EN
TR
Dikkat Dağınıklığı Aşırı Hareketlilik Bozukluğu Olan Çocukların Anneleri için Bir Eğitim Programı
Öz
Bu araştırma çocukları Dikkat Dağınıklığı ve Aşırı Hareketlilik Bozukluğu (DDHB) tanısı almış ana-babalar için Cunningham ile meslektaşları (1998) tarafından geliştirilmiş bir eğitim programının uyarlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi üzerinedir. Ön ve son test deney ve bekleme listesi kontrol grup yarı deneysel tasarımındaki çalışmaya DDHB tanısı almış ve psikiyatrik tedavi gören 6-12 yaşlarındaki çocukları olan, 24’ü deney, 17’si kontrol toplam 41 anne katılmıştır. Program çocukların tedavi gördüğü hastanede, haftada bir, ikişer saatlik on iki oturum halinde uygulanmış, bir ay sonra da izleme oturumu yapılmıştır. Eğitimin etkileri anne, baba ve çocuklar tarafından doldurulan bir dizi ölçüm, annelerin açık uçlu değerlendirmeleri ve grup liderinin izlenimleriyle incelenmiştir. Annelerin eğitim hakkındaki bilgilerinde, kendi kaygı ve depresyonlarında, çocuklarla ilişkilerinde, aile ilişkilerinde ve çocuklarının sorun düzeyindeki değişimler araştırılmıştır. Bulgular, programın baba ve çocuklar üzerinde etkili olmadığını, ancak anneler üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Eğitim alan annelerin DDHB ile ilgili sorunlar ve onlarla başa çıkma hakkında daha bilgili oldukları gözlenmiştir. Anneler çocuklarının içselleştirme ve toplam sorunlarında daha fazla azalma ve tanı belirtilerinde bir düşme eğilimi algılamışlardır. Baba ve çocuklar programa dâhil edilmiş olsalar bu olumlu etkiler artırılabilirdi. Okullarda özel eğitim olanaklarının ve ailelere profesyonel desteğin çok sınırlı olduğu ülkemizde, programın yaygın olarak uygulanması önemli bir toplumsal hizmet olarak önerilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Barkley. R.A. (1998). Attention-deficit hyperactivity disorder (2. Basım). New York: The Guilford Press.
- Ball, D. J., & Koloian, B. (1995). Sleep patterns among ADHD children. Clinical Psychology Review, 15 (7), 681-691.
- Bekman, S. (1998). Eşit fırsat: Anne-Çocuk Eğitim Programı’nın değerlendirilmesi. Anne-Çocuk Eğitim Vakfı Yayını No: 12. İstanbul: Kansu Matbaası.
- Center for Community Child Health and Ambulatory Pediatric (1998). Fact sheets for health professionals. Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Victorian Government Department of Human Services, Melbourne, (http://hna.ffh.vic.gov.au/yafs/cis)
- Cunningham, C. E., Bremner, R., & Secord, M. (1998). The community parent education program: A school-based family systems oriented workshop for parents of children with disruptive behavior disorders. Yayınlanmamış liderin el kitabı. Ontario, Canada: Hamilton Health Sciences Corporation.
- Danforth, J. S., Barkley, R. S., & Stokes, T. F. (1991). Observations of parent-child interactions with hyperactive children: Research and clinical implications. Clinical Psychology Review, 11, 703-727.
- DSM-IV. (1994). Diagnostic and statistical manual of mental disorder. (Fourth edition). Washington, DC: American Psychiatric Association.
- Kottman, T., & Robert, R. (1995). Parental perspective on attention deficit/hyperactivity disorder: How school counselors can help. School Counselor, 43 (2), 142.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
2 Eylül 2015
Gönderilme Tarihi
2 Eylül 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2004 Cilt: 21 Sayı: 2
APA
Öztürk, S., & Albayrak Kaymak, D. (2015). Dikkat Dağınıklığı Aşırı Hareketlilik Bozukluğu Olan Çocukların Anneleri için Bir Eğitim Programı. Bogazici University Journal of Education, 21(2), 1-13. https://izlik.org/JA98YP82FS
AMA
1.Öztürk S, Albayrak Kaymak D. Dikkat Dağınıklığı Aşırı Hareketlilik Bozukluğu Olan Çocukların Anneleri için Bir Eğitim Programı. BUJE. 2015;21(2):1-13. https://izlik.org/JA98YP82FS
Chicago
Öztürk, Sonnur, ve Deniz Albayrak Kaymak. 2015. “Dikkat Dağınıklığı Aşırı Hareketlilik Bozukluğu Olan Çocukların Anneleri için Bir Eğitim Programı”. Bogazici University Journal of Education 21 (2): 1-13. https://izlik.org/JA98YP82FS.
EndNote
Öztürk S, Albayrak Kaymak D (01 Eylül 2015) Dikkat Dağınıklığı Aşırı Hareketlilik Bozukluğu Olan Çocukların Anneleri için Bir Eğitim Programı. Bogazici University Journal of Education 21 2 1–13.
IEEE
[1]S. Öztürk ve D. Albayrak Kaymak, “Dikkat Dağınıklığı Aşırı Hareketlilik Bozukluğu Olan Çocukların Anneleri için Bir Eğitim Programı”, BUJE, c. 21, sy 2, ss. 1–13, Eyl. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98YP82FS
ISNAD
Öztürk, Sonnur - Albayrak Kaymak, Deniz. “Dikkat Dağınıklığı Aşırı Hareketlilik Bozukluğu Olan Çocukların Anneleri için Bir Eğitim Programı”. Bogazici University Journal of Education 21/2 (01 Eylül 2015): 1-13. https://izlik.org/JA98YP82FS.
JAMA
1.Öztürk S, Albayrak Kaymak D. Dikkat Dağınıklığı Aşırı Hareketlilik Bozukluğu Olan Çocukların Anneleri için Bir Eğitim Programı. BUJE. 2015;21:1–13.
MLA
Öztürk, Sonnur, ve Deniz Albayrak Kaymak. “Dikkat Dağınıklığı Aşırı Hareketlilik Bozukluğu Olan Çocukların Anneleri için Bir Eğitim Programı”. Bogazici University Journal of Education, c. 21, sy 2, Eylül 2015, ss. 1-13, https://izlik.org/JA98YP82FS.
Vancouver
1.Sonnur Öztürk, Deniz Albayrak Kaymak. Dikkat Dağınıklığı Aşırı Hareketlilik Bozukluğu Olan Çocukların Anneleri için Bir Eğitim Programı. BUJE [Internet]. 01 Eylül 2015;21(2):1-13. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98YP82FS