BibTex RIS Kaynak Göster

The Clash of Civilizations as a Strategic Construction Plan

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 54 - 83, 01.04.2016

Öz

The Collapse of the Berlin Wall and dissolution of the Union of Soviet Socialist Republics has changed the whole global political system. This also has required new paradigmatic approaches especially related to global systemic structure. Therefore, it was very crucial to exceed traditional international relations theories. Huntington’s article or thesis, ‘The Clash of Civilizations?” has been asserted to meet this academic or political requirement. After Huntington’s study, that has created deep reactions and discussions, it was very important to understand new global political tendencies. One of the main functions of Huntington’s thesis was to explain chaotic transition process of post-Cold War. According to this, ideological polarizations will be replaced by clashes of civilizations. These conflicts would occur between Western and Islamic Civilizations in religious and cultural view. In this transformation process nation-states will extend the status of being main actor in the global system, but their traditional structure of sovereignty will be eroded. They also continue to function under umbrella of their civilizations. The main purpose of this study is to analyze Huntington’s ‘Clash of Civilizations’ paradigm within the framework of “Civilization” and to make predictions for the future of civilization. In this general context, firstly, Huntington’s ‘Clash of Civilizations’ paradigm will be discussed. Secondly, Huntington’s concept of ‘civilization’ will be examined with in its semantic dimensions. Thirdly, the strengths and weaknesses of Huntington’s paradigm will be compared. Finally, the future of civilizations will be examined.

Stratejik Bir İnşa Planı Olarak Medeniyetler Çatışması

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 54 - 83, 01.04.2016

Öz

Berlin Duvarının çökmesi ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyet Birliği’nin çözülmesinden sonra, küresel sistemik yapının derin bir değişime maruz kalması, küresel sistemik yapı ile ilintili yeni paradigmalara ihtiyacı doğurmuştu. Bunun için geleneksel uluslararası ilişkiler teorilerinin aşılması gerekiyordu. Huntington’ın “Medeniyetler Çatışması mı?” başlıklı makalesi veya tezi bu ihtiyaca cevap vermeye yönelik bir çalışma olarak ileri sürülmüştür. Huntington’ın çalışmasının tüm dünyada tartışma yaratması ve tartışmaların günümüzde bile güncelliğini koruması, tezin stratejik önemini gözler önüne sermektedir. Huntington’ın tezinin temel işlevlerinden biri Soğuk Savaş sonrası ortaya çıkan kaotik geçiş sürecini anlamlandırmaya çalışmaktı. Buna göre, ideolojik kutuplaşmaların yerini din odaklı medeniyetler arası gerilimler ve hatta çatışmaların alacağı haber veriliyordu. Bu çatışmalar, özellikle Batı medeniyeti ile İslam medeniyeti arasında kültürel ve dinsel bir görünümde gerçekleşecekti. Ulus devletler her ne kadar küresel sistemde temel aktör olma statülerini devam ettirseler de geleneksel egemenlik yapıları erozyona uğrayacak ve medeniyet şemsiyesi altında temel işlevlerini devam ettireceklerdir. Çalışmanın temel amacı, Huntington’ın Medeniyetler Çatışması paradigmasını “Medeniyet” kavramı çerçevesinde irdeleyip, medeniyetlerin geleceğine yönelik çıkarımlarda bulunmaktır. Bu genel amaç çerçevesinde, ilk olarak, Huntington’ın Medeniyetler Çatışması paradigması genel hatlarıyla ele alınacaktır. İkinci olarak, Huntington’ın medeniyet kavramına yüklediği anlam incelenecektir. Üçüncü olarak, İslam dinin medeniyetler çatışması paradigması içindeki yeri ve paradigmanın güçlü&zayıf boyutları eleştirel bir düzlemde tartışılacaktır. Son olarak, Medeniyetlerin çatışması olgusunun geleceği irdelenecektir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA73JH32NF
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Silinir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2016
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Silinir, M. (2016). Stratejik Bir İnşa Planı Olarak Medeniyetler Çatışması. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 6(1), 54-83.