BibTex RIS Kaynak Göster

The Relationship Between Ethnographer’s Values and Research Method and Results

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 649 - 657, 01.01.2012

Öz

Number of studies based on qualitative research paradigm has increased in the course of time. Most of the concepts, values methods within qualitative research paradigm are related to ethnographic research. The ethnographic research method developed by anthropologists is also known as anthropologic field study. Ethnography can be described as an in-depth and holistic analysis of a cultural system. In some educational qualitative studies, data are gathered within a short period comparing with traditional anthropologic field research. This drift related to ethnographic research led to some criticism. Especially educational researchers using this method are criticized since they employ this method without taking values and understanding of ethnographic research into consideration. As opposed to other behaviorist researchers anthropologists see ethnographic techniques as a system of values. Basic features of this system of values are phenomenology, holism, Non-judgmental orientation and contextualization. This study examines the quality of the relationship between educational ethnographer’s values and research method and results

ETNOGRAFİK ARAŞTIRMACININ DEĞERLERİ İLE ARAŞTIRMA YÖNTEM VE SONUÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 649 - 657, 01.01.2012

Öz

Sosyal bilimler alanında niteliksel araştırma paradigmasına dayalı çalışmaların sayısı giderek artmaktadır. Niteliksel araştırma paradigması içinde yer alan kavram, değer ve yöntemlerin çoğu, etnografik araştırmalarla ilgidir. Antropologlar tarafından geliştirilmiş olan etnografik araştırma yöntemi, bazen antropolojik alan çalışması yaklaşımı olarak da adlandırılmaktadır. Etnografi; kültürel bir yapının bütünsel olarak, derin bir analizinin yapılması şeklinde tanımlanabilir. Eğitim alanında yapılan niteliksel bazı araştırmalarda, geleneksel antropolojik alan çalışmalarına oranla, veriler daha kısa sürede toplanmaktadır. Etnografik araştırmalarla ilgili bu tür sapmalar, bazı eleştirilerin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Eğitim alanında bu yöntemi kullanan araştırmacılar, etnografik araştırmaların yapılması için gerekli olan değer ve anlayışı kabul etmeden ya da dikkate almadan bu yöntemi kullandıkları için eleştirilmektedir. Antropologlar diğer davranışçı araştırmacılardan farklı olarak, etnografik teknikleri belli değerler sistemi içinde kabul ederler. Bu değerler sisteminin temel elementleri; fenomenoloji, holizm, ön yargısız oryantasyon ve içeriklendirmedir. Derleme niteliğindeki bu çalışmada özellikle eğitim alanında araştırmalar yapan etnografik araştırmacıların değerleri ile araştırma yöntem ve sonuçları arasındaki ilişkinin niteliği incelenmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA37CR85VR
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hikmet Yazıcı Bu kişi benim

Serpil Reisoğlu Bu kişi benim

Fatma Altun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yazıcı, H., Reisoğlu, S., & Altun, F. (2012). ETNOGRAFİK ARAŞTIRMACININ DEĞERLERİ İLE ARAŞTIRMA YÖNTEM VE SONUÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 1(1), 649-657.