BibTex RIS Kaynak Göster

First Step towards Family Foundation in Ottoman Society: Namzedlik (Engagement)

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 2, 186 - 199, 01.07.2015

Öz

Characterized as the smallest unit of the social structure, family creates its own typology with the impact of many religious, cultural, economic and political factors within the place and time it existed. Due to this reason, different family models can emerge in different societies. Likewise, it is certain that the family institution can undergo changes because of the factors of the same society mentioned above. Adoption of matriarchal or patriarchal structure, preference of polygamy or monogamy and participation of the family elders are some of these differences. Then, how is this nucleus structure that is affiliated with all these religious, economic and political institutes formed? When directed towards the Ottoman society, what kind of answers can this question bring forth? These are the issues we aim to enlighten though partially in our work. Within this framework, some examples like the social structure of a neighborhood, events in the remotest corners which take place and some examples from the court records that offer us rich information about their manners and customs provide resources to our study. Habits and customs about Namzedlik (Engagement), which was considered the first step in the formation of the family institution in the Ottoman Empire, can be detected from registers that are subject to lawsuits. Essentially, in these cases there were issues, which resulting from malfunctioning of engagement, causes of deterioration of engagement, given to the mutual gifts, girls have right to speak over her marriage, “harc-ı makul”, “ağırlık” and dowry.

Osmanlı Toplumunda Ailenin Teşekkülünde İlk Adım: Namzedlik

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 2, 186 - 199, 01.07.2015

Öz

Toplum yapısının en küçük birimi olarak nitelendirilen aile, var olduğu zaman ve mekan içerisinde dini, kültürel, ekonomik ve siyasi birçok etkinin güdümünde kendi tipolojisini meydana getirmektedir. Bundan dolayıdır ki, farklı toplumlarda farklı aile modelleri oluşabilmektedir. Keza, aynı toplumun bahsi geçen etkenlerden dolayı aile kurumunda değişimler yaşayabileceği de muhakkaktır. Ana-erkil veya ata-erkil bir yapının benimsenmesi, poligaminin ya da monogaminin tercih edilmesi, aile büyüklerinin katılımı gibi konular bu farklılıklardan bazılarıdır. Peki eğitimden dine, ekonomiden siyasete bütün kurumlarla ilintili olan bu çekirdek yapı nasıl teşekkül etmektedir? Bu soruyu Osmanlı toplumu üzerine yönlendirdiğimizde bizi ne gibi cevaplar beklemektedir? Çalışmamızda kısmen de olsa aydınlatmayı amaçladığımız meselelerdir. Bu çerçevede, bir mahallin içtimai yapısı, örf ve adetleri hakkında zengin bilgiler sunan şer’iyye sicillerindeki bazı örnekler, araştırmamıza kaynaklık etmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA69KS27AJ
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Arzu Karaslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2015
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karaslan, A. (2015). Osmanlı Toplumunda Ailenin Teşekkülünde İlk Adım: Namzedlik. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 5(2), 186-199.