Cilt: 7 Sayı: 1, 30.06.2024

Yıl: 2024

Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi (BUFBD), temel bilimler ve mühendislikte son teknolojideki yenilikleri içeren bilimsel makalelerin yayınlamasını ilke edinmiş olup araştırmacıların bilim ve teknolojideki bilgi ve becerilerini, ulusal ve uluslararası literatürde paylaşmayı ve tartışmayı hedeflemektedir.

Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, temel bilimler ve mühendislik alanında yapılan özgün ve yenilikçi aynı zamanda bilime katkıda bulunacak olan araştırma ve derleme türü makaleleri kabul etmektedir. Dergide, Türkçe ve İngilizce yayınlara yer verilmektedir. Dergide yayımlanacak olan makalenin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olması ve makale içerisindeki tüm yazarların onayının alınması sorumluluğu tamamen sorumlu yazara aittir.

YAZAR REHBERİ

Genel Kurallar

1. Makaleler sorumlu yazar tarafından WORD dosyası şeklinde yüklenmelidir.
2. Eser bir orijinal araştırma makalesi ise; Türkçe Başlık, Türkçe ÖZET, Anahtar kelimeler, İngilizce Başlık, ABSTRACT, Keywords, GİRİŞ, MATERYAL VE METOD, BULGULAR, SONUÇLAR, Teşekkür(varsa) ve Kaynakça bölümlerinden oluşmalıdır. Araştırma makalesi İngilizce yazılmışsa; Title, ABSTRACT, Keywords, INTRODUCTION, MATERIALS AND METHODS, RESULTS, CONCLUSION, Acknowledgments (If any), References ana bölüm başlıklarından oluşmalıdır.
3. Eğer makale bir derleme ise; Türkçe Başlık, Türkçe ÖZET, Anahtar kelimeler, İngilizce Başlık, ABSTRACT, Keywords, GİRİŞ, SONUÇLAR ve Kaynakça bölümlerinden oluşmalıdır. Derleme makale İngilizce yazılmışsa; Title, ABSTRACT, Keywords, INTRODUCTION, CONCLUSION ve References başlıklarından oluşmalıdır. INTRODUCTION ve CONCLUSION ana başlıklarında 2. derece ve 3. derece alt başlıklar ilave edilebilir.
4. Dergimize ait yazım kurallarına göre tasarlanmış olan şablonlara aşağıda erişilebilmektedir.

          Araştırma Makalesi (Türkçe)

        Derleme Makalesi (Türkçe)

        Research Article (English)

        Review Article (English)

5. Bütün yazıların Telif Hakkı Devir Formu, makalenin bütün yazarları tarafından doldurularak makale ile birlikte yüklenmelidir. Telif Hakkı Devir Formu göndermeyen yazarların yayınları işleme konulmaz. Yayınlanmasına karar verilen makaleler üzerine yazarlar tarafından sonradan hiçbir eklenti yapılamaz.

Sayfa Düzeni

Sayfa yapısı A4 boyutunda bütün kenarlardan 2,5 cm boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Makale ilk sayfasından son sayfasına kadar (kaynaklar dahil) en az 5 en çok 25 sayfa olmalıdır. Gerektiğinde ve ihtiyaç halinde yayın kurulu  sayfa sayısını artırabilme yetkisine sahiptir.

Genel Biçim

Makale içerisinde bulunana yazıların tamamı “Times New Roman” yazı tipiyle, “10 punto” büyüklüğünde, “iki yana yaslı” ve “Tek satır aralığı” şeklinde yazılmalıdır.

Özet

300 kelimeyi geçmeyecek şekilde Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır. İngilizce özetin başına eserin başlığı da Büyük harfle İngilizce) olarak yazılmalıdır.

Anahtar Kelimeler

En az 3 en fazla 6 adet Türkçe/ İngilizce olarak verilmelidir.

Başlıklar

Ana bölüm başlıkları bold ve tümü büyük harflerle (Kaynakça ve Teşekkür hariç) 2. ve  3. derece başlıklar bold ve sadece ilk kelimenin baş harfi büyük harfle diğer tüm kelimeler tamamen küçük harflerle cümle düzeninde yazılmalıdır. Bütün başlıklar başlık düzeyine göre numaralandırılmalıdır.

Denklemler

Metin içerisinde belirtilmesi gereken denklem veya fonksiyonların tamamı denklem numarası alacak şekilde numaralandırılmalıdır. Denklem veya fonksiyon sola yaslı şekilde, denklem numarası ise sağa yaslı şekilde belirlenmiş olmalıdır.

Şekiller

Şekiller bulunduğu başlık düzeyinden bağımsız, çalışma boyunca sıralı bir şekilde numaralandırılmalıdır. Şekil numarası ve şekil ismi, şeklin altında kalacak biçimde verilmelidir. Tablo dışında kalan fotoğraf, resim, çizim ve grafik gibi göstermeler “Şekil” olarak verilmelidir. Şekil yazısı şeklin altında “ortalanmış” ve Şekil ile numarası kalın ayarlanmış biçimde verilmelidir. Şekillerin boyutları sayfa boyutunun dışına taşmayacak şekilde yerleştirilmelidir.

Tablolar

Tablolar bulunduğu başlık düzeyinden bağımsız, bütün çalışma boyunca sıralı bir şekilde numaralandırılmalıdır. Tablo numarası ve Tablo ismi tablonun üstünde ve “ortalanmış” şekilde verilmelidir. Tablolar da tablo çizgilerinin sadece alt ve üst çizgiler kalacak şekilde tasarlanmalıdır. (Bu cümlede sıkıntı var)

Kaynakça

Kaynak stili olarak Kaynakça gösterimi için “IEEE” referans stilini kullanabilirsiniz.

Makaleler için:
[1] E. Özahi, A. Tozlu, and A. Abuşoğlu, “Thermoeconomic multi-objective optimization of an organic Rankine cycle (ORC) adapted to an existing solid waste power plant,” Energy Convers. Manag., vol. 168, pp. 308–319, Jul. 2018.
Kitaplar için:
[2] K. A. Stroud and D. Booth, Advanced Engineering Mathematics. London: Macmillan Education UK, 2011.
Bildiriler için:
[3] H. Xu et al., “Antibiotic Susceptibility of Potential Probiotic Lactobacilli Isolated from the Vagina of Chinese Pregnant Women,” in 2008 International Conference on BioMedical Engineering and Informatics, 2008, vol. 231, pp. 838–842.
Kitap bölümü için:
[4] B. D. Tapley, B. E. Schutz, and G. H. Born, “Orbit Determination Concepts,” in Statistical Orbit Determination, Elsevier, 2004, pp. 1–16.
Rapor için:
[5] J. McCarthy, “Mathematical Theory of Computation,” Livermore, CA (United States), Aug. 1991.
Web sayfası için:
[6] AFAD, “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası,” 2019. [Online]. Available: https://deprem.afad.gov.tr/deprem-tehlike-haritasi. [Accessed: 16-Feb-2019].
Tez için:
[7] D. A. Niffenegger, “Determination of seed homogeneity,” Iowa State University, Digital Repository, Ames, 1967.
Yazılım için:
[8] “SAP2000.” Computers & Structures, CALIFORNIA, 2019.


YAYIN ETİĞİ

Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi (BUFBD) mühendislik alanları ve disiplinler arası çalışmalarda etik kurallara uygunluğu ön planda tutmaktadır. Bu kapsamda Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi yayın etik kuralları COPE’nin (Committee on Publication Ethics) ilkeleri göz önüne alınarak belirlenmiştir. Bu ilkeler doğrultusunda, araştırma ve yayın etiğine uygun bir biçimde makale süreçleri yönetilmektedir. Dergimize ulaşan yayınların yayımlanma aşamasında görev alan kurulların görevleri ve etik sorumlulukları aşağıdaki ilkelere göre belirtilmiştir.


Editörlerin Görev ve Sorumlulukları

Baş editör ve alan editörleri görevlerini yerine getirirken yazarlar cinsiyet, din, ırk ve etnik kökenlerine göre ayırt edilmez.
Editörler; makalenin yayınlanması aşamasında makalenin önemi, özgünlüğü ve makalenin dergiye uygunluğu konusunda değerlendirme yaparak makaleyi inceleme aşaması için kabul veya reddetme kararı verebilir.
Editörler sponsorlu veya özel konulu çalışmalar da dahil olmak üzere hiçbir yazara ayrıcalık göstermez, gönderilen çalışmaları içeriğine göre değerlendirir.
Editörler, çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak dergiye gönderilen çalışmaları hakemlere gönderir. Hakemler uzmanlık alanları dikkate alınarak hakem olarak atanır.
Editörler, etik ihlal ve akademik görgü kurallarını ihlal eden bilimsel olmayan çalışmaların değerlendirilmelerini engeller.
Editörler, hakem havuzunun genişletilmesi ve güncellenmesi için gerekli çalışma ve özveri içerisinde bulunurlar.

Hakemlerin Etik Görev ve Sorumlulukları

Hakemler, editörlerin karar verme sürecinde etkin rol oynamaktadırlar.
Hakemler değerlendirme yaparken çalışmanın içeriği ve bilime olan katkısını göz önünde bulundururlar.
Tarafsızlık ilkesine bağlı kalarak din, dil, ırk, cinsiyet ve etnik köken ayrımı yapmazlar.
Değerlendirilen çalışmanın kalitesini yükseltmek amacıyla yapıcı ve nazik bir dille yorum yaparlar.
Gizlilik ilkesine bağlı kalarak çalışmaları değerlendirirler. Değerlendirme süreci sonunda çalışma ile ilgili bilgileri saklamadan yok ederler.
Yazarlar hakkında herhangi bir bilgi sahibi olma veya kör hakemliğe aykırı bir durumda editörü bilgilendirirler.
Kendilerine verilen süre içerisinde çalışmayı değerlendirirler.

Yazarların Etik Görev ve Sorumlulukları

Yazarlar çalışmalarını özgün ve akıcı bir dille hazırlar ve belirlenen sistem üzerinden gönderirler.
Yazarların çalışma içerisinde emeği geçen bütün kişileri yazar olarak belirtilmesi gerekir ve bu konudaki bütün sorumluluk yazarlara aittir. Aynı şekilde çalışmada emeği olmayan kişilerin adı makaleye yazılmamalı, yazar ekleme ve çıkarma önerilmemelidir.
Yazarlar çalışmada sunulan içeriğin başka bir yerde değerlendirme sürecinde olmadığını veya yayımlanmadığını kabul ederler. Yazarlar aynı makaleyi birden fazla dergide süreç takibinde bulunamazlar.
Editörler veya hakemler yayınla ilgili ham verileri talep edebilirler. Bu kapsamda yazarlar makaleye ait verileri hazır bulundurmalıdırlar.
Yazarlar makalelerinde çıkar çatışmasında bulunabilecek durumları belirtmekle yükümlüdürler.

İntihal Politikası

Dergimize gönderilen makalelere ön inceleme aşamasında “iThenticate:Plagiarism Detection Software” programıyla benzerlik (intihal) taraması yapılmaktadır. Makalelerde bir etik ihlali olan intihal iddia ve şüpheleri karşısında, dergi yönetimi COPE (Committee on Publication Ethics) kuralları çerçevesinde uygulama yapabilmektedir.

Ücretlendirme Politikası

Dergimize gönderilen makalelerin bütün süreçlerinde yazarlardan hiçbir ücret talep edilmemekte ve makaleler ücretsiz bir şekilde yayımlanmaktadır.

Makale Değerlendirme Süreci

Yazarın Düzeltmelerini Gerçekleştirmesi İçin Verilen Süre: 30 gün
Makale Değerlendirmesi İçin Hakeme Verilen Ekstra Süre: 15 gün
Hakemin Makaleyi Değerlendirme Süresi: 30 gün
Hakem Daveti İçin Verilen Ekstra Süre: 15 gün
Hakem Davetinin Geçerlilik Süresi: 30 gün

Burada belirtilen süreler, azami süreler olup değerlendirme sürecinin kısa sürede tamamlanması dergi yönetiminin öncelikli prensipleri arasında yer almaktadır.

Creative Commons License

Bu dergideki tüm makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 2.0 Genel ile lisanslanmıştır.

BUFBD dergisinde makale yayınlamak, makale indirmek ve okumak ücretsizdir, makaleler açık erişimlidir ve ayrıca makale işleme ve yayınlama ücreti alınmaz.

Taranılan Dizinler