Son yıllarda yükselen antibiyotik kullanımına paralel olarak artan sağlık sorunları, beraberinde yeni çözümlerin araştırılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Artan sanayi üretimi ile beraber yaygınlaşan niteliği düşük gıda ürünlerine alternatif olarak sağlıklı yeni ürünler önem kazanmaya başlamıştır. Probiyotik gıdalar bu ürün grupları içerisinde sağladıkları pek çok avantajlar sayesinde öne çıkmıştır. Buna paralel olarak, kolon mikrobiyotasının önemi son 15 sene içerisinde yaşanan bilimsel gelişmelere paralel olarak daha iyi bir şekilde anlaşılmaya başlanmıştır. Bu yıl yaşanan COVID-19 pandemisinde de önemi farkedildiği gibi kolonda yer alan bakteri çeşitliliği insan sağlığı ve yaşam kalitesi üzerinde belirleyeci etkilere sahip olabilmektedir. Beslenme ile yakın bir ilişki içerisinde olduğu düşünülen kolon mikrobiyotasının niteliği, yapılan bazı çalışmalarda insanların çeşitli hastalıklara maruz kalma durumları ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan bu çalışmada, probiyotik gıdaların kolon mikrobiyotası üzerinde neden olduğu çeşitli etkiler ele alınarak, konu hakkında yapılan güncel çalışmalar derlenmiştir.
Mikrobiyota probiyotik gıdalar beslenme, sindirim sistemi sağlık
Süleyman Demirel Üniversitesi BAP Komisyonu
FDK-2020-7481
Çağlar Gökırmaklı YÖK 100/2000 Bursiyeri olarak Yüksek Öğretim Kurumu'na teşekkürlerini sunar.
In recent years, increasing in health problems parallel to use of antibiotics, required to investigate novel solutions. As a result of increased indust- rial production, healthy novel products started to gain importance as alternative to widely available low-quality food products. Probiotic foods became prominent within these groups of products under favour of providing many advantages. In addition, the importance of gut microbiota started to be understood better in parallel with scientific developments within last 15 years. As its importance was noticed throughout this year in the COVID-19 pandemic, the variety of bacteria in the colon can have decisive effects on human health and quality of life. The character of the colon microbiota, which is thought to be in a close relationship with nutrition, has been associated with the exposure degree of people to various diseases in some studies. In this study, effects of probiotics on gut microbiota investigated and for this purpose, recent publications related with this topic reviewed.
Microbiota probiotic foods nutrition gastrointestinal system health
FDK-2020-7481
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FDK-2020-7481 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Kabul Tarihi | 13 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 3 |
Dergimiz Uluslararası hakemli bir dergi olup TÜRKİYE ATIF DİZİNİ, TürkMedline, CrossREF, ASOS index, Google Scholar, JournalTOCs, Eurasian Scientific Journal Index(ESJI), SOBIAD ve ISIindexing dizinlerinde taranmaktadır. TR Dizin(ULAKBİM), SCOPUS, DOAJ için başvurularımızın sonuçlanması beklenmektedir.