Rekürren Aftöz Stomatit Hastalarının Laboratuvar Bulguları
Öz
Giriş: Rekürren aftöz stomatit (RAS), günümüzde etyolojisi halen aydınlatılamamış hastalıklar arasındadır ve çoğunlukla sağlıklı kişilerde ortaya çıkar. Lokal ve sistemik koşullar ile genetik, immünolojik ve mikrobial faktörlerin patogenezde rol oynadığı düşünülmektedir. Oral aftlar; Behçet hastalığı , Reiter sendromu, rekürren eritema multiforme, Çölyak hastalığı, inflamatuar barsak hastalıkları, kollajen doku hastalıkları, AIDS, periyodik ateş, farenjit ve adenit (PFAPA) sendromu) gibi bazı sistemik hastalıklarıla birlikte görülebilmektedir. Bu nedenle RAS tanısı koyulurken oral ülserasyonlarla seyreden hastalıkların ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Öykü ve fizik muayene sonrası, tam kan sayımı, B12, demir, folik asit yetersizliğinin değerlendirilmesi için testler istenmeli, replasman gereken durumlar saptanmalıdır.
Materyal ve metot: Dermatoloji polikliniğimize başvuran, RAS ayırıcı tanısı yapılıp buna neden olan herhangi bir sistemik hastalık tanısı almayan hastaların kan sayımı, sedimantasyon (sed), C-reaktif protein (CRP), serum demiri (SD), demir bağlama kapasitesi (DBK), vitamin B12, folik asit, vitamin D ve HBsAg, anti HCV, anti HIV tetkiklerinin sonuçları kayıtlardan incelenerek cinsiyetlere göre karşılaştırmalı olarak değerlendirildi.
Bulgular: Kırk beş hastanın laboratuvar bulgularının incelendiği çalışmada hastaların yaş ortalaması 33,9 (11-66) idi. Hastaların 23’ü kadın, 22’si erkeklerden oluşmaktaydı. Cinsiyetler arasında yaş ortalamaları benzerdi, kadınlarda 36, erkeklerde 30. Hemoglobin düzeyleri kadınlarda erkeklere göre anlamlı olarak düşüktü (p=,000). Serum demiri ve demir bağlama kapasitesi ölçümleri de kadınlarda erkeklere göre anlamlı düzeyde düşük bulundu (p=,000). Vitamin B12, folik asit,, vitamin D düzeyleri ve CRP düzeyleri kadınlar ve erkekler arasında benzer düzeylerde ve D vitamini düzeyi dışında referans aralıklar içindeydi.
Sonuç: RAS tanısı koyulan hastalarda, D vitamini düzeyleri cinsiyet fark etmeksizin tümünde referans değerin altında saptanmıştır. Daha geniş çaplı kontrollü çalışmalarla D vitamini düzeyinin etyopatogenezdeki rolünün incelemeye değer olduğunu düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Zeynep Topkarcı. Zorlu Oral Hastalıklarda Güncel Tedavi: Rekürren Oral Aftozis Türkderm 2012; 46 Özel Sayı 2: 123-9).
- 2. Porter SR, Scully C, Pedersen A. Recurrent aphthous stomatitis. Crit Rev Oral Biol Med. 1998;9(3):306–321.
- 3. Compilato D1, Carroccio A, Calvino F, et al. Hematological deficiencies in patients with recurrent aphthosis. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2010;24(6):667–673.
- 4. Epidemiologic aspects of recurrent aphthous ulcerations.Ship II Oral Surg Oral Med Oral Pathol. 1972;33(3):400-6.
- 5. Recurrent aphthous stomatitis: clinical characteristics and associated systemic disorders.Rogers RS 3rdSemin Cutan Med Surg. 1997;16(4):278-83.
- 6. Ship JA, Chavez EM, Doerr PA, Henson BS, Sarmadi M. Recurrent aphthous stomatitis. Quintessence Int. 2000;31(2):95-112.
- 7. Woo SB, Greenberg MS. Ulcerative, vesicular and bullous lesions. In: Greenberg MS, Glick M, Ship JA, editors. Burket’s Oral Medicine. 11. Hamilton, Canada: BC Decker; 2008: 41–76.
- 8. Crispian Scully CBE. The oral cavity and lips. In: Burns T, Breathnach S, Cox N, Griffiths C, eds. Rook’s Textbook of Dermatology. 7th ed. Oxford: Blackwell Science Ltd; 2004:66-43.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
29 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi
26 Haziran 2019
Kabul Tarihi
22 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 2