Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yöresel Yemeklerin Yerel Restoranlarda Sunulma Düzeyi: Bayburt Örneği

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 2, 225 - 230, 31.12.2019

Öz

Türk mutfağı, Türkiye’nin kültürel ve turistik
değerlerinden biri olup köklü bir geçmişe sahiptir. Dünyanın en zengin
mutfakları arasında gösterilen Türk mutfağının zenginliğinin ve çeşitliliğinin
korunmasında yöresel yemeklerin tanıtımının ve sürdürülebilirliğinin yeri
oldukça önemlidir. Bu çalışma kapsamında, Bayburt ilinde yöresel yemeklerin
yerel restoranlarda sunulma düzeyleri incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen
veriler ışığında, Bayburt tavanın yöresel yemekler arasında restoranlarda en
çok sunulan yemek olduğu, bunun dışında yer alan yemeklerin yerel restoranlarda
sunulma düzeylerinin çok düşük olduğu ve yöresel mutfak kültürünün
restoranlarda yeterince yaşatılamadığı sonuçlarına varılmıştır. 

Kaynakça

  • [1] G. Richards, “Gastronomy: an essential ingredient in tourism production and consumption” Tourism and gastronomy, vol. 11, pp. 2-20, 2002.
  • [2] G. Hughes, “Food, tourism and Scottish heritage,” Food, tourism and Scottish heritage, pp. 109-120, 1995.
  • [3] S. Güler, "Türk mutfak kültürü ve yeme içme alışkanlıkları," Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 26, pp. 24-30, 2010.
  • [4] O. Közleme, “Türk mutfak kültürü ve din”, Marmara Üniversitesi, Doktora tezi, 2012.
  • [5] Y. Ertaş, and M. Gezmen-Karadağ, “Sağlıklı beslenmede Türk mutfak kültürünün yeri,” Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 117-136, 2013.
  • [6] M. Kesici, “Kırsal turizme olan talepte yöresel yiyecek ve içecek kültürünün rolü,” Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, vol. 2, pp. 33-37, 2012.
  • [7] S. Şengül, and O. Türkay, “Akdeniz mutfak kültürünün gastronomi turizmi bağlamında değerlendirilmesi,” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 4, no. 1, pp. 86-99, 2016.
  • [8] M. Cömert, and E. Özata, “Tüketicilerin Yöresel Restoranları Tercih Etme Nedenleri Ve Karadeniz Mutfağı Örneği,” Journal of International Social Research, vol. 9, no. 42, pp. 1963-1973, 2016.
  • [9] M. Cömert, “Turizm pazarlamasında yöresel mutfakların önemi ve Hatay mutfağı örneği,” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 2, no. 1, pp. 64-70, 2014.
  • [10] N. Serçeoğlu, “Yöre halkının mutfak kültürünü tanıma durumunun tespit edilmesi: Erzurum ili,” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 2, no. 4, pp. 36-46, 2014.
  • [11] Ş. Kargiglioğlu, and S. Ayyıldız, “Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği Bakımından Yöresel Yiyeceklerin Menülerde Yer Alma Düzeyi: Sinop Ölçeğinde Bir Araştırma,” The Journal of Academic Social Science, vol. 86, pp. 346-355, 2018.
  • [12] Ü. Sormaz, “Yöresel Mutfak Tanıtımında Yerel Restoranların Etkisi: Konya Örneği,” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 5, no. 2, pp. 160-173, 2017.
  • [13] Z. Aslan, E. Güneren, and G. Çoban, “Destinasyon markalaşma sürecinde yöresel mutfağın rolü: Nevşehir örneği,” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 2, no. 4, pp. 3-13, 2014.
  • [14] N. Şen, and Y. Silahşör, “Gastronomi Turizmi Kapsamında Erzincan İli Yiyecek İçecek İşletmelerinde Sunulan Yöresel Yemekler Üzerine Bir Araştırma,” Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 2, pp. 414-429, 2018.
  • [15] M. Mason, "Sample size and saturation in PhD studies using qualitative interviews." Forum qualitative Sozialforschung/Forum: qualitative social research. vol. 11, no. 3, pp. 1-13, 2010.
  • [16] T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 2019. [Online]. Available: https:// https://bayburt.ktb.gov.tr. [Accessed: 08-Nov-2019].
  • [17] T.C. Bayburt Valiliği, 2019. [Online]. Available: http://www.bayburt.gov.tr/bayburt-yemekleri. [Accessed: 18-Nov-2019].
  • [18] Ö. Yılmaz, G. Kaban, and M. Kaya, “Tarhun ve kişniş tohumunun uçucu yağ bileşenleri,” Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 26-33, 2019.
Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 2, 225 - 230, 31.12.2019

Öz

Kaynakça

  • [1] G. Richards, “Gastronomy: an essential ingredient in tourism production and consumption” Tourism and gastronomy, vol. 11, pp. 2-20, 2002.
  • [2] G. Hughes, “Food, tourism and Scottish heritage,” Food, tourism and Scottish heritage, pp. 109-120, 1995.
  • [3] S. Güler, "Türk mutfak kültürü ve yeme içme alışkanlıkları," Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 26, pp. 24-30, 2010.
  • [4] O. Közleme, “Türk mutfak kültürü ve din”, Marmara Üniversitesi, Doktora tezi, 2012.
  • [5] Y. Ertaş, and M. Gezmen-Karadağ, “Sağlıklı beslenmede Türk mutfak kültürünün yeri,” Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 117-136, 2013.
  • [6] M. Kesici, “Kırsal turizme olan talepte yöresel yiyecek ve içecek kültürünün rolü,” Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, vol. 2, pp. 33-37, 2012.
  • [7] S. Şengül, and O. Türkay, “Akdeniz mutfak kültürünün gastronomi turizmi bağlamında değerlendirilmesi,” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 4, no. 1, pp. 86-99, 2016.
  • [8] M. Cömert, and E. Özata, “Tüketicilerin Yöresel Restoranları Tercih Etme Nedenleri Ve Karadeniz Mutfağı Örneği,” Journal of International Social Research, vol. 9, no. 42, pp. 1963-1973, 2016.
  • [9] M. Cömert, “Turizm pazarlamasında yöresel mutfakların önemi ve Hatay mutfağı örneği,” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 2, no. 1, pp. 64-70, 2014.
  • [10] N. Serçeoğlu, “Yöre halkının mutfak kültürünü tanıma durumunun tespit edilmesi: Erzurum ili,” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 2, no. 4, pp. 36-46, 2014.
  • [11] Ş. Kargiglioğlu, and S. Ayyıldız, “Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği Bakımından Yöresel Yiyeceklerin Menülerde Yer Alma Düzeyi: Sinop Ölçeğinde Bir Araştırma,” The Journal of Academic Social Science, vol. 86, pp. 346-355, 2018.
  • [12] Ü. Sormaz, “Yöresel Mutfak Tanıtımında Yerel Restoranların Etkisi: Konya Örneği,” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 5, no. 2, pp. 160-173, 2017.
  • [13] Z. Aslan, E. Güneren, and G. Çoban, “Destinasyon markalaşma sürecinde yöresel mutfağın rolü: Nevşehir örneği,” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 2, no. 4, pp. 3-13, 2014.
  • [14] N. Şen, and Y. Silahşör, “Gastronomi Turizmi Kapsamında Erzincan İli Yiyecek İçecek İşletmelerinde Sunulan Yöresel Yemekler Üzerine Bir Araştırma,” Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 2, pp. 414-429, 2018.
  • [15] M. Mason, "Sample size and saturation in PhD studies using qualitative interviews." Forum qualitative Sozialforschung/Forum: qualitative social research. vol. 11, no. 3, pp. 1-13, 2010.
  • [16] T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 2019. [Online]. Available: https:// https://bayburt.ktb.gov.tr. [Accessed: 08-Nov-2019].
  • [17] T.C. Bayburt Valiliği, 2019. [Online]. Available: http://www.bayburt.gov.tr/bayburt-yemekleri. [Accessed: 18-Nov-2019].
  • [18] Ö. Yılmaz, G. Kaban, and M. Kaya, “Tarhun ve kişniş tohumunun uçucu yağ bileşenleri,” Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 26-33, 2019.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Özlem Yılmaz 0000-0001-7113-8574

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yılmaz, Ö. (2019). Yöresel Yemeklerin Yerel Restoranlarda Sunulma Düzeyi: Bayburt Örneği. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2(2), 225-230.
AMA Yılmaz Ö. Yöresel Yemeklerin Yerel Restoranlarda Sunulma Düzeyi: Bayburt Örneği. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. Aralık 2019;2(2):225-230.
Chicago Yılmaz, Özlem. “Yöresel Yemeklerin Yerel Restoranlarda Sunulma Düzeyi: Bayburt Örneği”. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2, sy. 2 (Aralık 2019): 225-30.
EndNote Yılmaz Ö (01 Aralık 2019) Yöresel Yemeklerin Yerel Restoranlarda Sunulma Düzeyi: Bayburt Örneği. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2 2 225–230.
IEEE Ö. Yılmaz, “Yöresel Yemeklerin Yerel Restoranlarda Sunulma Düzeyi: Bayburt Örneği”, Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 2, ss. 225–230, 2019.
ISNAD Yılmaz, Özlem. “Yöresel Yemeklerin Yerel Restoranlarda Sunulma Düzeyi: Bayburt Örneği”. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2/2 (Aralık 2019), 225-230.
JAMA Yılmaz Ö. Yöresel Yemeklerin Yerel Restoranlarda Sunulma Düzeyi: Bayburt Örneği. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019;2:225–230.
MLA Yılmaz, Özlem. “Yöresel Yemeklerin Yerel Restoranlarda Sunulma Düzeyi: Bayburt Örneği”. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 2, 2019, ss. 225-30.
Vancouver Yılmaz Ö. Yöresel Yemeklerin Yerel Restoranlarda Sunulma Düzeyi: Bayburt Örneği. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019;2(2):225-30.

Taranılan Dizinler