Matahşâraş beldesinde 654/1256 yılında dünyaya gelmiş ve yirmi beş yaşına kadar memleketinde ilim tahsil etmiştir. Daha sonra doğup büyüdüğü yerden ayrılıp bazı ülkelere seyahatler yaptıktan sonra Mısır’a yerleşip orada 745/1345 yılında vefât etmiştir. Ebû Hayyân, el-Bahru’l-Muhît tefsirinde sözü güçlendirmek için aralarında ortak nitelik ve benzerlikler bulunan iki şeyi birbirine benzetme diye adlandırılan teşbih sanatına büyük önem vermektedir. Tefsirinde müşebbeh, müşebbehün bih, benzetme edatı ve benzeme yönüyle alakalı bilgileri uygulamalı bir şekilde anlatmaktadır. Teşbihin kısımlarından müfred, mürekkeb, maklub, tahyili ve temsili teşbihleri zikreder ve bunlarla ilgili bilgiler verir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abdulkâhir, Ebû Bekr b. Abdirrahman b. Muhammed el-Cürcânî, Delâilu’l-İ‘câz fî ‘İlmi’l-Muânî, (Thk. Mahmut Muhammed Şâkir Ebû Fehr), Kahire 1992.
- el-Askalânî, Şihâbuddîn Ahmed b. Ali, ed-Dureru’l-Kâmine fî A‘yâni’l-Mi’eti’s-Sâmine, Dâru İhyâi’t-Turâsi’l-Arabî, Beyrut t.y.
- Atîk, Abdu’l-Azîz, Ilmu’l-Meânî, Dâru’n-Nehda, Beyrut 2009.
- Bağdatlı İsmail Paşa, Hediyyetu’l-‘Ârifîn Esmâ’ul-Mu’ellifîn ve Âsâru’l-Musannifîn, Millî Eğitim Bakanlığı, İstanbul 1955.
- Bolelli, Nusrettin, Mu‘cemu Mustalahâtı’n-Nahvi ve’s-Sarfi, Yasin Yayınevi, İstanbul 2006.
- Bulut, Ali, Belâgat Terimleri Sözlüğü, M.Ü. İlâhiyat Fakültesi Vakfı Yayınları, İstanbul 2015.
- el-Cürcânî, Seyyid Şerif, Mu‘cemu’t-Tâ‘rîfât, (Thk. Muhammed Sıddîk el-Minşâvî), Dâru’l-Fadîle, Kahire t.y.
- Ebû Hayyân, Esiruddin Muhammed el-Endelûsî, en-Nehru’l-Mad Mine’l-Bahrı’l-Muhıt, (Thk. Ömer Esad) Beyrut, 1995.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Dilbilim
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Halil İbrahim Kocabıyık
*
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi
7 Nisan 2018
Kabul Tarihi
8 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 1
Cited By
MUHAMMED EL-ḲAVVÂS EL-ḤALEBÎ VE RİYÂḌU’L-EZHÂR VE NESÎMU’L-ESḤÂR ADLI MAḲÂMÂTI
EKEV Akademi Dergisi
https://doi.org/10.17753/sosekev.1128174ABDURRAHMAN B. AHMED B. ALİ El-HUMEYDÎ’DE METHİYE ÖRNEKLERİ
Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi
https://doi.org/10.52115/apjir.1153357Faik Reşad’ın ‘Târîh-i Edebiyyât-ı Osmâniye’ ve Latîfî’nin ‘Tezkiretü’ş-Şuarâ’ Adlı Eserinin Tenkidi
RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.29000/rumelide.1502188Arap Şiirinde Mürâca‘a Sanatı
RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.29000/rumelide.1502231